По какъв начин състоянието на кожата говори за нашето здраве?

6462
По какъв начин състоянието на кожата говори за нашето здраве?

Кожата е най - големия орган в човешкото тяло. Тя притежава уникалното свойство да отделя организма от условията на външната среда, като същевременно с това му осигурява възможност за необходимите взаимодействия с нея. Изградена е от три основни слоя - епидермис (най - повърхностния слой), дерма и хиподерма (разположена най - отдолу). Освен защитната и покривна функция, които притежава, кожата има свойството до известна степен да отразява функцията на вътрешните органи. Поради тази причина нерядко опитните очи успяват да се ориентират за здравословните проблеми на човек по състоянието на кожата - цвят, еластичност, хидратация и други.

Ето кои са някои от характерните промени на кожата, които може да говорят за определено заболяване:

Бледа кожа

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Като изключим хората с конституционално по - бледа кожа, промяната на нормалния бледорозов цвят към по - светъл, особено ако е съпроводен и с побледняване на лигавиците (конюнктивите) може да говори за спадане на нивото на хемоглобина - анемия. Последната може да се дължи на различни причини - кръвозагуба, недостатъчен внос на желязо с храната, хроничен гастрит или язва и други.

Жълтеникава кожа

Пожълтяването на кожата обикновено настъпва постепенно и в много случаи човекът, а и близките му не го забелязват, докато не стане интензивно. То може да се дължи на натрупване на пигмента билирубин в кожата - така наречената жълтеница или иктер. Последната обикновено е резултат от заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища или панкреаса, но може да се дължи и на някои кръвни заболявания, като анемиите например. Понякога интензивната консумация на някои плодове и зеленчуци, богати на пигмента каротен (моркови, тиква) могат да доведат до пожълтяване на кожата, но предимно по дланите на ръцете.

Зачервена кожа

Зачервената кожа на лицето може да сигнализира за няколко различни заболявания. Хората, страдащи от хипертония, могат да имат изразена руменина по лицето, особено по време на хипертонична криза. Диабетиците, особено тези с лош контрол на кръвната захар също може да имат зачервени лица. Това явление се нарича рубеозис диабетика. Едно по - рядко заболяване, за което е характерен този симптом е наличието на по - голямо количество червени кръвни телца в кръвта, а именно Полицитемия вера.

Бронзова кожа

Потъмняването на кожата или така наречената бронзова кожа е характерна за Адисоновата болест. Последната се характеризира с недостиг или пълна липса на хормоните на надбъбречната жлеза, което най - често е резултат от автоимунно възпаление на жлезата. При това заболяване настъпва хиперпигментация на кожата, особено на местата на стари белези, участъците изложени на слънчева светлина, половите органи, устната кухина и венците.

Сивкава кожа

Сивкава или землиста кожа обикновено имат пациентите с хронично бъбречно заболяване и особено тези, които са на диализа. Когато бъбреците спрат да функционират се нарушава метаболизма и отделянето на непотребните вещества от него - урея и други азотни продукти. Последните се натрупват и в кожата, като нарушават трофиката и придават характерния землист цвят. Освен това се нарушава и водно-електролитното равновесие, което води до появата на отоци, включително и на дермата. Всичко това има за резултат свиването на кожните капиляри и намаляване на кръвотока, което също допринася за бледия и сивкав цвят на кожата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се