Какво могат да кажат формата и структурата на ноктите ни за нашето здраве?

3785
Какво могат да кажат формата и структурата на ноктите ни за нашето здраве?

Ноктите заедно с кожата изпълняват покривна и защитна функция като покриват нашето тяло - ноктите върховете на пръстите ни, а кожата цялата останала повърхност. Изградени са от белтъка кератин и съдържат различни микроелементи като сяра, цинк, калций, хром и селен.

Структурата, формата и цвета на нашите нокти може да ни даде информация освен за заболявания на тях самите, като например гъбични инфекции, така и за системни заболявания, засягащи белите дробове, сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб и други. Съдейки по промените по ноктите ви вашия лекар може да ги използва в ориентирането към дадена диагноза. Сами по себе си, тези промени обикновено не са водещи при откриването на определено заболяване, но в комбинация със симптомите от други органи и системи могат да бъдат решаващи.
Ето кои са някои от по - съществените изменения засягащи ноктите:

Промяна в цвета на ноктите

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Нормалният цвят на ноктите е бледо розов, а повърхността им е здрава и гладка. При някои системни заболявания могат да настъпят видими промени в цвета на ноктите, които обикновено правят впечатление на пациентите. Типичен пример е бледостта при анемии, която е резултат на прозирането на кръвоносните съдове под нокътната плочка. При наличие на заболявания водещи до хипоксия (понижено количество на кислород в организма), като например хронични белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, ноктите може да изглеждат синкави.

Побеляването на по - голямата част или целия нокът на един, няколко или на всички нокти в голям процент от случаите е свързан с чернодробни заболявания. При около 80 % от пациентите с чернодробна цироза се наблюдава побеляване на нокътните плочки, което обикновено се дължи на смутено кръвоснабдяване и натрупване на съединителна тъкан.

Нокти "тип часовниково стъкло”

Изпъкването на нокътната плочка напред в резултат на натрупване на съединителна тъкан е известно с медицинския термин хипертрофична остеоартропатия или нокти тип "часовниково стъкло”. Освен, че придобиват по - заоблен вид, ноктите стават по - меки с гъбеста консистениция и червеникави на цвят.

Това състояние може да се унаследява в семейството или да се развие без да бъде предизвикано от определено заболяване, но в някои случаи то може да насочи лекуващия ви лекар към определени диагнози. В голяма част от случаите хипертрофичната остеоартропатия е резултат от белодробни заболявания - карцином, муковисцидоза, бронхиектазии и други състояния водещи до хипоксия - понижена концентрация на кислород в организма. Друга причина могат да бъдат вродени сърдечни малформации, като тетралогия на Фало и транспозиция на големите артерии. В някои случаи състоянието може да е свързано със заболявания на гастроинтестиналния тракт - болест на Крон, улцерозен колит или ендокринни нарушения - повишена функция на щитовидната жлеза, например при Базедова болест.

Вдлъбнатини по ноктите

Наличието на плитки или дълбоки вдлъбнатини по ноктите е друго нарушение в структурата, което може да е признак на определено заболяване. Най - често то се свързва с псориазиса - автоимунно заболяване, характеризиращо се с наличие на червени плаки по кожата. Реактивният артрит и екземата също са състояния, свързани с появата на вдлъбнатини по ноктите. Пациентите с подобни проблеми е редно да се въздържат от маникюр, ноктопластика, използаване на пили и лакочистители съдържащи ацетон, тъй като всичко това допринася за разрушаването на структурата на ноктите.

Койлонихия

Койлонихията е състояние, при което цялата повърхност на една или на всички нокътни плочки е вдлъбната и прилича на лъжица. Характерна е при наличието на железен дефицит в организма - желязонедоимъчна анемия, но може да се срещне и при други заболявания - лупус еритематодес, псориазис, понижена функция на щитовидната жлеза, гъбични инфекции и други. В някои случаи, причината довела до това състояние остава неизяснена. Въпреки това койлонихията е важен признак, който може да насочи лекаря към определена диагноза.

Бразди по ноктите

Наличието на напречни бразди на едно и също място върху почти всички или всички нокти показва, че в определен период организма е преживял системно заболяване, което е довело до забавяне или спиране на нокътния растеж. Друга причина за напречните бразди могат да бъдат травми и излагането на ниски температури при пациенти страдащи от болестта на Рейно.

реклама

По - тревожна е появата на надлъжни бразди, съпроводени от тъмна пигментация на засегнатия участък от нокътя. Те са често срещани при афроамериканци, но при пациенти от европеидната раса могат да са изява на поднокътен меланом, особено ако са съпроводени с тъмна пигментация и на подлежащата кожа и нарушение на растежа на нокътя в засегнатия участък. В случай, че забележите подобна промяна по нокътното ложе е необходимо да се консултирате с лекар и ако той прецени да се вземе материал за хистологично изследване.

Автор: д-р С. Георгиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Важи за: Бургас, Айтос, Слънчев бряг

114 закупени
-30%
20,00 лв.
14,00 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Търговище

3737 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 30 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 30 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

365 закупени
-32%
44,00 лв.
30,00 лв.
Изследване на Витамин В12 и фолиева киселина от Лаборатории "Кандиларов"

Изследване на Витамин В12 и фолиева киселина от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

1036 закупени
-46%
56,00 лв.
30,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се