Какво трябва да знаем за остеоартрита

4196
Какво трябва да знаем за остеоартрита

Остеоартритът (ОА) е често срещано заболяване, което води до болка и скованост в ставите. Има тенденция да се появява през средната възраст или по-късно. Причинява възпаление в ставите, разграждане и постепенна загуба на ставния хрущял. Докато хрущялът се износва човек изпитва болка и затруднено движение. Като често срещано ставно разстройство се развива се в ръката. Например, при 1 на 12 души на възраст над 60 години, според Фондацията за артрит. ОА е прогресиращо заболяване, което означава, че симптомите се влошават с течение на времето. Лечението може да помогне за справяне с болката и подуването и да поддържа човек подвижен и активен.

Симптоми

В ранните етапи човек може да няма симптоми. Те могат да се появят в една или повече стави и са склонни да се появяват постепенно. Когато симптомите се развият, те могат да включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • болка и скованост, които се влошават след известно движение на ставата
 • подуване
 • затруднено движение на засегнатата става
 • топлина и нежност в ставите
 • загуба на мускулна маса
 • режещ или пукащ звук в ставата

Прогресията на ОА включва:

 • синовит - възпаление на тъканите около ставите
 • увреждане и загуба на хрущял
 • костни израстъци, които се образуват около краищата на ставите

Ефекти

Хрущялът е защитно вещество, което омекотява краищата на костите в ставите и позволява на ставите да се движат гладко и лесно. При хората с ОА гладката повърхност на хрущяла става грапава и започва да се износва. В резултат на това незащитените кости започват да се трият заедно, причинявайки щети и болка. В крайна сметка върху ставата се образуват шипове или остеофити, които могат да променят вида на ставата. Тъй като костите променят формата си ставите стават по-твърди, по-малко подвижни и болезнени. Течността може също да се натрупва в ставата, което води до подуване.

Въпреки, че ОА може да се развие във всяка става това обикновено засяга коленете, бедрата, ръцете, кръста и врата.

Коленете. ОА обикновено се появява в двете колена, освен ако не е резултат от нараняване или друго състояние. Човек със заболяване може да забележи, че: Има болка при ходене, особено нагоре или горе. Коленете се фиксират на място, което прави по-трудно изправянето на крака. Чува се мек, настъргващ звук, когато огъват или огъват коляното.

Хълбоците. Човек с ОА в ханша може да открие, че всяко движение на тазобедрената става, като изправяне или сядане, може да причини затруднения или дискомфорт. Болката в бедрата е често срещана характеристика на състоянието. ОА в ханша може също да причини болка в коляното или в бедрата и задните части. Човек може да изпитва тази болка докато си почива, както и докато ходи.

Ръцете. В ръцете OA може да се развие в:

 • основата на палеца
 • горната става на останалите пръсти, най-близо до нокътя
 • средната става на останалите пръсти

Човек с това състояние може да забележи:

 • болка, скованост и подуване на пръстите
 • подутини, които се развиват на ставите на пръстите
 • леко огъване настрани в засегнатите стави
 • пълни с течност бучки или кисти на гърбовете на пръстите, които могат да бъдат болезнени
 • подутина, която се развива там където палецът се присъединява към китката, което може да затрудни писането или завъртането на ключ

При някои хора болката в пръстите намалява и в крайна сметка изчезва, въпреки че подуването и подутините остават. Всеки, който изпитва скованост и подуване на ставите в продължение на повече от 2 седмици, трябва да посети лекар.

Причини

Лекарите не знаят точната причина за ОА, но изглежда се развива когато тялото не е в състояние да възстанови ставната тъкан по обичайния начин. Често засяга възрастни хора, но може да се появи на всяка възраст.

Генетични фактори. Някои генетични характеристики увеличават риска от развитие на ОА. Когато тези характеристики са налице състоянието може да се появи при хора на възраст под 20 години.

