Кои са причините за "вкусовото изпотяване" и Синдрома на Фрей

2818
Кои са причините за "вкусовото изпотяване"  и Синдрома на Фрей

Вкусовото изпотяване след хранене се появява на челото, скалпа, шията и горната устна докато ядете, говорите или мислите за храна. За много хора изпотяването се появява поради яденето на гореща и пикантна храна. За едни случаи този вид изпотяване се счита за безобидно състояние.

За други обаче това се случва често след консумация на каквато и да е храна. В тези случаи когато консумацията на каквато и да е храна причинява изпотяване най-вероятната причина е увреждане на нервите в или около паротидната жлеза (най-голямата слюнечна жлеза). Това е жлезата в бузата, която произвежда слюнка. Когато това се случи има тенденция да се получи от едната страна на лицето и е известно като синдром на Фрей. В някои редки случаи хората със захарен диабет могат да получат двустранно вкусово изпотяване с изпотяване от двете страни на лицето.

Обикновеното изпотяване след хранене срещу синдрома на Фрей

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Потенето по лицето, шията или скалпа по време на или след хранене е сравнително често. Вкусовото изпотяване е подобно на синдрома на Фрей и двата термина често се използват взаимозаменяемо. Не са рядкост хората да се потят по време на или след хранене. За повечето хора изпотяването се появява по лицето, скалпа или шията, когато ядат пикантни или горещи храни и напитки. В тези случаи тялото на човека реагира естествено на стимулиране на повишаване на телесната температура чрез потта. Това е нормална реакция и не е причина за безпокойство. Човек със синдром на Фрей има проблем с паротидната жлеза и може да започне да се поти и да се зачервява по скалпа, лицето, ушите и шията след като яде всякаква храна. Въпреки това храните, които карат човек да произвеждат много слюнка най-вероятно ще предизвикат реакцията. Синдромът на Фрей се задейства чрез консумация на храна, но може да се появи дори докато мислите или говорите за храна.

Обикновено човек развива синдрома на Фрей в резултат на операция в близост до паротидната жлеза. Въпреки това други хора могат да изпитат синдрома на Фрей поради друга травма или заболяване, което засяга паротидната жлеза. В опит да се излекуват увредените нерви понякога се смесват с други нерви, което кара човек да произвежда пот вместо слюнка. Обикновено синдромът на Фрей се появява само от едната страна на лицето. Въпреки, че и двете бузи имат паротидна жлеза, може да е повредена само една.

Вкусовото изпотяване може да възникне без видима причина или в резултат на основно състояние като диабет или болест на Паркинсон. Тези заболявания също могат да причинят увреждане на нервите в устата. Когато нервите се наранят те могат да се объркат и да причинят изпотяване.

За разлика от синдрома на Фрей други видове вкусово изпотяване често се появяват от двете страни на лицето. В сравнение с редовното изпотяване поради ядене на пикантни или горещи храни, вкусовото изпотяване кара човек да се поти и да се зачерви след ядене, мислене или дори говорене за храна. Това изпотяване и зачервяване може да се появи около слепоочията, бузите, шията, челото, гърдите или устните. Тъй като често има основна причина, човек трябва да поговори със своя лекар, за да разбере какво може да причини изпотяването.

Причини и свързани състояния

Вкусовото изпотяване може да причини страдание на някои хора поради това, че само мисълта за храна може да предизвика реакциите на потенето. Този вид изпотяване често е резултат от основно състояние. Някои от по-често срещаните състояния, които могат да причинят вкусово изпотяване:

  • захарен диабет
  • вирусна инфекция засягаща лицето като парализа на Бел или херпес зостер тумор
  • нараняване на лицето

Кога да посетите лекар

Хората не е задължително да посещават лекар след изпотяване от консумацията на храна. Тези, които се потят само докато ядат или много люти или пикантни храни нямат причина да се притесняват.

Някои хора, които изпитват синдрома на Фрей могат да го смятат за неудобство, но не го смятат за достатъчно значимо състояние, за да потърсят помощ.

Обаче тези хора, които обилно се потят след дегустация, помирисване или говорене за храна може да изпитат необходимост да посетят лекар. Лекарят може да диагностицира синдрома на Фрей или друг вид вкусово изпотяване чрез:

  • отбелязване на характерните симптоми
  • снемане на медицинска анамнеза
  • провеждане на малък тест с йодирано нишесте

Малкият тест с йодирано нишесте включва тампониране на областта на тялото където се появява изпотяването с йоден разтвор. След това над този разтвор се прилага нишесте. Когато нишестето и йода са поставени лекарят стимулира устата често с кисела храна. Човек със синдром на Фрей или друго вкусово изпотяване ще покаже промяна в цвета на потта.

Веднъж поставена диагноза лекарят може да помогне на човек да установи основната причина. В някои случаи това може да се дължи на операция или друго известно състояние което пациента има. При други случаи лекарят може да поиска да извърши допълнително изследване, за да установи какво може да причини проблема. Познаването на причината помага на лекаря да знае как да лекува изпотяването.

Лечение и профилактика

Лечението на вкусовото изпотяване зависи от това, което го причинява. Лечението на вкусовото изпотяване когато не е резултат от нараняване или операция често изисква лечение на основното заболяване или разстройство, ако е известно.

Лекарят лекуващ синдрома на Фрей обикновено се фокусира върху симптомите. Често може да се направи малко, за да се оправят увредените нерви. Налични са хирургични процедури за заместване на засегнатата кожа, но те са рискови и не се препоръчват често.

Лекарят може да предпише лекарства и локални кремове, които помагат да се блокират нежеланите дейности на нервната система като изпотяване. Едно лекарство, което се оказва доста успешно за лечение на изпотяване, свързано със синдрома на Фрей е ботулиновият токсин тип А (Ботокс). Лекарството се инжектира в засегнатата област, за да се спре изпотяването и има минимални странични ефекти. Един недостатък на ботокса е, че ефектите са временни. Изследванията показват, че хората са склонни да се нуждаят от повторни инжекции след 9-12 месеца.

Някои хора откриват, че могат да се справят със симптомите без нужда от медицинска намеса. Когато изпотяването е обилно и е причина за смущение, хората може да искат да лекуват техните симптоми. Важно е също така хората да потърсят медицинска помощ, ако обилното изпотяване е необяснимо, тъй като това може да показва основното състояние. Хората, които подозират, че вкусовото им изпотяване е резултат от основното състояние, трябва да говорят с лекаря си за всички други симптоми, които изпитват.

https://www.medicalnewstoday


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се