Какво причинява високото кръвно налягане?

15715
Какво причинява високото кръвно налягане?

Ако не се лекува за прекалено дълго време високото кръвно налягане води до здравословни проблеми, включително и до сърдечен удар. По света повишеното кръвно налягане, известно също като хипертония, причинява около 7,5 милиона смъртни случаи по оценки на Световната здравна организация. Това е в размер на близо 13% от тоталните смъртни статистики.

Това, което може би не знаете, измервайки своето кръвное, какво точно означават получените цифри и какво представляват самите граници. Кръвта пренася кислород през тялото, като се движи по артериите и вените. Всеки път, когато сърцето бие, то изтласква кръвта по тръба с роля на пътна мрежа за организма. Това число включва кръвоносните съдове и капилярите. Кръвното налягане е измерването на двете сили, участващи в избутването на кръвта срещу стените на артериите. Първата сила се проявява, когато кръвта е подадена от сърцето към артериите, а втората е, когато почива между ударите.

Систолично е измерването силата на кръвта, когато сърцето изтласква кръвта, докато диастолно е измерване, докато сърцето е в покой. Систоличното е по-високото от двете числа.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ако силата на кръвния поток е твърде висока, артериалните стени се опъват и повреждат, което води до отслабване на кръвоносните съдове. От своя страна, това означава слабост в съдовете и че те стават по-склонни към руптура или миниатюрни сълзи, които оставят белези по стените на артериите и вените, което повишава риска от запушване. В крайна сметка, тези различни фактори могат да доведат до сърдечен щам, аневризми,инфаркт и сърдечни пристъпи.

10 общи и 3 необичайни причини за високо кръвно

Кое е това, което причинява хипертония? Наднорменото тегло и липсата на физически упражнения се нареждат сред първите 10 отговора. Храна с твърде високо съдържание на калории, мазнини и захари би било друга обща причина. За твърде многото сол, ще трябва цяла отделна категория. Твърде многото натрий пък е особено вреден за кръвното налягане. Причини пет и шест биха били твърде__много алкохол и цигари__. Остаряването, фамилната анамнеза за високо кръвно налягане и расата - съшо влизат в списъка: повече от 40 процента от афроамериканците имат високо кръвно налягане. Една последна причина би бил полът. Повече мъже, отколкото жени, имат хипертония, на възраст до 45; между 45 и 64 цифрите са същите, а след 65-годишна възраст повече жени, отколкото мъже имат високо кръвно налягане.

Въпреки че това са най-масовите отговори, има и няколко необичайни причини, поради които кръвното налягане може да регистрира по-високи показатели. Първата е говоренето по мобилния. Според последните изследвания, приемането на обаждане причинява незабавни скокове в кръвното налягане сред участниците.

Друга странна причина за високо кръвно е просто присъствието на лекар. Проучване установява, че резултатите, направени от лекари, са значително по-високи, отколкото, когато същите пациенти са тествани от медицински сестри. Докато ефектът на бялата престилка е бил забелязван и преди, това най-скорошно изследване на явлението е изчерпателно. То обхваща 10 страни и стотици пациенти.

Накрая, лекарства, включително и някои болкоуспокоителни, могат да предизвикат повишаване на налягането. За всички: от контрацептиви до антидепресанти, от бактериални антибиотици до ибупрофен, е открито в едно скорошно проучване, че водят до ескалиране на налягането.

И така, какво е посланието зад тези факти?На първо място, важно е да се знае, че кръвното налягане никога не трябва да се мери само веднъж; всеки може да има временен и необичаен скок, който да се дължи на някои външни фактори. Това може да включи или включително дребнав лекар, или внезапно позвъняване на мобилен телефон. На второ място, вие също трябва да помислите за кръвното налягане, като за лична здравна статистика, която трябва да се наблюдава не от вашия лекар, а от вас.

Също така помислете да започнете да се храните правилно, да спортувате и да се грижите повече за тялото си. Все пак, здравето и профилактиката заповат в къщи.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се