Как се отразява ходенето при застойна сърдечна дейност

1492
Как се отразява ходенето при застойна сърдечна дейност

Ходенето е една от най-добрите и лесни форми на упражнения за хора със застойна сърдечна недостатъчност. Преди години лекарите съветвали пациентите да избягват да тренират, но това вече не е така. Проучване от 2018 г. показва, че редовното ходене с умерена интензивност може да предотврати сърдечна недостатъчност при хора със сърдечни заболявания. Докато ходенето има многобройни предимства все още сърдечно болните преди да започнат тренировъчна програма трябва да вземат в предвит състоянието.

Застойна сърдечна недостатъчност възниква когато сърцето не може да изпомпва толкова добре колкото би трябвало, за да отговори на нуждите на тялото. Упражнението може да подобри застойната сърдечна недостатъчност, тъй като физическата активност укрепва сърдечния мускул което подобрява способността на сърцето да изпомпва кръвта.

Разходка за укрепване на сърцето

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Физическата активност е важна за здравето на сърцето. Ходенето е едно от най-популярните форми на упражнения и осигурява многобройни ползи за сърцето при сърдечна недостатъчност. Проучване от 2013 г. при пациенти с хронична систолна сърдечна недостатъчност показва, че умерените нива на упражнения могат да намалят последващия риск с приблизително 65% от смъртност при сърдечно-съдови инциденти или хоспитализация от сърдечна недостатъчност.

Разходката е аеробна дейност. Аеробните упражнения карат сърцето да бие по-бързо и са предизвикателство за дишането. И двете действия укрепват сърцето. Ходенето помага на пациентите със застойна сърдечна недостатъчност по няколко начина:

 • Намалява риска от инфаркт, включително намаляване на риска от втори инфаркт
 • Укрепва сърцето
 • Подобрява белодробната функция

Дългосрочната аеробна активност подобрява способността на сърцето да изпомпва кръв към белите дробове и в цялото тяло. В резултат на това към мускулите (включително сърдечния мускул) тече повече кръв и нивата на кислород в кръвта се повишават. Намалява риска от развитие на други фактори за сърдечни заболявания чрез понижаване на кръвното налягане, повишаване на HDL (добрия) холестерол и поддържане на инсулин и кръвна захар под контрол, като по този начин намалява вероятността за развитие на диабет.

Съдейства за постигане и поддържане на здравословно тегло, предотвратяване на затлъстяването и наднорменото тегло. Упражненията изгарят калории и мазнини и изграждат мускули. Твърде голямото тегло натоварва сърцето, а затлъстяването е независим рисков фактор за сърдечни заболявания.

Допълнителните предимства, които можете да получите от ходенето:

По-добър сън: Упражнението може да ви помогне да заспите по-бързо и да получите по-дълбок сън.

Не отнема много време: Хората, които тренират в продължение на 30 минути могат да видят разлика в качеството на съня си през нощта.

Повишаване на настроението: Упражнението може да намали стреса, напрежението, безпокойството и депресията.

Подобрено самочувствие: Ще изглеждате и ще се чувствате по-добре.

Ако сте имали сърдечно събитие като инфаркт Вашият лекар може да препоръча ходене като част от Вашата сърдечна рехабилитационна програма. Всеки се възстановява с различно темпо, но рехабилитацията на сърдечно-съдови заболявания е от значение. Хората, които участват в рехабилитация на сърдечно-съдови заболявания имат по-бързо и безопасно възстановяване и по-добри резултати след сърдечен удар.

реклама

Ходенето 40 минути на ден намалява риска от сърдечна недостатъчност.

Проучване от 2018 г. показа, че ходенето в продължение на поне 40 минути няколко пъти седмично със средно до бързо темпо е свързано с близо 25% спад в риска от сърдечна недостатъчност.

Общи насоки за пациенти със застойна сърдечна недостатъчност

Американската сърдечна асоциация установява физическото бездействие като рисков фактор за сърдечни заболявания. Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ препоръчва следните насоки за упражнения за значими ползи за здравето:

Възрастните трябва да упрежняват поне 150 минути (2 часа и 30 минути) до 300 минути (5 часа) седмично с умерена интензивност или 75 минути (1 час и 15 минути) до 150 минути (2 часа и 30 минути) седмично аеробна физическа активност с енергична интензивност или комбинация от аеробна активност с умерен и енергичен интензитет.

