Какво трябва да знаем за меланома - вид рак на кожата

4891
Какво трябва да знаем за меланома - вид рак на кожата

Меланомът е вид рак на кожата. Не е най-често срещаният вид рак, но е най-сериозния тъй като често се разпространява до органи и тъкани на тялото. Когато това се случи може да бъде трудно да се лекува и прогнозата може да е лоша. Рисковите фактори за меланома включват прекомерно излагане на слънце, наличието на светла кожа и фамилна анамнеза за меланом. Получаването на ранна диагноза и бързото лечение може да подобри перспективата за хората с меланом. Поради тази причина хората трябва да следят всякакви промени или нарастващи бенки. Използването на адекватна защита срещу излагане на слънце може да помогне на човек да предотврати меланома напълно.

Какво е меланом?

Меланомът е агресивен вид рак, който може да бъде опасен когато се разпространява. Хората, които идентифицират лезия рано обаче, могат да имат много добри перспективи. Меланомът е вид рак на кожата, който възниква, когато клетки произвеждащи пигмент наречени меланоцити мутират и започват да се делят неконтролируемо. Повечето пигментни клетки се развиват в кожата. Меланомите могат да се развият навсякъде по кожата, но определени зони са по-изложени на риск от други. При мъжете е най-вероятно да засегне гърдите и гърба. При жените краката са най-често срещаното място. Други често срещани места на меланом включват лицето. Меланомът обаче може да се появи и в очите и други части на тялото, включително - в много редки случаи - в червата. Меланомът е сравнително рядък при хора с по-тъмна кожа.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Стадии

Етапът на рак при диагнозата ще покаже доколко той вече се е разпространил и какъв вид лечение ще бъде подходящ. Един метод за описване на стадий на меланом разпределя рака в пет етапа, от 0 до 4:

Стадий 0: Ракът присъства само в най-външния слой на кожата. Лекарите наричат ​​този етап като меланом in situ.
Стадий 1: Ракът е с дебелина до 2 милиметра (мм). Все още не се е разпространил в лимфните възли или други места и може да бъде или да не е на язви.
Стадий 2: Ракът е с дебелина най-малко 1 mm, но може да бъде по-дебел от 4 mm. Може или не може да бъде язва, която все още не се е разпространила в лимфни възли или други места.
Стадий 3: Ракът се е разпространил в един или повече лимфни възли или близките лимфни канали, но не и в отдалечени места. Мястото откъдето тръгва рака може вече да не се вижда. Ако е видимо, може да е с по-голяма дебелина от 4 мм и също да е язва.
Стадий 4: Ракът се е разпространил до отдалечени лимфни възли или органи, като мозъка, белите дробове или черния дроб. Колкото по-напреднал е ракът, толкова по-трудно е да се лекува и толкова по-лоша е перспективата.

Кои са четирите вида меланом?

Повърхностно разпространяващ се меланом. Най-често срещаният вид меланом и той често се появява на торса или крайниците. Клетките са склонни да растат бавно в началото преди да се разпространят по повърхността на кожата.

Нодуларен меланом. Това е вторият най-често срещан вид меланом появяващ се на торса, главата или шията. Той има тенденция да расте по-бързо от другите видове и може да изглежда като червеникав или синьо-черен цвят. Нодуларният меланом е и най-агресивният тип.

Лентиго малигна меланом. Това е по-рядка форма и има тенденция да се развива при напреднала възраст особено в части от тялото, които са имали прекомерно излагане на слънце през няколко години като лицето. Започва като луничка на Хатчинсън или лентиго малигнена, която прилича на петно ​​по кожата. Обикновено расте бавно и е по-малко опасен от другите видове меланом.

Акрален лентигинозен меланом. Това е най-редкият вид меланом. Появява се на дланите на ръцете, ходилата или под ноктите. Тъй като хората с по-тъмна кожа обикновено не получават други видове меланом те са най-често срещаният тип меланом при тези с по-тъмен тип кожа.

Рискови фактори

Изследванията за точните причини за меланома продължават. Учените обаче знаят, че хората с определени типове кожа са по-предразположени към развитие на меланом. Следните фактори също могат да допринесат за повишен риск от рак на кожата:

 • висока плътност на лунички или склонност към развитие на лунички след излагане на слънце
 • голям брой бенки
 • пет или повече нетипични бенки
 • наличието на актинични лентигини известни още като чернодробни петна или възрастови петна
 • гигантски вродени меланоцитни невуси, вид кафяв родилен знак
 • бледа кожа, която не хваща тен лесно и е склонна да изгаря
 • светли очи
 • червена или светла коса
 • силно излагане на слънце особено ако предизвиква мехурни слънчеви изгаряния и ако излагането на слънце е периодично, а не редовно
 • по-напреднала възраст
 • семейна или лична история на меланом
 • предишна трансплантация на органи

От тези рискови фактори се избягва само излагане на слънце и слънчево изгаряне. Избягването на прекомерно излагане на слънце и предотвратяването на слънчево изгаряне може значително да намали риска от рак на кожата. Солариумите също са източник на увреждащи ултравиолетови (UV) лъчи. Определянето на разликата между нормалните бенки или лунички и тези, които показват рак на кожата, може да подкрепи ранната диагноза.