Травма и прекалена употреба на ставата. Травматично нараняване, операция или прекомерна употреба на ставата може да подкопае способността на организма да извършва рутинно възстановяване и може да предизвика ОА и в крайна сметка да доведе до симптоми. Може да отнеме няколко години, за да се появят симптоми на ОА след нараняване. Причините за прекомерна употреба или повтарящи се наранявания включват работа и спорт, които включват повтарящи се движения.

Рискови фактори

Редица рискови фактори увеличават вероятността за развитие на ОА.

Пол: По-често се развива при жените отколкото при мъжете, особено след 50-годишна възраст.

Възраст: Симптомите са по-склонни да се появят след 40-годишна възраст, въпреки че ОА може да се развие при по-млади хора след нараняване, особено на коляното или в резултат на друго състояние на ставата.

Затлъстяване: Излишното тегло може да натовари ставите, носещи тежестта увеличавайки риска от увреждане.

Професия: Работата, която включва повтарящи се движения в определена става увеличава риска.

Генетични и наследствени фактори: Могат да увеличат риска при някои хора.

Други условия. Някои заболявания и състояния правят по-вероятно човек да развие ОА. Възпалителен артрит като подагра или ревматоиден артрит, Костна болест на Пейджет, инфекциозен (септичен) артрит, лошо подравняване на коляното, бедрото и глезена, при крака с различна дължина, някои аномалии на ставите и хрущялите, които са налице от раждането

Диагноза

Лекарят ще попита за симптомите и ще извърши физически преглед. Нито един окончателен тест не може да диагностицира ОА, но тестовете могат да покажат дали е настъпило увреждане и да помогнат да се изключат други причини. Тестовете могат да включват:

Рентгенови лъчи и ЯМР: Те могат да разкрият шипове около ставата или стесняване в ставата, което предполага, че хрущялът се разгражда.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Анализ на течността в ставите: Лекарят ще използва стерилна игла, за да изтегли течността от възпалена става за анализ. Това може да изключи подагра или инфекция.

Кръвни тестове: Могат да помогнат за изключване на други състояния като ревматоиден артрит.

Лечение

Въпреки, че никое лечение не може да обърне увреждането от ОА, някои могат да помогнат за облекчаване на симптомите и поддържане на мобилността в засегнатите стави. Интервенциите включват

 • упражнения
 • мануална терапия
 • промяна на начина на живот

Лекарствата могат да помогнат за намаляване на болката. Следвайте инструкциите на лекаря, тъй като прекомерната употреба може да доведе до странични ефекти и да причини взаимодействия с други лекарства.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства. Лекарят може да препоръча по-силно облекчаване на болката. Може да има варианти за перорален прием или локално като прилага лекарството директно върху кожата.

Капсаицин крем. Локално лекарство, което съдържа активното съединение в лютия червен пипер. Създава усещане за топлина което може да намали нивата невротрансмитер (наречен субстанция Р) отговорен за изпращане на сигналите на болка в мозъка. Облекчаването на болката може да отнеме от 2 седмици до месец, за да влезе в сила напълно.

Не използвайте крема върху наранена или възпалена кожа и избягвайте да докосвате очите, лицето и гениталиите след като го използвате.

Вътреставно инжектиране на кортизон. Инжекциите на кортикостероиди в ставата могат да помогнат за овладяване на силна болка, подуване и възпаление. Те са ефективни, но честата употреба може да доведе до неблагоприятни ефекти, включително увреждане на ставите и по-висок риск от остеопороза.

Физиотерапия. Различни видове физиотерапия могат да помогнат, включително:

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS): Устройство се прикрепя към кожата с електроди. След това електрическият ток преминава от устройството през кожата и претоварва нервната система намалявайки способността й да предава сигнали за болка.

Термотерапия: Топлината и студът могат да помогнат за намаляване на болката и сковаността в ставите. Може да се опита бутилка с топла вода или пакет с лед в кърпа, които да се поставят върху засегнатата става.

Мануална терапия: Физиотерапевт използва практически техники, за да поддържа ставите гъвкави и еластични.

Помощни устройства. Различни инструменти могат да осигурят физическа подкрепа за човек с ОА.

