Каква е ролята на щитовидните хормони при формирането на плода?

18250
Каква е ролята на щитовидните хормони при формирането на плода?

Щитовидната жлеза и нейните хормони са от огромно значение за настъпването на бременност и нейното нормално протичане. Тялото на жената преминава през сериозни процеси на адаптация и пренастройка по време на бременността. Майката трябва да осигури кислород, всички необходими хранителни вещества, хормони, витамини, минерали, биологично активни субстанции и т.н., за да може плодът да се развива правилно.

След зачеването зиготата (оплодената яйцеклетка) започва да се дели на 2, 4, 8, 16, 32 и т.н. докато се образуват трите зародишни пласта: едно-, мезо- и ектодерма. Между 20-тия ден и 16 гестационна седмица се случват големи промени в организма на плода, защото той започва да формира своите органи и системи. Този процес се нарича органогенеза и е най-важният и рисков за бременността. Формирането на органите зависи от много фактори, а именно какви вещества достигат до плода и дали има дефицити в майчиния организъм. Щитовидните хормони играят значителна роля в органогенезата, особено във формирането на невралната тръба и след това в доразвиването на централната нервна система. Не случайно щитовидните хормони се свързват и с интелекта, тъй като техният дефицит води до неправилно формиране на нервната система и нарушения в нервно-психичното развитие по-нататък. Освен това хипофункцията на щитовидната жлеза може да бъде причина за спонтанни аборти или преждевременно раждане.

Много е важно да бъде изследвана функцията на щитовидната жлеза след установяване на бременността, особено ако майката има заболяване. До 12-та гестационна седмица плодът не може сам да синтезира хормони и използва майчините за собствените процеси. Това означава, че ако майчините щитовидни хормони са ниски, то те ще бъдат дефицитни и за плода. Това е причина за неправилна органогенеза и увреждания на централната нервна система. Затова хипотиреоидизмът е състояние, което задължително трябва да бъде лекувано по време на бременността! Постулатите, че не трябва да се приемат медикаменти по време на бременност не важат за това заболяване. Настъпилите увреждания по време на органогенеза НЕ могат да бъдат компенсирани по абсолютно никакъв начин. Ако през първите седмици са настъпили изменения в деленето и диференциацията на клетките, то те остават до края на развитието дефектни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хипотиреоидизмът може да бъде опасен за бременността и развитието на плода, САМО ако не бъде контролиран. При правилно медикаментозно лечение (заместителна хормонална терапия) бременността протича абсолютно нормално, както и развитието на бебето.

Бременността е състояние на адаптация за майчиния организъм към завишени нужди.

реклама

Вече споменахме, че през първите 12 седмици от бременността, плодът не синтезира сам щитовидни хормони и използва майчините за своето нормално развитие. Това означава, че организмът на майката е поставен в условия на завишени нужди, към които трябва да има адекватна продукция. Това е съвсем физиологичен процес, към който ако жлезата функционира правилно, се адаптира и отговаря на нуждите адекватно. Въпреки това, бременността е състояние, което не рядко влошава тиреоидни заболявания или отключва такива именно поради тези рязко завишени потребности.

Всяка една жена, която знае, че боледува от щитовидно заболяване, има фамилна анамнеза или е имала някога оплаквания и промени в хормоналния статус, трябва да проследява функцията на жлезата при ендокринолог. Добре е консултациите да се осъществят преди и по време на бременността. Изследванията на хормони също са много важни, за да се установи дали жлезата успява да отговори на нуждите. Проследяването от самото начало на бременността е важно, тъй като ако има заболяване, то трябва да бъде лекувано от началото на органогенезата, за да може тя да протече нормално.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се