Симптоми

В ранните си стадии меланомът може да бъде труден за откриване. Важно е да проверите кожата за признаци на промяна. Промените във външния вид на кожата са жизненоважни показатели за меланома.Лекарите ги използват в процеса на диагностика. Фондацията за изследване на меланома предлага снимки на меланоми и нормални бенки, които да помогнат на човек да се научи как да различава разликата. Също така изброяват някои симптоми, които се вземат под внимание:

 • всякакви промени на кожата като ново петно ​​или бенка или промяна в цвета, формата или размера на съществуващо петно ​​или бенка
 • кожни възпаления, които не успяват да заздравеят
 • петно ​​или възпаление, което става болезнено, сърбящо или изнежено
 • петно ​​или възпаление, което започва да кърви
 • петно ​​или бучка, които изглеждат лъскави, восъчни, гладки или бледи
 • твърда червена бучка, която кърви или изглежда язва или коричка
 • плоско червено петно, което е грапаво, сухо или люспесто

ABCDE тест

ABCDE тестът на бенките е важен метод за разкриване на потенциално ракови лезии. Той описва пет прости характеристики, за да се проверят бенките, които могат да помогнат за потвърждаване или да изключване на меланома:

Асиметрични: Нераковите бенки са склонни да бъдат кръгли и симетрични, докато едната страна на раковия раковата бемка вероятно изглежда по различен начин от другата страна.

Очертанията: По-скоро е неправилна, отколкото гладка и може да изглежда парцалено, назъбено или зазамазано.

Цвят: Меланомите са склонни да съдържат неравномерни нюанси и цветове, включително черно, кафяво и бронзово кафяво. Те дори могат да съдържат бяла или синя пигментация.

Диаметър: Меланомът може да причини промяна в размера на бемките. Например, ако бемка стане по-голяма от една четвърт от инч в диаметър може да бъде рак.

Развиващи се: Промяната във външния вид на бенка през седмици или месеци може да е признак на рак на кожата.

Лечение

Лечението на рака на кожата е подобно на това при други видове рак. Въпреки това, за разлика от много ракови заболявания вътре в тялото е по-лесно да получите достъп до раковата тъкан и да я премахнете напълно. Поради тази причина операцията е стандартната възможност за лечение на меланом. Хирургията включва отстраняване на лезията и част от неканцерозната тъкан около нея. Когато хирургът отстрани лезията, те я изпращат на патология, за да определи степента на засягане на рака и да се уверят, че са го отстранили:

 • Ако меланомът покрива голяма площ от кожата може да се наложи присаждане на кожа
 • Ако има риск ракът да се е разпространил в лимфните възли лекарят може да поиска биопсия на лимфните възли.
 • Може т също да се препоръча лъчева терапия за лечение на меланом, особено в по-късните етапи.
 • Меланомът може да метастазира в други органи. Ако това се случи, лекар ще поиска лечение в зависимост от това къде се е разпространил меланомът, включително:
 1. химиотерапия, при която лекар използва лекарства насочени към раковите клетки
 2. имунотерапия при която лекар прилага лекарства, които работят с имунната система, за да помогнат в борбата с рака
 3. целенасочена терапия, която използва лекарства, които идентифицират и насочват конкретни гени или протеини, специфични за меланома Предотвратяване

Избягването на прекомерно излагане на UV лъчение може да намали риска от рак на кожата. Хората могат да постигнат това чрез:

 • избягване на слънчево изгаряне
 • носенето на дрехи, които защитават тялото от слънцето
 • използване на слънцезащитен крем с широк спектър с минимален слънцезащитен фактор (SPF) от 30, за предпочитане физически блокер като цинков оксид или титанов диоксид
 • обилно нанасяне на слънцезащитен крем около половин час преди да излезе навън на слънце
 • повторно прилагане на слънцезащитен крем на всеки 2 часа и след плуване или изпотяване, за да се поддържа адекватна защита
 • избягване на най-високата интензивност на слънцето като намерите сянка между часовете от 10:00 до 16:00.
 • децата да се даржат на сянка колкото е възможно повече, да носят защитно облекло и да прилагат слънцезащитен крем SPF 50+
 • запазване на бебетата от пряка слънчева светлина

Носенето на слънцезащитен крем не е причина да прекарвате по-дълго време на слънце. Хората все още трябва да предприемат стъпки, за да ограничат излагането на слънце, където е възможно. Тези, които работят на открито, също трябва да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум експозицията. Слънчевият витамин Д може да се набавя и с диета, която включва храни естествено богати на витамин D, храни и напитки, обогатени с витамин D и/или добавки с витамин D.

Трябва ли да провеждам редовни прегледи за рак на кожата?

Важно е да наблюдавате променящите се бенки и да потърсите лекарска помощ за промени, нередовни или нарастващи. Редовно изследвайте съществуващите бенки и други цветни петна и лунички. Редовно да проверявайте гърба си, тъй като може да е по-трудно да видят бенки в тази област. Партньор, член на семейството, приятел или лекар може да Ви помогне да проверите гърба и други области, които трудно се виждат без помощ. Всички промени във външния вид на кожата изискват допълнително изследване от лекар.

Някои хора като например тези с фамилна анамнеза за меланом или лична история на рак на кожата трябва редовно да проверяват кожата си, дори и при липса на проблеми с кожата.

Лекарите могат да използват микроскопични или фотографски инструменти, за да изследват лезията по-подробно. Ако подозират рак на кожата, ще направят биопсия на дерматолог лезията, която да определи дали е ракова или не.

Дерматолог ще даде насоки относно препоръчителната честота на прегледите. Предприемането на превантивни стъпки като колко дълги периоди от време прекарвате на слънце също е жизненоважно.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОТ С ОТСТЪПКА ТУК!

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се