Специалните обувки или стелки могат да помогнат, ако ОА засяга коленете, бедрата или стъпалата, като разпределя телесното тегло по-равномерно.Някои амортисьорни стелки също могат да намалят натиска върху ставите.

Бастун може да помогне за сваляне на тежестта на засегнатите стави и може да намали риска от падане. Човек трябва да го използва от страната на тялото, противоположна на зоните с ОА.

Шини, скоби за крака и поддържащи превръзки могат да помогнат за почивка на болезнена става. Шината е твърд материал, който осигурява опора на ставите или костите. Не използвайте шина през цялото време, тъй като мускулите могат да отслабят, ако не работят.

Хирургия. Някои хора може да се нуждаят от операция, ако ОА засяга силно бедрата, коленете, ставите или основата на палците. Лекарят обикновено препоръчва операция само ако други терапии не са помогнали или ако има сериозно увреждане на ставата.

Някои полезни процедури включват:

Артропластика. Хирург премахва увредените области и поставя изкуствена става изработена от метал и пластмаса. Някои наричат ​​тази процедура пълна подмяна на ставите. Ставите, които най-често се нуждаят от подмяна, са тазобедрените и колянните стави, но имплантите могат да заменят и ставите в рамото, пръста, глезена и лакътя.

Повечето хора могат да използват новата си става активно и безболезнено. Съществува обаче малък риск от инфекция и кървене. Изкуствената става може също да се разхлаби или да се износи и в крайна сметка да се наложи подмяна.

Артродеза Това включва хирург, който пренастройва, стабилизира или хирургично фиксира ставата, за да насърчи костите да се слеят. Повишената стабилност може да намали болката. Човек със слята глезенна става ще може безболезнено да наложи тежестта си върху нея, но няма да може да я огъне.

Остеотомия. Хирург премахва малка част от костта над или под колянната става. Може да коригира крака, така че теглото на човека да не пада вече толкова силно върху увредената част на ставата. Това може да помогне за облекчаване на симптомите, но по-късно пациента може да се нуждае от операция за смяна на коляното.

Усложнения

Септичният артрит е възпаление на ставите причинено от бактерии. Заместването на ставите леко увеличава риска от тази инфекция. Това е спешна медицинска помощ и е необходима хоспитализация. Лечението включва антибиотични лекарства и дрениране на заразената течност от ставата.

Съвети за начина на живот

Редица стратегии могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ОА. Посъветвайте се с лекаря за подходящи промени в начина на живот като:

 • Упражнение и контрол на теглото
 • Упражненията във вода помагат за поддържане на мускулната сила

Упражненията са от решаващо значение за:

 • поддържане на мобилност и обхват на движение
 • подобряване на силата и мускулния тонус
 • предотвратяване на наддаване на тегло
 • изграждане на мускули
 • намаляване на стреса
 • намаляване на риска от други състояния като сърдечно-съдови заболявания

Препоръчва се всеки ден поне 150 минути да се правят упражнения с умерена интензивност всяка седмица. Лекар или физиотерапевт може да помогне за разработването на програма за упражнения и е важно да следвате внимателно инструкциите им, за да предотвратите повявата на щети.

Изберете дейности които няма да натоварят допълнително ставите. Плуването и други видове упражнения във вода са добър начин да поддържате форма без да оказвате допълнителен натиск върху ставите.

Загубата на подвижност поради ОА може да доведе до допълнителни проблеми като например:

 • повишен риск от падания
 • трудности при изпълнение на ежедневните задачи
 • стрес
 • изолация и депресия
 • трудност при работа

Добавки

Някои изследвания показват, че хората с ниски нива на витамин D имат по-висок риск от ОА. Също така, при хора с нисък прием на витамин С болестта може да прогресира по-бързо.

Ниските нива на витамин К и селен също могат да допринесат, но потвърждаването на тези открития ще изисква допълнителни изследвания.

Някои хора използват добавки за ОА, включително:

 • омега-3 мастни киселини
 • калций
 • витамин D

Консултирайте се с лекар преди да ги използвате.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Преглед при ортопед за 54 лв. от МЦ Аргомедика
-10%
60,00 лв.
54,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се