Как да подготвим детето за лабораторни изследвания

1166
Как да подготвим детето за лабораторни изследвания

Защо детето ще се нуждае от лабораторен тест? Лабораторният тест е процедура при която доставчикът на здравни грижи взема проба от кръв, урина, друга телесна течност или телесна тъкан. Тестовете могат да предоставят важна информация за здравето на Вашето дете. Могат да се използват за:

 • диагностициране на заболявания и състояния
 • наблюдение на лечението на заболяване
 • за проверка на здравето на органите и системите в тялото

За децата лабораторните тестове могат да бъдат страшни. За щастие децата не трябва да се тестват толкова често колкото възрастните. Но ако детето Ви се нуждае от лабораторен тест можете да предприемете стъпки, за да му помогнете да се чувства по - малко уплашено и разтревожено. Предварителната подготовка може да помогне на детето да бъде спокойно и да издържи на манипулацията без притеснения.

Как да подготвим детето за лабораторен тест?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Няколко прости стъпки, които могат да накарат детето Ви да се чувства по - спокойно преди и по време на лабораторен тест.

Обяснете какво ще се случи. Кажете на детето си защо е необходим тестът и как ще бъде взета пробата. Използвайте език и термини според възрастта на Вашето дете. Уверете детето си, че ще бъдете с него или наблизо през цялото време.

Бъдете честни, но успокояващи. Не казвайте на детето си, че тестът няма да навреди, всъщност може да е болезнено. Вместо това кажете, че тестът може да нарани или да прищипе малко, но болката ще отмине бързо.

Разигравайте теста у дома. По - малките деца могат да практикуват да правят теста върху плюшено животно или кукла. Практикувайте дълбоко дишане и други успокояващи дейности с детето си. Това може да включва щастливи мисли и броене бавно от едно до десет.

Планирайте теста в точното време. Опитайте се да насрочите теста за време когато е малко вероятно детето да е уморено или гладно. Ако предстои кръвен тест яденето предварително ще намали вероятността от замаяност. Но ако детето се нуждае от тест който изисква гладуване (без ядене и пиене) най - добре е първо да го насрочите сутрин. След това трябва да дадете лека закуска.

Предложете много вода. Ако тестът не изисква ограничаване или избягване на течности насърчете детето да пие много вода предишния ден и сутринта на теста. За кръвен тест може да улесни вземането на кръв, тъй като поставя повече течност във вените. За анализ на урината може да улесни уринирането когато е необходима проба.

Предложете разсейване. Вземете със себе си любима играчка, игра или книга, за да разсеете детето преди и по време на теста.

Осигурете физически комфорт. Ако лаборантът каже, че всичко е наред дръжте детето си за ръка или осигурете друг физически контакт по време на теста.

Ако бебе се нуждае от тест утешете го с нежен физически контакт и използвайте спокоен, тих глас. Дръжте бебето си по време на теста, ако е позволено. Ако не може тогава застанете на място където бебето Ви може да види Вашето лице.

Планирайте награда за след това. Предложете на детето си почерпка или направете план да направите нещо забавно заедно след теста. Мисленето за награда може да помогне за разсейване на детето и да насърчи сътрудничеството по време на процедурата.

Специфичните съвети ще зависят не само от от вида на провеждания тест и възрастта, но и от личността на детето.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАКЕТ ДЕТСКА ГРАДИНА С ОТСТЪПКА ТУК!

Какво се случва с детето по време на лабораторен тест?

Общите лабораторни тестове за деца включват кръвни тестове, изследвания на урина, натривки на гърлото.

реклама

Кръвните тестове се използват за тестване на много различни заболявания и състояния.

Кръвеният тест от пръст се прави чрез убождане на върха на пръста на детето или от вена на ръката. Медицинският специалист ще вземе пробата като използва малка игла. След като иглата бъде поставена малко количество кръв ще бъде събрано в епруветка или флакон.

Кръвните тестове при новородени се използват за диагностициране на различни сериозни здравословни състояния.

По време на кръвен тест насърчавайте детето си да гледа Вас, а не човека, който взема кръвта. Осигурите физически комфорт и разсейване.

Изследванията на урина се провеждат, за да се проверят за различни заболявания и за инфекции на пикочните пътища. По време на тест за урина детето трябва да предостави проба от урина в специална чаша. Освен, ако детето няма инфекция или обрив изследването на урината не е болезнено. Но това може да бъде стресиращо.

Говорете с медицинския специалист на детето, за да разберете дали ще е необходима стерилна урина. За стерилна урина:

 • Почистете гениталната област
 • Детето трябва да започне да уринира в тоалетната
 • Преместете контейнера за събиране под потока урина
 • Съберете урина в контейнера, който трябва да има маркировки покязващи количествата
 • Детето завършва уринирането в тоалетната

Ако е необходима стерилна урина подгответе я още у дома. Помолете детето си да пусне малко урина в тоалетната, да спре потока и да започне отново. Насърчавайте детето си да пие вода преди срещата, но не ходете до тоалетната. Това може да улесни уринирането когато дойде време за събиране на пробата. Пуснете течаща вода. Звукът на течаща вода може да помогне на детето да започне да уринира.

Тестовете с тампони помагат за диагностициране на различни видове респираторни инфекции.

По време на взимане на носен секрет доставчикът на здравни грижи:

 • Внимателно поставя тампон с памучен връх в ноздрата на детето. За някои тестове с тампон може да се наложи поставяне на тампона по - дълбоко докато достигне най - горната част на носа и гърлото известна като назофаринкс.
 • Завърта тампона и го оставете на място за 10-15 секунди.
 • Изважда тампона и го поставя в другата ноздра.
 • Намазва втората ноздра като използвате същата техника.

Тестовете с тампони могат да гъделичкат гърлото или да карат детето да кашля. Тампонът от назофаринкса може да бъде неудобен и да предизвика рефлекс когато тампонът докосне гърлото. Уведомете детето си предварително, че може да се появи гадене, но това ще приключи бързо. Може също да помогне да кажете на детето си, че тампонът е подобен на памучните тампони които имате у дома.

Гърлените секрети се взимат, за да се провери за бактериални инфекции на гърлото включително стрептокок в гърлото. По време на култура на гърлото:

 • Детето ще бъде помолено да наклони главата си назад и да отвори устата си възможно най - широко
 • Медицинският специалист ще използва шпатула (депресор за език), за да задържи езика на детето
 • Ще използва специален тампон, за да вземе проба от задната част на гърлото и сливиците

Взимането на гърлен секрет не е болезнено, но подобно на някои тестове с тампон може да причини моментно запушване на гърлото. Нека детето да знае какво да очаква и че дискомфортът не трябва да трае дълго.

Ако имате въпроси или притеснения относно лабораторните тестове или ако детето Ви има специални нужди говорете с доставчика на здравни грижи. Можете да се посъветвате, за да обсъдите най - добрия начин да подготвите и утешите детето си през целия процес на лабораторния тест.

https://medlineplus.gov


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се