Как да реагираме когато детето ни има болка в ухото?

21566
Как да реагираме когато детето ни има болка в ухото?

Силната болка в ухото е един от най - честите поводи, поради които родителите водят децата си в лекарския кабинет. Всяко трето дете има този проблем поне няколко пъти до навършване на 7 - 8 годишна възраст.

Каква е причината за болка в ухото?

Основната и най - честа причина за болка в ухото при децата е възпалението на средното ухо, така наречения среден отит. Това е второто по честота заболяване при малчуганите след инфекциите на горните дихателни пътища.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ухото се разделя на три части - външно ухо, което включва ушната мида и външния слухов проход, средно ухо, което представлява кухина, ограничена от тъпанчевата мембрана и съдържаща слуховите костици и вътрешно ухо, в което се намира лабиринта. Средното ухо е свързано с гълтача чрез структура наречена Eвстахиева тръба, чрез нея се изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Евстахиевата тръба при децата е къса, широка и хоризонтално разположена, което улеснява проникването на инфекции от гълтача (фаринкса) към средното ухо.

Кои фактори благоприятстват развитието на среден отит?

Факторите, благоприятстващи възпалението на средното ухо са много. На първо място това са честите ангини, тъй като инфекцията от гърлото много лесно се разпространява към ухото. Събирането на големи групи деца също допринася за това заболяване, тъй като между тях циркулират различни патогенни микроорганизми. Доказано е, че децата, които са пасивни пушачи също боледуват по - често. При естествено хранените (кърмените) поне до 6 - месечна възраст деца, честотата на средния отит е значително по - ниска.

Какви оплаквания има детето при възпаление на средното ухо?

Симптомите при децата са различни в зависимост от възрастта им. При кърмачетата и децата в ранна детска възраст (до 3 годишна възраст) симптомите са неспецифични. Те не могат да локализират болката в ухото и при тях доминира влошеното общо състояние - отпадналост, нарушения в съня, намален апетит, температура, гадене, повръщане, диария. При по - големите деца водеща е болката в ухото, но и при тях може да бъде съпроводена с температура, гадене, повръщане, диария, а в някои случаи се появяват и нарушения в съня.

Какво трябва и НЕ трябва да правим в тази ситуация?

Това, което най - добре облекчава болката и успокоява малчуганите е затоплянето на болното ухо. Най - лесния начин да го постигнем е чрез затопляне на памучни или вълнени кърпи и поставяне върху ухото на детето. При наличие на температура можем да дадем на детето антипиретик, например парацетамол, а за болката можем да използваме обезболяващи, например нурофен на капки. Това, което не трябва да правим, е да поставяме някакви капки в ухото. Това е така защото, когато заведем детето при педиатър или УНГ - специалист, той ще прегледа ухото, като извърши изследване, наречено отоскопия. Целта на изследването е да се огледа външната страна на тъпанчевата мембрана, но когато сме поставили капки за уши лекарят няма да може да види нищо и съответно изследването няма да може да се проведе.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се