Как се променят тялото и психиката по време на различните фази от менструалния цикъл?

15948
Как се променят тялото и психиката по време на различните фази от менструалния цикъл?

Всяка жена, обръщаща достатъчно внимание на себе си, забелязва настъпващите промени в тялото и емоционалното си състояние през различните фази на менструалния си цикъл. Последният представлява физиологичен процес на циклично настъпващи промени в тялото на полово зрялата жена. В него се включва периода между две менструации, като за първи ден от месечния цикъл се смята първия ден на кървенето. Средната му продължителност е между 25 и 35 дни и варира при различните жени.

Промените, настъпващи в организма по време на месечния цикъл се усещат в различна степен от всяка жена - при някои са толкова слабо изразени, че почти остават незабелязани, докато при други са повод за значително влошаване на качеството на живот.

Ето кои са основните промени, настъпващи в женското тяло през различните фази на менструалния цикъл:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хормонални промени

Всъщност цикличните промени в женския организъм са резултат от периодично настъпващите промени в нивата на прогестерона и естрогените. До настъпването на овулацията, тоест през първата половина на месечния цикъл доминират естрогените и свързаните с тях ефекти. Малко преди овулация се регистрира един пик на лутеинизиращия хормон - хормон от предния дял на хипофизата, който действа върху яйчниците като стимулира образуването и отделянето на прогестерон. След овулацията нивата на естрогените спадат за сметка на прогестерона, който е доминиращия хормон през втората половина от цикъла.

Пикочо - полова система

Високите нива на естрогените през първата половина на цикъла се грижат за доброто състояние на влагалищната лигавица. Те имат трофична функция върху клетките, които тапицират вътрешната повърхност на влагалището и пикочния мехур. Това има значение за воденето на нормален полов живот, тъй като недостига на естрогени води до изтъняване и сухота на влагалищната лигавица, което от своя страна има за резултат дискомфорт, болка и в някои случаи дори кървене по време на полов акт.

Коса, кожа и нокти

Отново естрогените са тези хормони, благодарение на които жената изглежда като жена. Не е случаен факта, че малко преди овулация дамите изглеждат възможно най - красиви и женствени. Това е така, защото непосредствено преди овулацията нивата на естрогените са най - високи, а именно те са отговорни за красивите, здрави и лъскави коса и нокти, и за сияещата кожа. Естрогените правят косата и кожата богати на колагенови влакна, които им придават блясък и здравина. Именно недостига на тези хормони след менопаузата води до появата на бръчки и изтъняването на кожата.

Гърди

Няколко дни преди настъпването на менструалното кървене жените се оплакват от напрежение и в някои случаи болка в гърдите, които освен това са и увеличени по размери. Виновник за това е доминиращият във втората половина от менструалния цикъл (периода след овулацията) хормон, а именно прогестеронът. Един от неговите ефекти е задържането на течности. Това обяснява не само увеличените и напрегнати гърди, но и чувството за тежест и подпухналост, което изпитват жените няколко дни преди настъпването на менструацията.

Нервна система и психика

Известният на всички ни предменструален синдром също е резултат от промените в хормоналните нива. Вероятно сте забелязали, че в първата половина от месечния си цикъл се чувствате значително по - спокойни, уравновесени и емоционално стабилни. Причината за това са естрогените, които стимулират парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. Последният е отговорен за понижаването на кръвното налягане и пулса, доброто храносмилане и емоционалното спокойствие. Обратно, през втората половина и особено малко преди настъпването на менструалното кървене, когато доминира прогестерона, се активира симпатиковия дял. Неговите ефекти са противоположни на симпатикуса - повишено кръвно налягане, сърдечна и дихателна честота, нервно напрежение, емоционална лабилност и лесна раздразнителност. При някои жени всички тези симптоми са толкова силно изразени, че повлияват негативно върху работоспособността им. Това е така наречения предменструален синдром.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се