Каква първа помощ трябва да окажем на колабирал (припаднал) човек?

44159
Каква първа помощ трябва да окажем на колабирал (припаднал) човек?

Задължително е всеки един човек да знае нужните мероприятия и действия, които трябва да предприеме, ако пред него колабира човек или го намери безпомощен на земята. Терминът "колапс" означава моментна остра циркулаторна недостатъчност със загуба на съзнание. Случва се често особено на млади жени с по-ниско кръвно налягане.

Причините могат да бъдат много и най-разнообразни. Най-често се касае за моментен спад в кръвното налягане и срив в хемодинамиката, в резултат на което кръвообращението не е достатъчно ефективно за мозъка и доставеният кислород е крайно недостатъчен. Припадъкът може да бъде резултат и от заболявания от други системи като нервна (епилепсия), сърдечно-съдова (сърдечна или клапна недостатъчност), чернодробна, дихателна, отделителна и други. Установяването на причината е задача на лекарите, а сега ще разгледаме необходимата първа помощ.

Много често колапсът е резултат от дехидратация, глад, физически и емоционален стрес, напрежение, критична ситуаци, среща с неприятности, нежелани гледки (рани, кръв, катастрофи, инжекции) и др.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са признаците на колапс?

реклама

Чувство за слабост, световъртеж, причерняване пред очите (заради слабото оросяване на мозъка), мравучкане по крайниците, студена пот, загуба на съзнание.

Как трябва да реагираме, ако някой колабира пред нас? Какви са стъпките за адекватна първа помощ?

  • Първо, ако припадъкът се случва пред вас и забележите, че човекът се свлича и губи съзнание, трябва да се опитате да го хванете, защото в противен случай ще падне на земята и може да си нанесе редица травми.
  • Второ, най-важната стъпка е да запазите спокойствие, да помогнете на човека да легне и да повдигнете краката му над нивото на тялото. Тази стъпка ще осигури кръвоснабдяване на мозъка, защото ще се изтласка голямо количество кръв от долните крайници към него. Важно е, защото мозъкът е този, който страда най-много в тази ситуация и неговият кислороден глад е причина за симптоматиката.
  • Трето, осигурете достъп на чист въздух. Ако сте в стая отворете прозорци, врати и т.н.
  • Четвърто, разхлабете или махнете всички стягащи дрехи около врата и гърдите му, за да може да диша спокойно.
  • Пето, може да напръскате и да намокрите човека с малко вода. Идеята на тази стъпка е, че ще се свият допълнително периферните съдове, ще се повиши периферното съдово съпротивление, което ще покачи артериалното налягане и ще се подобри кръвообращението.
  • Ако до 1-2 мин човекът не дойде в съзнание, трябва да повикате спешна помощ.

Ако намерите човека паднал на земята в безсъзнание и инцидентът не е станал пред вас, трябва да действате по различен начин, защото не знаете какво се е случило. Помощта ви трябва или да бъде полезна или неутрална, в никакъв случай не трябва да вреди допълнително, затова:

  • Първо, в никакъв случай не бива да местите или да вдигате човека от земята, защото може при падането да е получил травма на прешлени и всяко едно разместване може да бъде фатално.
  • Второ, трябва да проверите дали има пулс и дишане. Ако не усещате пулс, трябва незабавно да извикате спешна помощ. В това време трябва да се започне кардио-пулмонална ресусцитация - сърдечен масаж и обдишване в съотношение 30:2, като сърдечните компресии трябва да бъдат близо 100 в минута. Мястото, където се прави сърдечен масаж е средата на гръдната кост.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се