Какво трябва да знаем за хиперкератозата (удебеляването на кожата)

4087
Какво трябва да знаем за хиперкератозата (удебеляването на кожата)

Хиперкератозата е състояние на кожата, което се появява като удебеляване на кожата повече от обикновено на определени места. Кератинът е твърд, влакнест протеин, който се намира в ноктите, косата и кожата. Тялото може да произведе допълнителен кератин в резултат на възпаление като защитен отговор на натиск или в резултат на генетично състояние. Повечето форми на хиперкератоза се лекуват с превантивни мерки и лекарства.

Причини и видове

Има много форми на хиперкератоза повечето от които не са болезнени. Някои видове хиперкератоза като брадавици и мазоли са отстраними докато други форми могат да бъдат лекувани или управлявани с различни лекарства. Лекарят ще започне диагностика като извърши физически преглед на удебеляването.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Свързаната с натиск хиперкератоза възниква в резултат на прекомерен натиск, възпаление или дразнене на кожата. Когато това се случи кожата реагира като произвежда допълнителни слоеве кератин, за да защити увредените участъци от кожата.

Кератоза, която не е свързана с натиск се появява върху кожата, която не е била раздразнена. Експертите смятат, че тази форма на хиперкератоза може да е генетичен резултат.

Формите на хиперкератоза включват:

  • актинична кератоза, която причинява появата на груби подобни на шкурка петна в резултат на прекомерно излагане на кожата
  • мазоли
  • екзема
  • епидермолитична хиперкератоза. Наследствено нарушение на кожата налично при раждането
  • плосък лишей. Състояние, което кара белите петна да растат от вътрешната страна на устата
  • царевица (изразената хиперкератоза)
  • плоски брадавици
  • псориазис
  • брадавици

Ако човек има потенциална зона на хиперкератоза по кожата си, за която не е сигурен трябва да се обърне към своя лекар.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Симптоми

Хиперкератозата може да има редица симптоми. Всички симптоми обаче ще включват област с груба или неравна кожа, която се чувства различна от околната кожа. Симптоми на най-честите причини за хиперкератоза:

Мазоли: Калусът е област с удебелена кожа, която обикновено се появява на краката, но може да расте и на пръстите.

Царевица: (изразената хиперкератоза): Лезия, която обикновено се развива върху или между пръстите на краката. Обикновено има централна лезия от много твърд кератин с външен пръстен от твърда тъкан, който е малко по-мек.

Екзема: Това състояние причинява зачервена, сърбяща кожа, която може да се появи на петна или като малки подутини

Епидермолитична хиперкератоза: Това състояние причинява силно зачервяване на кожата и тежки мехури по кожата при раждането. С напредване на възрастта бебето ще развива зони с удебелена кожа (хиперкератоза), особено над ставите.

Левкоплакия: Това състояние води до натрупване на дебели бели петна вътре в устата.

Псориатична плака: Това състояние може да доведе до натрупване на излишни кожни клетки, които често са сребристи и люспести.

С изключение на царевицата и мазолите повечето форми на хиперкератоза не са болезнени.

Какви са възможностите за лечение?

Лечението на хиперкератоза зависи от това каква форма има човек. Някои от начините за избягване на хиперкератозни лезии, като мазоли включват:

Носене на удобни добре прилепнали обувки. Носенето на подплата върху мазолите също може да предложи допълнителна защита.

Избягвайте да ходите боси в райони, склонни към гъбички като например съблекални, спортните зали или басейни, за да се предотврати увреждането на хиперкератозата.

Избягвайте условия на околната среда, за които е известно, че допринасят за екзема, като сух въздух, силно ароматизирани или парфюмирани сапуни, преперати, изключително горещи или студени температури.

Избягване на алергични фактори като пърхот на домашни любимци и полени, които могат да причинят възпаление на кожата.

Носете слънцезащитни продукти със слънцезащитен фактор от поне 30 при всяко излизане навън.

Носенето на защитно облекло като шапка или дълги ръкави също може да предпази от актинична кератоза.

Ако човек има състояние, което причинява лезии, които могат да бъдат отстранени като брадавици може да посети лекар, който да "замрази" брадавицата или да използва лазер, за да я изпари. Също могат да се предпишат лекарства за лечение на области на хиперкератоза, като кортикостероидни кремове за екзема или лишей.

Кога да посетите лекар?

Трябва да се отиде на лекар когато хиперкератозата причинява болка или дискомфорт. Ако дадена област от кожата изглежда заразена като зачервена, подута или пълна с гной също трябва да се потърси медицинска помощ.

Лекарят ще вземе под внимание медицинска история, за да установи дали има основна причина за хиперкератозата. Ако човек има левкоплакия в миналото е пушил или е използвал дъвчещ тютюн тогава той може да е изложен на по-висок риск от развитие на хиперкератоза.

Лекарят може също да назначи тестове за образна диагностика, за да определи дали има основни проблеми с костната структура или наличието на тумори в или около зоните на хиперкератоза.

Друг диагностичен инструмент е биопсията, която включва вземане на проба от кожата и изследването й под микроскоп за наличие на ракови клетки или други клетъчни аномалии.

В повечето случаи лекарят може да диагностицира основната причина чрез физически преглед. Всеки, който развие удебелена кожа по тялото си трябва да се консултира с дерматолог за диагностика.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се