Какаото подобрява мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности

733
Какаото подобрява мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности

Консумирането на храни богати на флаваноли (фитонутриенти, подклас на флавоноидите) има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните постижения при здрави възрастни. Изследователи съобщават в списанието Scientific Reports резултати от проучване. Мозъкът при здрави възрастни се възстановява по-бързо от лек съдов проблем и се представя по-добре при сложни тестове, ако консумират предварително какаови флаваноли. В проучването 14 от 18 участници са показали тези подобрения след прием на флаванолите.

"Флаванолите са малки молекули открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото. Те придават ярките цветове на плодовете и зеленчуците и е известно, че носят ползи за съдовата функция. Искахме да знаем дали флаванолите също са от полза за мозъчните съдове и дали това може да има положително въздействие върху когнитивната функция, казва Катарина Рендейро, изследовател и преподавател по хранителни науки в Университета в Бирмингам и ръководител на изследването, която работи съвместно с професорите по психология Моника Фабиани и Габриеле Гратън от Университета на Илинойс в Урбана-Шампайн.

Екипът наблюдава възрастни непушачи без известни мозъчни, сърдечни, съдови или респираторни заболявания разсъждавайки, че наблюденията биха били сериозно доказателство, че флаванолите могат да подобрят мозъчната функция при здрави хора.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тествани са 18 участници преди приемането на какаови флаваноли в два отделни опита. Един, в който участниците са получавали богато на флаваноли какао и друг опит по време на който са консумирали преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели кой тип какао е консумиран във всеки от опитите. Този дизайн на двойно сляпо проучване не позволява очакванията на изследователите или участниците да повлияят на резултатите.

Около два часа след консумацията на какао участниците дишали въздух с 5% въглероден диоксид - около 100 пъти над нормалната концентрация във въздуха. Това е стандартен метод за предизвикване на мозъчните съдове, за да се определи колко добре реагират. Тялото обикновено реагира чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка. Това внася повече кислород и също така позволява на мозъка да елиминира повече въглероден диоксид.

С функционална близка инфрачервена спектроскопия, техника, която използва светлина за улавяне на промените в притока на кръв към мозъка екипът измерва оксигенацията във фронталната кора, област в мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения. "Това позволява да измервате колко добре мозъкът се защитава от излишния въглероден диоксид", каза авторът на изследването.

Изследователите също предизвикали участниците със сложни задачи, които изискват от тях да управляват понякога противоречиви или конкуриращи се решения. Повечето от участниците са имали по-силна и бърза реакция на оксигенация на мозъка след излагане на какаови флаваноли, отколкото в началото или след консумация на какао, в което липсват флаваноли, установяват изследователите.

Нивата на максимална оксигенация са били повече от три пъти по-високи в случаите с какаото с висока концентрация на флаваноли спрямо тези с какаото с ниска концентрация, а реакцията на оксигенация е била около минута по-бърза, казва Рендейро.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПУЛСОКСИМЕТЪР С ОТСТЪПКА ТУК!

С функционалната близка инфрачервена спектроскопия, техника, която използва светлина за улавяне на промени в притока на кръв към мозъка, екипът измерва оксигенацията във фронталната кора, мозъчен регион, който играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения.

След консумация на какаовите флаваноли участниците също се представили по-добре при най-предизвикателните когнитивни тестове решавайки правилно проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото или когато консумирали какао с ниска концентрация на флаваноли. Изследователите не са наблюдавали обаче измерима разлика в изпълнението на по-лесните задачи.

"Това предполага, че флаванолите могат да бъдат полезни само по време на когнитивни задачи, които са по-предизвикателни", каза Рендейро. Изследователите установили, че участниците са се различавали в отговорите си според консумацията на различното количество на какаовите флаваноли.

"Въпреки, че повечето хора се възползваха от приема на флаваноли имаше малка група, които не го направиха, казва Рендейро. Четири от 18-те изследвани участника не са имали съществени разлики в реакцията на мозъчната оксигенация след консумация на флаваноли, нито тяхното представяне на тестовете се е подобрило. Тъй като тези четирима участници вече са имали най-високи реакции на кислород в началото, това може да означава, че нямат необходимост от голямо подобрение. Като цяло констатациите предполагат, че подобренията в съдовата активност след излагане на флаваноли са свързани с подобряването на когнитивната функция.

https://neurosciencenews.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се