Каква е разликата между тестовете за антитела за COVID-19 и диагностичните тестове

4263
Каква е разликата между тестовете за антитела за COVID-19 и диагностичните тестове

Какво е тест за антитела? Същото ли е като диагностичен тест за COVID-19? д-р Уилям Ф. Маршал, III, доктор по инфекциозни болести, Клиника Майо, Минесота представя отговори на въпросите.

С всички новини за тестовете за COVID-19 в медиите не е изненадващо, че има объркване относно тестовете и как те се различават.

Тестването за антитела определя дали сте имали COVID-19 и в последствие дали имате антитела срещу вируса и сте се възстановили, включително и при случаи които са без симптоми.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тестът за диагностициране на COVID-19 определя дали в момента имате заболяването.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Кога се прави изследване за антитела и защо е важно?

Изследването за антитела известно още като серологично изследване обикновено се извършва след пълно възстановяване от COVID-19. Допустимостта може да варира в зависимост от наличността на тестове. Медицински специалист взема кръвна проба обикновено чрез убождане на пръст или чрез вземане на кръв от вена на ръката. След това пробата се тества, за да се определи дали сте изработили антитела срещу вируса. Имунната система произвежда тези антитела - протеини, които са от решаващо значение за борбата с вируса и изчистването на тялото от него.

Ако резултатите от теста покажат, че имате антитела това показва, че вероятно сте били заразени с COVID-19. Това може също да означава, че имате известен имунитет. Но липсват доказателства за това дали наличието на антитела означава, че сте защитени срещу реинфекция с COVID-19. Все още не са известни нивото на имунитета и продължителността на имунитета. Текущите проучвания ще разкрият повече данни за това.

Периодът на вземане и видът на теста за антитела влияят върху точността. Ако се тествате твърде рано в хода на инфекцията когато имунният отговор все още се натрупва в тялото тестът може да не открие антитела. Така, че тестването на антитела не се препоръчва поне 14 дни след появата на симптомите.

реклама

Друга полза от точното изследване на антитела е, че хората, които са се възстановили от COVID-19 могат да имат право да дарят плазма, част от кръвта си. Тази плазма може да се използва за лечение на други хора с тежко заболяване и за повишаване на способността за борба с вируса. Лекарите наричат ​​това конвалесцентна плазма.

Какви тестове се използват за диагностициране на COVID-19?

Агенцията за контрол на храните и лекарствата, САЩ (FDA) e одобрила следните видове тесто за диагностициране на COVID-19 инфекция:

PCR тест. Наричан още молекулярен тест. Този тест за COVID-19 открива генетичен материал на вируса, използвайки лабораторна техника наречена полимеразна верижна реакция (PCR). Течна проба се събира с тампон за нос или гърло. Резултатите могат да бъдат достъпни за минути, ако се анализират на място, няколко дни или по-дълго на места със закъснения при тестовата обработка, ако се изпратят до външна лаборатория. PCR тестовете са много точни, когато се извършват правилно от медицински специалист, но бързият тест може да пропусне някои случаи.

Антигенен тест. Този тест за COVID-19 открива определени протеини във вируса. Използвайки назален тампон, за да се вземе течна проба антигенните тестове могат да доведат до резултати за минути. Други могат да бъдат изпратени в лаборатория за анализ. Положителният резултат от теста за антиген се счита за точен, когато инструкциите се следват внимателно, но има повишен шанс за фалшиво отрицателни резултати, което означава, че е възможно да сте заразени с вируса, но да имате отрицателен резултат. В зависимост от ситуацията лекарят може да препоръча PCR тест, за да потвърди отрицателен резултат от антигенния тест.

FDA е разрешила за спешна употреба някои домашни тестови комплекти COVID-19. Можете да вземете собствена проба от назална течност или слюнка у дома. Повечето от тези тестове изискват лекарско предписание. Точността на тези тестове варира, така че отрицателният тест не изключва напълно наличието на вируса COVID-19. Вземете тест у дома само, който е разрешен и одобрен.

Ако имате симптоми на COVID-19 свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите ситуацията си и да разберете как да се подготвите за срещата си преди да потърсите тест за COVID-19 лично.

Как диагностиката и тестовете за антитела могат да помогнат за намаляване на разпространението на COVID-19?

С диагностичното тестване на COVID-19 хората, които имат положителен тест и имат симптоми могат да получат грижи по-рано. Контактите могат да бъдат проследени и самоизолацията или карантината да започнат по-рано, за да помогнат за спиране на разпространението на вируса.

Но нито един тест за COVID-19 не е 100% точен. Възможно е тестът да етрицателен, но действително да бъде заразен (фалшиво отрицателен резултат) или да се тества положителен и да не бъде заразен (фалшиво положителен резултат).

Така, че е жизненоважно е да продължите да следвате предписанията социалната дистанция и носене на маска, когато е необходимо.

https://www.mayoclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се