Как да подготвим емоционално детето за детската градина

1225
Как да подготвим емоционално детето за детската градина

Детската градина е важна стъпка за малките деца, а първият ден в училището е следващата важна стъпка. Колкото и вълнуващ да е този период голямо предизвикателство за деца и родители са ежедневието в детската градина и времето прекарано далеч от близките.

Какво могат да направят родителите, за да подготвят детето?

Установете рутинни дейности у дома. Рутините помагат на децата да се учат, карат ги да се чувстват в безопасност и контролират света си, укрепват тяхното самочувствие и чувство за принадлежност в семейството. Някои ключови семейни рутини, които ще помогнат на децата да се чувстват готови за детска градина включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ритуали за лягане. Те гарантират, че децата се наспиват добре и ще бъдат готови за предизвикателствата на следващия ден. Някои важни моменти от рутинните дейности за лягане включват последователно лягане и определен ред на дейностите напр. къпане, обличане на пижамата, измиване на зъбките, четене на любима история или пеене на любима песничка, прегръдка за лека нощ.

Четене. Четете с децата си поне 20 минути на ден, за да изградят езикови и грамотни умения. Този момент с четене томоже да бъде част от рутинната програма за лягане или по друго време удобно за Вас и Вашето дете. Един добър начин да направите това време специално за детето, да увеличите удоволствието и ангажираността на Вашето дете към момента прекаран заедно е като оставите детето да избере книгата.

Време прекарано със семейството. Семейното хранене е не само възможност да научите децата си на здравословни хранителни навици, но и шанс да прекарате качествено време в разговори с децата си, което изгражда техния език и укрепва връзката им с Вас. Също така не пропускайте навиците свързани с храненето, които ще бъдат полезни на децата като например миене на ръцете преди хранене или събиране на чиниите от масата.

Бъдете запознати с ваксинациите. Заведете детето си на педиатър за преглед и се уверете, че всички имунизации необходими за детската градина са актуални.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА С ОТСТЪПКА ТУК!

Кажете на детето си какво да очаква. Говорете с детето си за това каква ще бъде детската градина, за да му помогнете да започне подготовката за този голям преход. Децата често имат много въпроси относно детската градина, особено ако тръгват за първи път или започват на ново място.

Прекарайте време в разговор с детето си за това каква ще бъде детската градина, напр. Кой ще бъде учителят, как ще изглежда ежедневната учебна програма и т.н. Включете го в избирането на необходимите вещи като раница, дрехи, шише за вода и др. Можете също така да поговорите за това какво е било ходенето на детска градина за Вас като начин да предразположите детето Ви да споделя чувства за детската градина.

След като започне посещаването на детската градина кои са първоначалните разговори, които да проведете с детето, за да го накарате да говори за преживяванията си?

В идеалния случай разговорът с детето Ви трябва да бъде част от ежедневието на Вашето семейство. Разговорите с децата не само Ви дават възможност да научите как прекарват деня си и как се чувстват, но също така Ви дава възможност да общувате, което е много важно. Но започването на разговори с Вашето малко дете за миналия ден не винаги е лесно, тъй като някои деца предоставят много малко подробности в отговор на въпроса "Как беше в детската градина днес?

Няколко начина, по които можете да започнете разговора с детето за детската градина:

Помолете детето да Ви разкаже за едно ново нещо, което са направили или научили този ден.

Нека сподели за едно нещо, което му е харесало и друго, което е било трудно за него през деня.

Попитайте за това с кого са играли в детската градина и какви игри са играли.

Създайте семейна рутина около разговорите за Вашия ден. Например по време на хранене или друг момент когато прекарвате време с децата си. Помислете как да споделите за деня си като разкажеге едно или две неща, които сте направили този ден. След това помолете децата си да споделят едно или две неща за техния ден.

Предизвикателствата на детскита градина

Преминаването от едно занимание към друго е предизвикателство за повечето малки деца особено когато трябва да спрат предпочитана дейност напр. игра, за да се включат в нещо друго като например обучителна дейност, а типичният ден в детската градина е пълен спреходи за тях. Форматът на детската градина е станал много по-структуриран и пасивен по своята същност, което означава, че от малките деца се изисква да седят и да обръщат внимание на своя учител за по-дълги периоди от време.

Какви са признаците, че детето не се адаптира добре към детската градина?

Учителят съобщава, че детето изпитва значителни затруднения със слушането и спазването на правилата.

Детето е вербално или физически агресивно към връстници или персонала. Има чести истерични изблици.

Изразява нежелание да се подготвя за тръгване сутрин.

След месец или по-дълго посещение детето все още е склонно да плаче и е прилепено към Вас когато го оставяте сутрин.

Детето изглежда по-тъжно, притеснено или раздразнително отколкото преди началото на детската градина.

В кой момент да потърсите професионална помощ?

Детето проявява разрушително поведение напр. избухливост, словесна или физическа агресия към персонала или други деца. Унищожаване на собствеността в стаята, напускане без разрешение и др.

Има проблеми в детската градина. Напишква се често, въпреки че не е имало този проблем до този момент.

Проявява много безпокойство, което може да бъде под формата на изразени притеснения относно учители, връстници или дейността в детската градина и прави значителни усилия да се избегне посещението там.

Детето по-често е склонно да плаче, тъжно е или раздразнително, с по-малък интерес към дейности, на които обикновено се е радвало в началото.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се