Как се вади кърлеж наистина БЕЗОПАСНО?

149074
Как се вади кърлеж наистина БЕЗОПАСНО?

Със затоплянето на времето и прекрасните слънчевите дни започват и случаите на ухапвания от кърлежи. Какво трябва да знаем за кърлежите и вредите от тях?

Как се прикрепят кърлежите?

Кърлежите притежават тяло с овална или капковидна форма, глава (capitulum) и фалшива глава, от която излизат две къси челюсти и хоботче (hypostome). Челюстите завършват с режещи щипки. Хоботчето също завършва със режещи елементи и е водещо в процеса на хранене. Освен това хоботчето е покрито с кукички, които възпрепятстват лесното изкарване на кърлежа. Кърлежите се прикрепват за жертвата си освен чрез хоботчето и чрез лепкаво вещество, което се отделя по време на хранене и се резорбира напълно след това. След забиването на хоботчето започват да се хранят, като увеличават размерите си пропорционално на количеството всмукана кръв.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може ли да не усетим убождането?

Да, може. Убождащият апарат на кърлежа е по-голям от този на комара, но при забиване на хоботчето кърлежите отделят вещество, което действа като локален анестетик и ухапването може да е безболезнено!

Как трябва да постъпим ако забележим кърлеж?

Ако имате възможност потърсете веднага лекарска помощ, за да може специалист да го премахне и да дезинфекцира мястото. Ако нямате тази възможност е добре да извадите кърлежа възможно най-бързо, тъй като колкото по-дълго време смуче кръв, толкова по-голяма е вероятността от заразяване с инфекции.
Ваденето става по следния начин:
1.) Най-подходящо е използването на пинсета, с която кърлежът се хваща за главичката или възможно най-близко до кожата. Бъдете внимателни като го захващате, за да не се размачка тялото му и да не се инфектирате с течностите му. Задължително използвайте ръкавици или други предпазващи средства.
2.) Издърпването става директно, бавно, без въртеливи движения, като се внимава да не се разкъса тялото от хоботчето. Ако това се случи е наложително да потърсите лекарска помощ.
3.) След това мястото трябва да бъде почистено много добре със спирт или дезинфекциращ разтвор на йодна основа. Не изхвърляйте кърлежа! Препоръчително е да го изследвате за евентуални преносими инфекции.
4.) Проследяване на състоянието за локални симптоми (болка, оток, пръстеновидно зачервяване тип "биволско око”, типично за лаймска болест) и общи симптоми (температура, главоболие, неврологична, стомашно-чревна, грипоподобна симптоматика).
Изследване за Лаймска болест можете да направите от тук!
Ето и видео как се премахва кърлеж:

Какво НЕ трябва да правим? Ето и някои митове за справяне със ситуацията:

реклама

Кърлежът не се маже с никакви субстанции (спирт, бензин, мазнина, алкохол) и не се правят опити да се изгори, защото това не само че няма да помогне, но и увеличава опасността от инфектиране. Оказаните външни въздействия предизвикват кърлежа да връща чревно съдържимо, което улеснява предаването на зарази.
Кърлежът се изкарва директно! Не е нужно да въртите нито по посока, нито обратно по часовниковата стрела, тъй като челюстите му не са със спираловидна форма! Затрудненото изваждане се дължи на кукичките от хоботчето, които са насочени назад!

Какви болести пренасят кърлежите?

Лаймска болест. Причинява се от Borrelia burgdorferi. Според данни на РЗИ 20-30 % от кърлежите в България са заразени. Затова е препоръчително изследването на кърлежа. Заболяването протича в 3 стадия и включва пръстеновидно зачервяване на мястото на ухапването, неврологична симптоматика, болки в ставите, мускулите, температура.
Марсилска треска. Причинява се от Rickettsia conori. Среща се често в Южна България и по Черноморието. Заболяването се характеризира с уплътнение на мястото на ухапването, покрито с тъмна коричка и общи симптоми - температура, ставно-мускулни болки, стомашно-чревни неразположения.
Още заболявания: Ку треска, Кърлежов енцефалит, хеморагична треска.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет изследвания за Лаймска болест Borrelia  IgG и Borrelia IgM от Лаборатории Кандиларов!
-27%
42,00 лв.
30,80 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Разлог

3719 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
Изследване за Лаймска болест - anti-Borrelia IgM + anti-Borrelia IgG за 28 лв. от МДЛ "Мед-Диа"
-33%
42,00 лв.
28,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се