Как се развиват детските очи? Научете повече за нормата и отклоненията в детското зрение!

9978
Как се развиват детските очи? Научете повече за нормата и отклоненията в детското зрение!

Всяка една система започва своето развитие още с първите дни след зачеването. Стъпка по стъпка се изграждат клетките и структурите, които формират тъканите и органите на бебчето. Очите са прозорецът към света и тяхното правилно развитие е много важно за воденето на пълноценен и качествен живот. Формирането на зрителния анализатор започва още в първите дни, за да може през остатъка от месеците на бременността клетките да се диференцират и да изпълняват своите функции в сетивните органи.

Какво се случва преди раждането?

Още на 18-тия ден се формират две черни "точици" на лицето на плода, които определят къде ще бъдат разположени очите. През 7-мата седмица се появяват две изпъкналости на мястото на точките, а през третия месец вече са се формирали очната ябълка и клепачите- има вече наличен развит зрителен анализатор. През 6-тия месец бебето вече започва да премигва с очи и да различава кога е тъмно и кога е светло. Това е доказано с 4D ехография. Може и сами да изследвате чувствителността на бебето към светлина в този етап като насочите източник на светлина към корема си. Най-вероятно то ще започне да се движи. Това доказва, че то реагира по някакъв начин на светлината и този признак е много добър.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво се случва след раждането?

Новороденото се ражда с 5% от зрението на възрастните хора. През първите дни от своя живот бебчето различава само много ярки цветове. Предметите са силно размазани и разфокусирани, защото при него не са развити все още акомодацията и конвергенцията. Акомодацията представлява напрягането на очните мускули с цел окото да може да фокусира и види предмети на различно разстояние. Конвергенцията представлява сливане на двете зрителни оси, за да може обектите да се виждат като един образ (а не като двоен). Новороденото може да вижда сравнително добре само на близко разстояние, което е напълно достатъчно в този етап от неговия живот. Това е така, защото през първия месец единственият интерес за бебето са майчините лице и гърди. Доказано е, че през първите месеци бебетата имат по-голям интерес към овални предмети, което се обяснява с това, че свързват лицето и гърдите на майка си с приятни емоции. Има провеждани проучвания, при които са нареждали няколко плюшени играчки до лицата на хора (майките на бебетата или други произволни лица). Децата показвали по-голям интерес към човешките лица, отколкото към играчките, което отново доказва привличането на бебето към овалните фигури и човешкия лик.

На втория месец вече бебето е с 30% от зрението на възрастните хора. То вече започва да се оглежда, да проследява хора и ярки предмети, някои по-цветни играчки представляват силен интерес за него. На 6 месечна възраст зрението на бебето е сходно с това на зрелите хора.

През четвъртия месец вече зрението става двуочно (конвергенцията се развива и обектите се виждат като един).

До петия месец е нормално да се наблюдава леко разминаване в движението на очните ябълки и дори кривогледство. След този месец вече това отклонение се смята за патология.

На 1 година вече детето вижда на близко, на далеч, различава цветовете, хората, предметите. Те са ясни и интересни за него. Не случайно прохожда и в този период. За него вече света е ясно видим, ярък и чудат. Той трябва да бъде разучен и изследван с всички сетива.

Кои цветове бебчето започва да различава най-рано?

Първият цвят, който бебетата различават е червеният, след това синият, зеленият и най-накрая е жълтият. Още от самото начало бебетата се очароват от блестящи предмети. През първите месеци различават само ярките и силни нюанси на цветовете, а след това започват да забелязват и разпознават и останалите.

Как се развива зрителната острота при децата?

реклама

Зрителната острота представлява способността на зрителния анализатор да различава най-малките детайли на различните обекти. През първия месец зрителната острота на бебето е 30 пъти по-ниска от тази на възрастни. През втория месец е 15 пъти по-ниска, през 8-мия - 8 пъти по-ниска и на 3 годишна възраст вече детето трябва да вижда повече от 50% от зрителната таблица, която виждат възрастните.

Цветът на очите на бебето - кога става ясен какъв ще бъде?

Повечето бебета се раждат със синьо-сивкава оцветка на очите. С времето започва да се натрупва повече меланин и очите променят своя цвят - от сиво-сини стават кафяви, пъстри, зелени или се насищат още повече в син цвят. Най-рядко срещани са зелените очи - едва 2% от населението са с този цвят на очите.

Това е нормалното развитие на зрителния анализатор на детето. Кои отклонения от тези последователни стъпки трябва да притесняват родителите и кога е нужен консулт с офталмолог?

Родителите трябва да обърнат внимание на някои от следните симптоми и признаци, които показват, че има нещо нередно с развитието на детските очи:

  • Детето не задържа погледа си и през повечето време блуждае без да може да фокусира.
  • Детето не проследява предмети и хора.
  • Детето не посяга към предмети, особено ако те са ярки и интригуващи.
  • Детето не отговаря на усмивка.
  • Слънцето причинява сериозен дискофморт на очите (силно присвиване, сълзене, зачервяване).
  • Кривогледство.
  • Детето приближава предметите много близо до очите си сякаш се опитва да ги види по-добре.
  • На снимки със светкавица зеницата изглежда белезникава.

Защо червената зеница на снимки със светкавица е причина за радост?

Добрата новина е, че червеното просветляване на зеницата на снимките означава, че окото е здраво. Това е признак, че очните дъна просветляват и че липсват вродени дефекти, които да попречат на това явление (например вродена катаракта).

Кога трябва да посетим офталмолог?

Задължителните прегледи при детски очен лекар са на 6 месечна възраст, 1 година, 3 години и 7 години. Подгответе детето за прегледа като му разкажете, че го очакват приятни изненади с картинки и цветове. Очните прегледи са много приятни и забавни за децата, защото протичат във вид на игра.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се