Каква профилактика може да се провежда при често боледуващите деца?

3218
Каква профилактика може да се провежда при често боледуващите деца?

Респираторните заболявания са доста сериозен проблем в детска възраст. Много голям процент от децата боледуват няколко пъти в годината от инфекциозни заболявания (вирусни и бактериални) на горните и долните дихателни пътища. Дали децата ще боледуват често от респираторни заболявания зависи от много фактори. Основната и най-важна причина за честите детски заболявания е несъвършената имунна система, която през първите години от живота не успява да осигури адекватна защита срещу инфекциите. Първоначално новородените започват да получават антитела чрез майчината кърма и с всеки изминал ден започват да контактуват с повече и повече микроорганизми, срещу които те сами започват да изграждат защита. Докато се случва това детският организъм е силно уязвим.

Факторите, които определят колко често ще боледуват децата може да бъдат разделени на две големи групи:

Ендогенни фактори. Към тях се включват всички анатомични особености на дихателната система и хроничните заболявания, както и проблемите, които е имала майката по време на бременността и те са се отразили на детето (вредни навици и заболявания).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Екзогенни фактори. Към тях се причисляват факторите на околната среда - начин на хранене, семейна среда, здравна култура, хигиенно-битови условия, социална среда, посещение на детски заведения, контакт с много хора.

реклама

Много е важно всеки един детски преглед да включва и анализ на факторите, които биха допринесли за по-висока заболяемост. Ако при едно често боледуващо дете се открият някои от горе посочените фактори, може да се мисли в посока те да бъдат отстранени, за да се подобри здравето на детето.

При голяма част от децата може да се вземат мерки, които да засилят техните защитни сили. Един от начините е чрез закаляване, което да започне още през първия месец след раждането. Добре е детето да бъде извеждано често на разходки, да не се претопля с прекалено много дрехи или чрез отопление в стаята, да не се къпе с прекалено топла вода. Много е важно закаляването да бъде постепенно, редовно и да става бавно, за да може да не се създава дискомфорт на детето.

Друг начин за подобряване на защитните сили е чрез имуномодулатори. Това са медикаменти, които променят (модулират) имунния отговор. Имуностимулаторите са тези, които повишават защитните сили като засилват имунния отговор, активират имунните клетки и правят реакцията на организма по-бурна срещу инфекцията. Най-често се използват билкови (природни) имуностимулатори - фитоимуностимулатори. Най-добре познатите са алое вера, ехинацея, котешки нокът.

Комбинацията от добро хранене, каляване, режим и засилване на имунната система биха били полезни за много деца, които често боледуват от респираторни инфекции. Чрез укрепване на имунната система се намалява излишната употреба на антибиотици, което е сериозен проблем на съвремието.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се