Какво трябва да знаем за нощното изпотяване

21542
Какво трябва да знаем за нощното изпотяване

Нощното изпотяване известно още като хиперхидроза на съня се отнася до изпотяване през нощта, което води до облени в пот спално облекло и чаршафи което няма връзка с претопляне при съня.

Нощното изпотяване засяга приблизително 3 процента от населението и може да бъде знак за сериозно заболяване. Въпреки, че по-голямата част от причините за нощното изпотяване не са животозастрашаващи винаги трябва да се консултирате с лекар, който да определи основната причина.

Потенето е естествената система за охлаждане на тялото, за да се предотврати прегряване. Хипоталамусът на мозъка регулира телесната ни температура, което води до стимулиране на над 2 милиона потни жлези, за да ни помогне да се охлаждаме. Докато влагата от поттта се изпарява от кожата тя отделя топлинна енергия, която от своя страна охлажда тялото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причини

Горещите дни и тренировките не са единствените условия които задействат стремежа на тялото ни да се охлажда. Други състояния могат да предизвикат производството на излишна пот, особено по време на сън:

Инфекция: Туберкулозата е инфекцията, която традиционно се свързва с нощното изпотяване. По-честите причини включват ХИВ, грип и други фебрилни заболявания.

Хормонални (ендокринни) дисбаланси: Те могат да възникнат при менопауза, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, пубертета и бременността.

Обструктивна сънна апнея: Стените на гърлото се стесняват и ограничават дишането. Нощното изпотяване се среща при хора с нелекувана сънна апнея три пъти по-често от общите случаи.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ): Основният симптом е киселини, но нощното изпотяване също е обща характеристика.

Рак: Нощното изпотяване може да бъде ранен признак на рак, въпреки че в същото време обикновено се появяват и други симптоми. Лимфомът и левкемията са особено свързани с нощното изпотяване.

Тревожни разстройства: прекалена пълнота, злоупотреба с вещества особено хероин.

Сърдечно-съдови нарушения

Хипогликемия или ниска кръвна захар

Болестта на Паркинсон

Нежелани лекарствени реакции. Много лекарства като антидепресанти, хормони, лекарства за диабет, обезболяващи и стероиди могат да причинят изпотяване. При случаи на нощно потене и прием на лекарство трябва да се консултирате с лекаря си.

Лечение

Изборът на лечение на нощно изпотяване зависи от основната причина като коригиране на хормонален дисбаланс, коригиране на лекарствата и допринасящите за това фактори. Ако няма пряка и определена причина за прекомерното изпотяване лечението се състои както от превантивни мерки, така и от такива за контрол. Те включват:

  • спане в прохладна стая с леки, дишащи, несинтетични нощни дрехи и чаршафи
  • избягване на прекаляване с алкохол, кофеин, пикантни храни
  • прилагане на антиперспирант (средство против изпотяване) върху частите на тялото, които са най-податливи. Като подмишниците, ръцете, краката, линията на косата, гърба, гърдите или слабините
  • не яжтее в рамките на 2 до 3 часа преди лягане
  • диета с ниско съдържание на мазнини и захар
  • използвайте климатик или вентилатор
  • практикувайте релаксиращи дихателни упражнения преди лягане и след събуждане
  • достатъчно ежедневно упражнение поддържане на нормално тегло
  • пиийте много вода през деня

Медикаментите известни като антихолинергични средства могат да помогнат за намаляване на изпотяването, но те трябва да се приемат само по съвет на лекар.

При мъжете

Мъжете могат да изпитват нощно изпотяване в резултат на някое от изброените по-горе състояния. На шега се предполага, че мъжете могат да изпитват нощно изпотяване по време на "менопаузата" и има мнения, че това е свързано с ниския тестостерон. Изглежда обаче, че доказателствата в подкрепа на това са много малко.

При жените

Жените обикновено изпитват нощно изпотяване и горещи вълни около периода на менопаузата поради хормонални промени. За да намалите честотата на нежеланото изпотяване може да помогне поддържането на здравето чрез запазване на подходящо телесно тегло и спазване на балансирана диета, спане в добре проветриво помещение и леки дрехи. Лечението с хормони (ХТ) може да подобри симптомите, ако промените в начина на живот не са достатъчни.

Някои хора се потят обилно не само през нощта, но и през деня. При нощно изпотяване или промяна в модела на изпотяване трябва да се говори с лекар. Много хора с това състояние избягват да спеделят с лекар от неудобство. Но е необходима помощ и лекар, който да обсъди възможностите.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се