Как да спортуваме правилно?

5094
Как да спортуваме правилно?

Пролетта идва, а заедно с нея и повече възможности за спорт. Зимата е период, в който наблягаме повече на почивките и хапването покрай празниците и студа. Пролетта и лятото обаче ни напомнят, че тялото ни има нужда от това да влезе отново във форма. Независимо от това какъв спорт предпочитате или в кой сезон, трябва да сте наясно с някои основни правила. Редовният спорт е прекрасен навик, който ви носи здраве и красота, но само ако бъде провеждан правилно.

1. Бъдете наясно с целта си.

Какво по-точно целите със спорта? Отслабване? Повишаване на мускулната сила и издръжливостта? Покачване на мускулна маса? Тонус и здраве? Поддържане на фигура? Целта е от огромно значение, защото резултатите ви дават още и още стимул. Ако тренирате неправилно няма да постигнете целта си и ще се откажете много бързо.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За отслабване е добре да наблягате на кардио тренировките. Може да се възползвате от хубавото и слънчево време и да заложите на бягане, каране на колело или дълги разходки. Ако не, може да посетите близкия фитнес или да се сдобиете с домашен уред (велоергометър, степер, крос тренажор). За повишаване на мускулната сила и издръжливостта трябва да правите много повторения с тежести, които са средни килограми за вашите възможности. Покачване на мускулна маса се постига с повторения до отказ с максимални килограми за вашите възможности. Повторенията са по-малко, но се изпълняват бавно и внимателно.

Толкова много възможности и начини за трениране и всеки един от тях води до различни резултати. Затова бъдете наясно с целта си!

2. Не излизайте прекалено бързо от зоната си на комфорт.

Това е най-голямата грешка на всеки един начинаещ или на тези, които са решили отново да влизат във форма. Много е важно да дадете шанс на тялото да свикне с новия стрес, на който ще го подлагате редовно. Спортът за един нетрениран или загубил форма човек е абсолютен стрес, след който тялото трябва да се възстанови. Ако още на първите тренировки започвате да надминавате себе си, ще провалите плановете си за спорт по две причини. Първо, тялото ви няма да има нужда от двудневно възстановяване, а от едноседмично. Второ, след първа зверска тренировка ще се чувствате изтощени, изморени и с много силна мускулна треска…Кой би поискал да тренира отново, след като заучавате мозъка си, че след тренировка усещанията са неприятни?

реклама

Затова започнете бавно. Нека кардио тренировките започнат с умерено темпо и кратка продължителност. Например ако сте решили да бягате, започнете първата седмица с няколко минути или редувайте бягане с вървене. Увеличавайте времето едва през втората седмица, НЕ ПО-РАНО! Дайте шанс на тялото си да свикне, да се разбудят мускулите и да започне да увеличава капацитета си. Ако започвате със силови тренировки, не хващайте най-големите килограми или тези, които някога искате да използвате. Стартирайте с леки тежести и такива, след които ще можете да се движите отново през следващата седмица. Умереното натоварване намалява риска от контузии и травми.

3. Хранителният режим е задължителен.

Хранителният режим е задължителен, ако искате чрез спорта да постигате резултати. Избягвайте торти, сладкиши, бонбони и всички други изделия, които съдържат големи количества бяла рафинирана захар и бяло брашно. Не ги спирайте напълно, но ги намалете, защото няма смисъл да бягате 4 или 5 пъти в седмицата, ако след това похапвате торта или пица. Намалете бързите въглехидрати. Избягвайте също мазни меса, бързи храни и пържени ястия и гарнитури. Варенето и печенето са подходящи алтернативи за термична обработка. Белтъчната храна (месо, риба, яйца, варива) са чудесен компонент в менюто, тъй като те са източник на градивни елементи за мускулите (аминокиселини). Мазнините също са много важни, особено нерафинираните студено пресовани масла (зехтин, ленено масло, сусамово или слънчогледово олио), авокадото, суровите ядки. Плодовете и зеленчуците са задължителни. Може да ги хапвате във вид на салати, смути, пресни сокове. Най-важно е да пиете достатъчно количества вода. Чрез тренировките губите не малко количества, които трябва да бъдат наваксани. Водата е приятел в горенето на мазнини и поддържането на енергията.

4. Търсете мотивацията си ежедневно.

Може да спортувате заедно с приятел или да намерите снимка на желаните резултати. Напомняйте си редовно целта и ползите от спорта. Инвестирате не само в добър външен вид, но и в крепко здраве!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се