За предпочитане е аеробната активност да се практикува през цялата седмица. Има специални допълнителни препоръки за възрастни хора и такива с хронични заболявания. Възрастните трябва да вземат предвид нивото на усилие за физическа активност спрямо нивото на фитнес. При напреднала възраст с хронични заболявания трябва да се разбере дали и как здравословното състояние се отразява на способността за извършване безопасни редовни физически дейности.

Не забравяйте, че ако не можете да правите 150 минути аеробна активност с умерена интензивност седмично поради сърдечна недостатъчност по-малкото ходене е по-добре отколкото да не правите нищо. Можете да започнете с 5-10 минути на ден с бавно темпо и да добавяте време и скорост когато ставате по-силни. Най-добре е винаги да говорите с Вашия лекар преди да започнете програма за упражнения. Той ще бъде най-добрият Ви съветник, за да определите колко и с каква интензивност можете да ходите или да правите други видове упражнения.

Как да се подготвите

Всичко от което се нуждаете, за да започнете да ходите са удобни дрехи и поддържащи обувки. Послойното обличане на дрехите е добра идея, защото това може да Ви охлади когато температурата на тялото се повиши по време на тренировка. Обувките предназначени за ходене или бягане са най-добри, но не са от съществено значение.

Тренировката трябва да се състои от загряване, основна част и отпускане. Това помага на тялото да се възстанови от тренировката позволявайки на пулса и кръвното налягане да се нормализират бавно. По време на тази фаза можете да намалите интензивността на упражненията си и да направите същото разтягане, което сте направили по време на загрявката.

Не сядайте без да сте релаксирали в края. Това може да Ви накара да почувствате сърцебиене. Разтягането в края на тренировката е идеално време, тъй като тялото е затоплено.

Вашият сърдечен ритъм по време на разходка

Носенето на монитор за сърдечен ритъм може да помогне да се гарантира, че сърдечната честота няма да се повиши повече отколкото препоръчва Вашият лекар. Ако имате бърз или неравномерен сърдечен ритъм докато тренирате починете си и оставете пулса да се забави. Проверете пулса си след 15 минути. Ако е по-високо от 120-150 удара в минута спрете да тренирате и се обадете на Вашия лекар.

Поставете си за цел да ходите когато можете. Това може да означава три кратки разходки на ден. Когато сте в състояние по-дългите разходки ще помогнат да повишите издръжливостта си.

Можете също така да увеличите крачките като паркирате по-далеч от вратата, марширувате на място докато чакате на опашка, разхождате се из къщата или извеждате кучето си на разходка. Само не забравяйте, че вашата обща цел е да се доближите възможно най-близо до 150-те минути активност на седмица.

Ако изпитвате следните признаци трябва да спрете да тренирате:

 • Ако получите изключително задух, слабост или замаяност по време на тренировка забавете темпото или си починете. Докато си почивате дръжте краката си вдигнати. Ако симптомите продължават обадете се на Вашия лекар
 • Неравномерен пулс
 • Чувство на по-голяма умора и слабост
 • Обилно изпотяване, разстроен стомах или повръщане
 • Ако имате някакъв вид болка не продължавайте със съответното упражнение. Говорете с Вашия лекар.
 • Ако имате болка или натиск в гърдите, ръката, шията, челюстта или рамото обадете се на 112.

Рискове

Като цяло ползите от ходенето за упражнения са с предимство пред рисковете за сърцето. Рядко физическата активност би създала сърдечни проблеми. Рискът от сърдечни проблеми по време на тренировка корелира с нивото на фитнес.

Тъй като застойната сърдечна недостатъчност означава, че трябва да внимавате кога и колко интензивно тренирате някои случаи могат да сигнализират, че трябва да избягвате упражнения:

 • чувствате задух повече от обикновено
 • чувствате се много уморени
 • сте болни или имате температура
 • правите основни лекарствени промени

В случай, че тези симптоми са постоянни консултирайте се с Вашия лекар.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се