Какво представлява „мързеливото око“ (амблиопия) и кога последиците са вече необратими?

7984
Какво представлява „мързеливото око“ (амблиопия) и кога последиците са вече необратими?

Амблиопията или т.нар "мързеливо око" представлява функционално отслабване на зрението на едното око, много рядко на двете. За амблиопия може да се говори, тогава когато при преглед лекарят не открива причина за отслабената зрителна острота.
Заболяването се появява обикновено в ранна детска възраст и ако не бъде лекувано остават трайни дефицитни последици върху зрението на детето. Честотата сред популацията е между 2% и 3%.

Как се развива амблиопията и защо се стига до нея?

Първоначално зрението на новороденото е много слабо и са нужни месеци, за да започне зрителният апарат да фокусира обекти на близо и на далеч. С годините зрителната острота започва да се развива и подобрява. В мозъка има центрове, до които достига информацията от зрителния анализатор и благодарение на тази съвършена система ние виждаме единични обекти с двете си очи, т.е не виждаме двойно. Възможно е по няколко причини образите да станат двойни и зрителният анализатор и мозъкът да не могат да компенсират този дефект. В този случай мозъчните центрове, до които достига информация от "болното" око, изключват и неговото зрение значително и прогресивно намалява.
Диагнозата се поставя от офталмолог на базата на преглед и проведени от него изследвания.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са причините за амблиопия?

реклама

Амблиопия се развива основно по три причини. Едно от тях кривогледство (страбизъм). При това състояние не се стимулират еднакво фиксиращото и отклоненото око. Недостатъчно стимулираното око (в случая отклоненото) развива амблиопия.
Друга причина, също честа е различната рефрактерна способност на двете очи. Когато в едно от очите възникне късогледство, далекогледство или астигматизъм, това е предпоставка за развитие на амблиопия, защото мозъкът и зрителната система не успяват да компенсират дефекта.
И третата причина е комплекс от фактори, които нарушават стимулацията на ретината, като възпрепятстват достъпа на светлина до нея. Такива заболявания са например катаракта (перде на очите), различни помътнявания на роговицата, смъкване на клепачите или туморни процеси.

Кога остават трайни последици в зрението?

Амблиопията е състояние, което се лекува успешно до 7-8 годишна възраст поради особеностите в развитието на зрителната система при деца. Късното диагностициране от офталмолог и ненавременното лечение имат трайни последици върху зрителната острота и тя остава намалена.

Как се лекува?

Лечението се провежда чрез закриване на здравото око с цел да се стимулира другото. Закриването може да продължи до няколко месеца. Лечението е трудно от гледна точка на това, че детето е малко и понякога не разбира, че закриването на здравото му око е за негово добро и основна част от лечението. То ще се опитва да маха очилата или превръзката, а от родителите се изисква контрол върху това, за да бъде добър резултатът и да няма трайни последици.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се