Какво се случва, ако имаме недостиг на цинк?

7109
Какво се случва, ако имаме недостиг на цинк?

Цинкът е минерал, който приемаме чрез храната. Той е от съществено значение за нашето здраве. Но какво се случва, ако приемем прекалено много цинк? Обикновено се получава чревен дискомфорт, повръщане и други подобни неразположения.

Но както прекаляването, недостигът също може да създаде неприятности. Ново изследване, публикувано в британския вестник Nutrition, обявява, че дори минимален или краткосрочен недостиг на цинк може да доведе до практически неоткриваеми щети за организма ни.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Според Световната здравна организация (СЗО) дефицитът на цинк засяга около една трета от населението на света. Това от своя страна е причина за около 16 процента от инфекции на долните дихателни пътища, 18 на сто от случаите на малария и 10 на сто от случаите на диария.

Предишни изследвания показаха, че липсата на цинк също може да увеличи риска от системно възпаление, проблеми с кърменето, увреждане на органи и дори смърт. Докато акнето и обривите са явни признаци на някакви проблеми, липсата на цинк е безсимптомно и често остава незабелязано.

Проучване, направено върху животни, водено от Даниел Бругер от Техническия университет в Мюнхен, изследва ефектите на краткосрочната липса на цинк и как това се отразява върху храносмилателната система. Бругер и екипът му хранели 48 прасенца с брашно, царевица и соя - храни, богати на цинк, в продължение на две седмици. След което ги подложили на диета, съдържаща различни количества цинк, за да се развие дефицит на цинк в ранен стадий.

Изследователите забелязали, че в началото изчерпването на цинк било без някакви видими симптоми, но малки промени можели да се видят в черния дроб и в кръвта. Така учените стигнали до извода, че има пряка връзка между хранителните ензими в панкреdса и нивата на цинк в организма като цяло. Също така недостигът на цинк намалява апетита. Цинкът помага за разграждането на храната в организма.

Учените смятат, че загубата на апетит може да се дължи на натрупването" на храна вътре в стомашно-чревния тракт, поради дефицит на цинк, а това ни кара да се чувстваме по-малко гладни.

Националният здравен институт препоръчва на хората да приемат по 8 до 11 милиграма цинк всеки ден. Това може да стане с богата на цинк храна като морски дарове, месо, семена и варен фасул, грах и леща.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Корекция на уши за 1700 лв. от МБАЛ Скин Системс!
-15%
2000,00 лв.
1700,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се