Как ракът на гърдата се свързва с аксиларните лимфни възли (лимфните възли под мишншцата)

9447
Как ракът на гърдата се свързва с аксиларните лимфни възли (лимфните възли под мишншцата)

Лимфната система е един от основните инструменти на организма за борба с инфекцията. Тази система съдържа лимфна течност и лимфни възли, които се срещат в критични области в тялото. Раковите клетки понякога навлизат и се натрупват в лимфната система.

Лимфните възли са отговорни за филтрирането на лимфната течност и откриването на химически промени,сигнализиращи за наличие на инфекция. Когато тези филтърни точки са в подмишницата, лекарите ги наричат ​​аксиларни лимфни възли. Броят на аксиларните лимфни възли може да варира от пет възли до повече от 30.

След диагноза рак на гърдата лекар често проверява дали раковите клетки са се разпространили в аксиларните лимфни възли. Това може да помогне за потвърждаване на диагнозата и определяне на стадия на рака.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Каква е връзката между рака на гърдата и аксиларните лимфни възли?

Ракът на гърдата обикновено се разпространява в аксиларните лимфни възли преди тези на което и да е друго място. Тъй като аксиларните лимфни възли са близо до гърдите, те често са първото място до което ракът на гърдата се разпространява, ако се премести извън тъканта на гърдата. След това разпространението е до лимфните възли в близост до ключицата или гърдата (вътрешна млечна жлеза). Като общо правило, когато ракът се разпространи от началната си точка става по-труден за лечение. Прогнозата също се влошава.

Лечението на рака на гърдата често изисква мастектомия, която е отстраняването на едната или двете гърди. Алтернатива е лумпектомия, която представлява отстраняване на тумора и заобикалящата го абнормна тъкан. Ако ракът се е разпространил в аксиларните лимфни възли, лекар може да препоръча екстрахиране на лимфните възли по време на тази процедура за отстраняване на раковите клетки. Лимфните възли са отговорни за изтичането на лимфната течност. В резултат на това премахването им може да причини някои странични ефекти след операцията. Един страничен ефект може да бъде лимфедем на ръката, което причинява вид хроничен оток.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА МАМОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Диагноза

Аксиларните лимфни възли често се чувстват като малка гъбеста маса под кожата. Те могат да бъдат болезнени на пипане. Лекар ще изследва дали ракът се е разпространил в лимфните възли чрез физически преглед или ултразвук. Ще провери около ключицата, шията и подмишниците за признаци на подути лимфни възли.

Според някои оценки тестването разкрива ракови лимфни възли при една трета от жените, които не показват признаци на подути лимфни възли по време на физикален преглед. В резултат на това е от съществено значение да се проведат допълнителни тестове при повечето случаи.

Лекарят ще приложи няколко различни диагностични метода, за да определи дали ракът се е разпространил в аксиларните лимфни възли:

Биопсията на сентинелни лимфни възли. Включва инжектиране на радиоактивно вещество или багрило в гърдата. Багрилото ще се премести в определени лимфни възли преди други. Лекарят ще използва образна диагностика, за да идентифицира сентинелните лимфни възли, които са първоначалните лимфни възли, до които боята достига. Премахва един или повече сентинелни възли и изпраща пробата при патолог, който е специализиран в идентифицирането на видове ракови клетки. Този подход може да помогне да се избегнат страничните ефекти от отстраняването на множество аксиларни лимфни възли.

Аксиларна дисекция. Процедура, която включва отстраняване на повече лимфни възли под мишницата. Лекарят премахва област от мазнини, която съдържа много или всички лимфни възли. Използвайки тази проба ще поиска тестване, за да се установи дали ракът се е разпространил отвъд сентинелните лимфни възли и степента на разпространение. По време на лечението специалистът по онкологични заболявания радиация към лимфните възли, както и към гърдата. Радиацията помага да се премахнат останали ракови клетки.

Стадии на рака

Етапът на рака показва степента и разпространението на болестта. Познаването на етапа може да даде информация за прогнозата и плана за лечение. Лекарите използват Класификацията на злокачествените тумори (TNM), за да определят стадия на рак на гърдата. TNM означава тумор, възли и метастази:

  • Фазата на тумора определя размера на първоначалния тумор
  • Фазата на метастазите дава информация дали ракът се е разпространил в други части на тялото от мястото на произход
  • Фазата на възлите казва дали ракът на гърдата е достигнал лимфните възли и колко възли показват признаци на ракови клетки

Стадирането на аксиларните лимфни възли става по-висока степен когато ракът се е разпространил в повече възли и различни видове възли. Лечението става по-трудно, а прогнозата е по-малко положителна, тъй като броят на стадиите се увеличава.

Фазата на възела има няколко подкатегории, за да предостави по-конкретни детайли:

NX: Оценка на аксиларните лимфни възли не е възможна, ако например пациента вече е претърпял операция за отстраняването им.

N0: Ракът не се е разпространил в лимфните възли. Въпреки това лекарят може да поиска допълнително изследване, за да провери дали в лимфните възли има микроскопични количества ракови клетки. Тези клетки са известни като микрометастази.

N1: Микрометастазите или раковите клетки присъстват в 1-3 аксиларни лимфни възли или възлите вътре в гърдата и показват много малко количество ракови клетки.

N2: В този етап 4-9 аксиларни лимфни възли имат ракови клетки. Лекарят също използва този етап, за да посочи, че възлите вътре в гърдата са развили рак. Тези възли са известни като вътрешни млечни възли.

N3: Този етап отчита широк спектър от резултати, както следва:

Тестване открива рак в 10 или повече аксиларни лимфни възли.

  • Ракът е в лимфните възли под ключицата
  • Ракът е във вътрешните млечни възли и един или повече аксиларни лимфни възли
  • Четири или повече аксиларни лимфни възли са ракови, а вътрешните млечни възли имат микрометастази
  • Тестване на открити ракови възли над ключицата

Ракът на гърдата може да се разпространи във всякакви лимфни възли.

Лекар ще разгледа и общия размер на тумора, вида на присъстващите клетки и дали ракът се е разпространил в други органи. Друг фактор, който може допълнително да повлияе на прогнозите е медицинска история на пациента.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се