Как се отразяват на оралната хигиена някои напитки

126
Как се отразяват на оралната хигиена някои напитки

Храните и напитките които минават покрай устните могат да окажат въздействие върху здравето още от първия момент в който попаднат в устата. Ефектът който напитките имат върху зъбите зависи от няколко фактора, но основно се определя от общата киселинност. Всичко което измерва 5,5 или по - малко по скалата на pH се счита за киселинно. Киселите храни и напитки омекотяват зъбния емайл което прави зъбите чувствителни и уязвими към увреждане като кариес. Напитките с високо съдържание на киселина и захар имат потенциал да бъдат двойно вредни. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПЛОМБА С ОТСТЪПКА ТУК!

1. Вино. Що се отнася до виното червеното е по - добро за здравето на зъбите. „Бялото вино е по - киселинно от червеното и следователно повече влияе при разрушаването на емайла което прави зъбите по - податливи на промяна в цвета“, обяснява д-р Анджелика Шейн, зъболекар от Ню Йорк.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Бира. Въпреки, че няма много данни за това как бирата влияе на зъбите някои доказателства сочат, че всъщност може да бъде от полза. „Някои много ранни изследвания показват, че хмелът като често срещан компонент на бирата може да има някои положителни ефекти върху оралното здраве и защитата на устната кухина. Но е твърде рано да бъдем сигурни“, обяснява д-р Шейн. 

3. Водка. Водката има pH около 4, но в някои случаи може да достигне до 8. По - евтините марки водка са склонни да имат по - ниско pH, докато първокласните водки имат по - високо pH. Имайки това предвид много водки определено са в обхвата на потенциалните щети. Алкохолът има и изсушаващ ефект. 

Слюнката е една от естествените защити на устата срещу увреждане така, че всичко над умерена консумация може да бъде вредно. Други алкохолни напитки се различават значително по отношение на pH, но ефектите на изсушаване са еднакви и се усложняват допълнително тъй като хората обикновено отпиват напитките си бавно което дава на алкохола повече време да нанесе вредата си.

4. Вода. Водата всъщност не оказва въздействие върху зъбите. "Всъщност, поддържането на добра хидратация увеличава потока на слюнката и притока на защитни минерали в слюнката които предпазват зъбите от  кариес",  казва д-р Шейн. 

5. Газирана вода. Според проучване газираната вода има тенденция да има ниво на pH между 2,74 и 3,34. Това дава дори по - голям ерозионен потенциал от портокаловия сок. 

6. Кафе. Кафето може да е леко киселинно (около 5,0 по скалата на pH). Проучване установява, че пиенето на кафе без никакви добавки може да помогне за предотвратяване на развитието на кариес. Така, че, ако пиете с грижа за здравето на зъбите насладете се на кафето си, но пропуснете подсладителя. 

7. Мляко. „Многобройни компоненти на млякото включително протеини и минерали като калций инхибират прикрепването и растежа на много бактерии образуващи кухини в устата. С pH над 6,5 млякото е чудесен избор, за да поддържате зъбите си силни и здрави", казва д-р Шейн. 

8. Сода. Безалкохолните напитки могат да повлияят на зъбите. И докато мислим, че тези напитки без захар не са толкова лоши науката казва друго. „Проучванията не показват наистина никаква разлика в разтварянето на емайла между диетичните и обикновените газирани напитки в рамките на един и същи вид напитка. Киселинността и цялостният състав на напитката изглежда играят важна роля в разграждането на емайла".

9. Плодов сок. Повечето плодови сокове са концентрирани и в резултат излагат на много повече киселина отколкото, ако ядете плодовете. Портокаловият сок с pH 3,5 не влияе толкова колкото червена боровинка която има pH 2,6. Разреждайте плодовия сок с около 50 процента вода, за да намалите потенциалното влияние.

10. Плодов пунш. Напитките обозначени като „плодов пунш“ обикновено не са истински сок. Те са предимно захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Като такива всички качества открити в истински сок отсъстват в тези имитатори и те имат допълнителна захар, за даповлияят здравето на зъбите.  Освен това се оказва, че pH на повечето плодови напитки е под 3 което ги прави не толкова добър избир.

11. Чай. Как влияе чаят на зъбите? Зависи от вида на чая. Според д-р Шейн сварените чайове обикновено имат pH над 5,5. Зеленият чай може дори да има положителни ефекти върху здравето на   венците   и предотвратяване на гниене. 

Когато обаче става дума за студен чай нещата се променят. Повечето студени чайове имат много ниско pH, в диапазона от 2,5 до 3,5 и са заредени със захар. Доказано е, че някои популярни марки студени чайове са много по - вредни от повечето газирани напитки.

Това което пиете определено има въздействие върху здравето на зъбите. Но има начини да се избегнат някои от щетите. За напитки които са особено кисели помислете за използването на сламка. Това ще намали времето за контакт със зъбите.

Не е необходимо да миете зъбите си веднага след като изпиете нещо което може да увреди зъбите. Четкането върху емайла който вече е омекотен от напитката може да причини повече вреда отколкото полза. Изчакайте 30 минути след пиене преди да си миете зъбите.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се