Как да изберем лекуващия ни лекар? Вижте 7 характеристики на добрите специалисти!

5003
Как да изберем лекуващия ни лекар? Вижте 7 характеристики на добрите специалисти!

Голям процент от хората страдат от хронично заболяване, което изисква проследяване и редовни посещения при лекар. Деца, млади хора, възрастни, жени, мъже, няма никакво значение, защото всяка една възрастова група има характерни заболявания, от които боледува и те се нуждаят от специалист, който да ги лекува, контролира и следи във времето. Медицината, като всяка една област, е занаят, който едни владея по-добре, други не чак толкова. Здравето е безкрайно скъпо за всеки един от нас и затова искаме винаги най-доброто.

Как да изберем правилния лекар, който да следи и лекува заболяването ни?

Когато бъде поставена диагноза, която се нуждае от продължително лечение и проследяване, започва едно търсене и ходене по лекари. Това е безкрайно мъчителен процес, особено ако не попадаме на добри специалисти още от самото начало. Има няколко неща, на които добрият специалист държи и по тях можете да го разпознаете.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Не само при заболявания, но и когато имаме нужда от профилактичен преглед, пред нас стои изборът и въпросът: "Кого да изберем? Как да се насочим?" Например жените имат нужда задължително от гинеколог, който поне веднъж годишно да прави прегледи, ехография, цитонамазки и микробиологични изследвания. Мъжете след 45 годишна възраст трябва да посещават също ежегодно уролог. Много хора се нуждаят от ендокринолози, които да следят диабета или заболяванията на щитовидната жлеза; от кардиолози, които да лекуват артериалната хипертония и болестите на сърцето; от гастроентеролози, които да проследяват и лекуват заболявания на гастроинтестиналния тракт; от педиатри за децата и т.н.

Как да се спрем на лекар, който е добър специалист и на когото да имаме доверие?

1. Избягвайте да търсите информация за лекари във форуми. Знайте, че информацията в интернет е абсолютно неправилна, защото както положителната, така и негативната такава, е субективна. Обществото е крайно настроено срещу медиците и това води до необективна оценка спрямо тях. Да, факт е, че някои лекари не изпълняват задълженията си както трябва, но това определено не важи за всички тях. Форумите не са мястото, от където да черпите информация за специалисти. Там не знаете кой е подал дадената информация, с какъв проблем е бил и дали въобще има резон в думите му. Както и обратното, прехвалените мнения отново са крайно субективни.

2. Не може да познаете добрия и точния за вас лекар, без да се запознаете с него лично. Много приятели, близки и познати посещават един и същи специалист, но дали той е подходящ за вас, може да определите само и единствено вие. Дори и да посетите лекар по съвет на близък, знайте, че всеки един специалист има силни и слаби страни и не отивайте преизпълнени с очаквания. Дайте му шанс да се опознаете и да се опитате да си сътрудничите в задачата да бъдете излекуван.

реклама

3. Обърнете внимание на разговора. Всеки един преглед започва с разпит на пациента и с това какво му се е случило, от какво се оплаква, кога е започнало всичко и т.н. Добрият специалист дава шанс на пациента да разкаже за състоянието си и задава допълнителни въпроси. Запознава се добре с вас и със здравословното ви състояние, но разбира се без излишна информация, която не касае здравето ви по някакъв начин. На кратко: Добрият специалист дори и да познае диагнозата от вратата, все пак не я поставя веднага, а се запознава първо с вас обстойно.

4. Къде е фокусът - върху настоящото заболяване или върху цялостното здравословно състояние? Добрият лекар разглежда човека като цялостна система. Да, вие отивате при него с едно, две или повече оплаквания, но за добрия лекар е важен цялостният ви здравословен статус. Ще ви разпита за заболявания по други органи и системи или за минали такива. Също така подробно ще разпита за лекарствата, които приемате или сте приемали, за вредните ви навици и налични алергии. Това са важни части от разговора, тъй като всеки един пациент е пъзел, който на базата на анамнеза, преглед и изследвания, бива сглобен.

5. Как протича прегледът? Всеки един лекар трябва да преглежда цялостно пациента си. Ако посещавате ендокринолог, това не означава, че не трябва да ви измери кръвното налягане или да ви чуе сърцето, особено ако имате подобни оплаквания. Или ако посещавате кардиолог, то той също трябва да ви чуе и белия дроб. Идеята на цялостния преглед е да не бъде пропуснато нещо важно, на което пациентът не е обърнал внимание, не знае, че е симптом или иска да скрие от лекаря. Прегледи, които протичат за 1-2 минути, определено не са добре свършена работа.

6. Най-важната част е лечението. Обърнете внимание как подхожда лекаря, дали настоява да се съгласите с него или ви предлага алтернативи и ви обяснява състоянието ви. Запомнете, че всеки един човек има право да бъде наясно със състоянието си и това разяснение трябва да стане от лекаря. Всеки един специалист трябва подробно да запознае пациента със състоянието му, тъй като този подход повишава здравната култура на населението.

7. Лекарят държи ли да ви проследява? Повечето заболявания изискват лечение, което продължава във времето. Обърнете внимание на това, дали лекарят настоява да ви види отново след определен период от време и да проследи състоянието ви.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се