Какво трябва да знаем за липсата на потене (анхидроза и хипохидроза)

4134
Какво трябва да знаем за липсата на потене (анхидроза и хипохидроза)

Анхидрозата или хипохидрозата е дисфункция, при която човек не е в състояние да се поти когато е горещо. Анхидрозата се отнася до пълното отсъствие на изпотяване, докато хипохидрозата е когато човек се поти по-малко от нормалното.

Потенето позволява отделянето на топлина от тялото. Ако хората не могат да се потят правилно, те не могат да се охладят и това може да бъде вредно. Ако състоянието засяга малка площ от тялото обикновено не е опасно, но анхидрозата или хипохидрозата на цялото тяло може да доведе до прегряване и евентуално топлинен удар, което е потенциално животозастрашаващо състояние. Човек може да не осъзнае, че има това състояние, докато не го изпита сериозно.

Причини за анхидроза

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Анхидрозата възниква когато потните жлези на тялото не работят правилно или изобщо не функционарат. Възможните причини са:

Увреждане на нервите, които контролират изпотяването.

Синдром на Рос: рядко нарушение на потенето свързано с отсъствие на рефлекс и синдром на "тонична зеница" (нарушение, което засяга зеницата на окото).

Амилоидоза: група заболявания, при които един или повече органи анормално натрупване на протени известни като амилоид.

Диабетна автономна невропатия: изпотяването се губи поради увреждане на нервната система от лошо контролирана глюкоза.

Дълготрайна злоупотреба с алкохол: може да доведе до алкохолна невропатия.

Синдром на Sjogren (Сьогрен): хронично разстройство на имунната система.

Рак на белия дроб: може да причини анхидроза от едната страна на тялото и прекомерно изпотяване (хиперхидроза) от другата.

Синдром на Хорнер: причинен от увреждане на симпатиковата нервна система във врата.

Кожни състояния или увреждане на кожата: включително тежки изгаряния и проказа. Увреждане на потните жлези.

Системна склероза или склеродермия: група от редки хронични, прогресиращи автоимунни заболявания при които съединителните тъкани и кожата се втвърдяват и стягат.

Запушени канали от потни жлези поради мъртва кожа или бактериални инфекции.

В случай на трансплантация, при която имунните клетки от донор на костен мозък атакуват потните жлези на получателя на трансплантация на костен мозък.

Анхидрозата също може да бъде симптом на тежка дехидратация, която се проявява, когато тялото губи повече течности, отколкото приема.

Анхидроза в следствие прием на лекарства: Редица лекарства могат да доведат до анхидроза

Признаци и симптоми на анхидроза

Анхидрозата може да засегне само една част от тялото, две или повече части или цялото тяло. Най-честите признаци и симптоми, свързани с анхидроза, са:

 • анормално лошо или липса на потене в отговор на топлина или напрежение
 • замаяност и слабост
 • зачервяване
 • чувствителност към повишени температури, поради невъзможност за охлаждане

Хората при които само една част или части от тялото са засегнати може да открият, че незасегнатите части се потят прекомерно, за да се опитат да компенсират. Една част от тялото може да е напълно суха, докато друга е влажна. Ако е засегната по-голямата част от тялото, физическото натоварване или горещите температури могат да доведат до топлинни крампи, изтощение от топлина или топлинен удар.

Рискови фактори

Освен по-напреднала възраст има няколко рискови фактора за анхидроза:

 • Генетични мутации: Промените в гените могат да причинят аномалии, в резултат на което потните жлези не функционират правилно.
 • Диабет: Диабетът понякога може да причини нередности на потните жлези.
 • Кожни състояния: Кожни нарушения, включително псориазис и определени обриви, могат да засегнат потните жлези и да причинят анхидроза.

Белезите също могат да бъдат причина потните жлези да не охлаждат правилно, което може да увеличи риска от анхидроза.

Диагностициране на анхидроза

Предприемат се мерки за охлаждане на пациента и прилагане на течности, за да се стабилизира. Могат да се проведат тестове за потвърждаване на диагнозата и изключване на възможни състояния или заболявания.

Количествен судомоторен аксонен рефлексен тест (QSART) измерва автономните нерви, които регулират изпотяването. Той може да оцени нарушения на автономната нервна система, периферни невропатии и някои други видове нарушения на болката. Електроди напълнени с ацетилхолин се поставят върху китката и различни области на крака. Лека електрическа стимулация се прилага върху кожата (йонофореза) и естествено срещащия се химикал ацетилхолин навлиза в кожата. Ацетилхолинът стимулира потните жлези и се измерват реакциите на потта.

Тест с отпечатване на пот също използва електроди, но потните жлези се стимулират с пилокарпин. Отпечатък от капчиците пот се появява като вдлъбнатини върху материал изработен от силиконов каучук.

Терморегулаторният тест за пот оценява терморегулаторния судомоторен път на цялото тяло и измерва производството на пот във връзка с повишаване на температурата на тялото.

Тялото на пациента е покрито с червен прах от ализарин. Когато е влажен прахът променя цвета си от оранжев до лилав. За да се открие прекомерно повърхностно нагряване върху кожата се поставя термично устройство. Пациентът влиза в камера, която се нагрява от инфрачервени отоплителни единици. Температурата и влажността се контролират внимателно. Докато пациентът се поти или не цялото тяло се снима. Компютърната технология за сканиране картографира областите на анхидроза.

Биопсията може да помогне за изследване на потните жлези и кожните клетки__.__

Варинти за лечение на анхидроза

Лечението се фокусира върху основното състояние, което причинява анхидрозата. Пациентите с анхидроза само в малка част от тялото може да не се нуждаят от лечение.

Лекарствата, които помагат, включват преднизолон, кортикостероид и инжектиране на локален анестетик в симпатичната нервна тъкан на шията.

Ако причината не е известна, възможностите за лечение са ограничени. Хората със заболяване трябва да избягват дейности и среда, които повишават основната им телесна температура, а упражненията трябва да се правят на хладно място и за предпочитане под наблюдение.

Анхидроза, хипохидроза и топлинен удар

Хората, които не се потят достатъчно или изобщо, когато спортуват или се намират в гореща среда са изложени на риск от развитие на топлинен удар. Топлинният удар е медицинска спешност, която може да причини увреждане на мозъка и вътрешните органи. Може да бъде животозастрашаващо и фатално състояние. Ако човек развие топлинен удар важно е да се обадите на 112 и да го поддържате максимално в хладни условия.

Домашни средства за анхидроза

Сода за хляб: Може да помогне за увеличаване на способността на човек да се поти чрез увеличаване на капилярния поток.

Добавки от джинджифил и соя: Добавянето им към диетата може да помогне за подобряване на притока на кръв и стимулиране на правилното изпотяване.

Сок от краставици: Сокът от краставица може да подобри производството на пот чрез повишаване на хидратацията.

Ако анхидрозата е повтарящ се проблем, домашните лекарства могат да помогнат. Въпреки това пациентите трябва да се консултират с лекаря си преди да ги опитат.

Кога да посетите лекар

Ако имате някои от следните симптоми:

 • повишена сърдечна честота
 • загуба на равновесие или виене на свят
 • усещане за гадене
 • умора и усещане за слабост

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се