Какво е херния?

53119
Какво е херния?

Дискомфорт ниско в корема, рязка и силна болка в слабините, чувство на тежест при продължително вървене - изброяваме няколко симптоми, които са ясен сигнал за херния. Най-честа причина за появата на херния е вдигането на тежки предмети, което води до "изсипване".

И поради тази причина често с херния се сдобиват мъже, по-рядко жени. Човек може да живее с херния години наред, без дори да разбере, че има подобно заболяване. Докато не се стигне до момента, в който чувства непрекъсната болка и тежест. Затова ще ви запознаем по-подробно с характеристиките на болестта херния. Така ще сте подготвени и няма да разчитате на случайността.

Какво е херния?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Медицинското название "херния" идва от латинската дума hernia (разкъсване, спукване). Хернията е изсипване на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулната или съединителнотъканната обвивка. Най-често херния се появява в коремната област. Хернията има три части — херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо.

Видове херния

Съществуват различни видове хернии.

Ингвинална херния

Това е най-разпространеният вид херния, като най-често се появява при мъжете. Ингвиналната херния е в областта на слабините.

Феморална (бедрена) херния

Бедрената херния се развива в гънката на крака, където бедрата се свързват с торса. Ингвиналната и бедрената херния си приличат по това, че и двата вида заболяване се развива в областта на слабините.

Пъпна херния

Хернията в областта на пъпа са рядко срещани - 10-30% от всички хернии са пъпните хернии. Пъпната херния се появява в пъпната ямка или в близост до пъпа, което е естествено слабо място на предната коремна стена.

Епигастрална херния

Тази херния се намира в областта на епигастриума и е много рядко срещана.

Двустранна херния

Двустранната херния се среща рядко - едва при 30% от пациентите. По-често е след 50-55 годишна възраст. Херниите могат да се появят едновременно или обикновено се появява херния от едната страна и по-късно херния и от другата.

Как се лекува херния?

Единственият начин, по който се лекува херния, е оперативният. Правят се два различни вида операции - конвенционална (традиционна) операция и лапароскопска (безкръвна) операция - лапароскопия.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се