Какво трябва да знаем за заместване на тазобедрена става

2739
Какво трябва да знаем за заместване на тазобедрена става

Хирургичната намеса за заместването на тазобедрената става е често срещана хирургична процедура особено при възрастни хора, която хирург извършва за лечение на увредена тазобедрена става. Операцията включва подмяна на ставата с имплант или протеза. Хирургичната намеса на тазобедрената става наричана още артропластика на тазобедрената става има за цел да подобри функцията на тазобедрената става и да облекчи и намали болката и да подобри подвижността и качеството на живот. Ортопедичният хирург обикновено препоръчва подмяна на тазобедрената става след като първо приложи други лечения включително лекарства, инжекции и физиотерапия.

Заместването на тазобедрена става обикновено позволява на човек да се върне към нормалните си дейности. Повечето заместители на тазобедрената става остават с дълги години. Повечето хора, които се подлагат на операция за подмяна на тазобедрената става изпитват по-малко болка, повишена подвижност и по-добро качество на живот.

Защо може да се нуждаем от подмяна на тазобедрена става?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тазобедрената става е мястото където горната част на бедрената кост се свързва с таза. Осигурява стабилност и поддържа телесно тегло. Наличието на добре функциониращ таз е от съществено значение за движенията на долната част на тялото включително ходене и изправяне.

Някои състояния или наранявания причиняват увреждане на части от тазобедрената става, които могат да повлияят на нейното функциониране. Хирургичната намеса на тазобедрената става включва заместване на повредени части на тазобедрената става с изкуствени материали като пластмаса и метал. Честите състояния, които могат да бъдат причина човек да се нуждае от подмяна на тазобедрената става:

 • остеоартрит
 • ревматоиден артрит
 • остеонекроза
 • наранявания и фрактури

Най-често срещаното състояние, при което някой се нуждае от операция за смяна на тазобедрената става е остеоартрит. Артрозата причинява разграждането на хрущяла в ставата. Заместването на тазобедрената става премахва повредените хрущялни повърхности и ги замества с изкуствена става или протеза. Операцията може значително да облекчи болката и да подобри функцията на тазобедрената става.

Кой може да се нуждае от заместване на тазобедрената става?

Някой, който има напреднало увреждане на тазобедрената става което води до значителна болка и ограничена подвижност може да се възползва от заместване на тазобедрената става. Преди операцията лекарите често правят опити за нехирургично лечение като лекарства, физикална терапия и инжекции. Въпреки това обикновено предлагат операция за смяна на тазобедрената става на тези които имат постоянни симптоми. Тези в напреднала възраст са по-склонни да развият състояния, които увреждат тазобедрените стави като остеоартрит. Здравето на костите също намалява с възрастта увеличавайки риска от фрактура на тазобедрената става.

реклама

Видове хирургични операции на таза

Има много видове импланти за подмяна на части на таза, както и различни хирургични техники за операцията. Повечето включват подмяна на главата в горната част на бедрената кост и поставяне на чаша или гнездо в таза. Хирурзите обикновено използват метал за частта, която вкарват в горната част на бедрената кост. Главата или топката на импланта обикновено е направена от метал или керамика, а чашката която се поставя в таза също е направена от метал. Поставя се пластмасова обвивка, която съвпада с главата в чашата позволявайки на подновения таз да се движи свободно и безболезнено.

За да прикрепят имплантите към костта хирурзите могат да използват специален вид костен цимент. Въпреки това при по-младите хора имплантите често се притискат. Това се отнася до използването на импланти със специално покритие което позволява на костите да растат върху тях. Хибридната подмяна на тазобедрената става комбинация от двете техники.

Рискове

Хирургичната намеса на тазобедрената става обикновено намалява болката и увеличава мобилността. Операцията за смяна на тазобедрената става обаче има някои свързани рискове:

 • инфекция
 • кървене
 • кръвни съсиреци
 • белодробна емболия
 • дислокация
 • увреждане на нервите разхлабването на импланта

Как да се подготвим

Преди да се подложи на операция човек ще трябва да посети своя лекар и да се подложи на някои кръвни изследвания. Хората с определени медицински състояния също могат да се нуждаят от допълнителни изследвания включително електрокардиограма (за оценка на сърдечната функция) и рентгенова снимка на гръдния кош.

Лекарят също ще прегледа пълната медицинска история на пациента, настоящия списък с лекарства и ще извърши физически преглед. В някои случаи преди операцията също могат да препоръчат изпълнение на укрепващи упражнения, отслабване и отказване от тютюнопушенето (ако е приложимо). Други съображения включват организиране на транспорт до и от болницата и планиране на отсъствие от работа след операцията.

Какво се случва по време на операцията?

Повечето хирурзи извършват операции за заместване на тазобедрената става използвайки комбинация от анестетични техники включително общи анестетици, спинални или епидурални анестетици, периферни нервни блокове и локални анестетици. Инжектират ги в тъканите около тазобедрената става.

Операцията включва разрез на кожата, отделяне на мускулите и след това излагане на тазобедрената става. След това хирургът премахва повредената част на ставата и фиксира имплантите към костта. Затваря разреза на кожата с помощта на хирургически скоби или конци. Накрая се поставя стерилна превръзка върху мястото на разреза.

Последващи грижи и възстановяване

След операция за смяна на тазобедрената става лекарят ще осигури интравенозни течности и лекарства за подпомагане на процеса на възстановяване. Времето за възстановяване ще варира от човек на човек. Повечето хора прекарват 2-3 дни в болницата. След изписване от болницата пациента ще получи рецепти за всички необходими лекарства. Те могат да включват лекарства за болка и разредители на кръвта, които да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в краката.

Възстановяването у дома обикновено включва изпълнение на упражнения за укрепване на таза и подобряване на подвижността. Тези упражнения могат да включват прости дейности у дома като например да се научите да ходите или да се изкачвате по стълбите с подменената става. Физиотерапевт също може да посещава пациента.

Лекарите могат също да препоръчат да направите някои промени в домашната среда като например инсталиране на парапети под душа или използване на повдигната тоалетна седалка. Повечето хора ще изискват използването на проходилка, патерици или бастун след тяхната операция. Мнозина обаче могат да ходят самостоятелно 2-3 седмици след операцията си, а повечето ще се възстановят напълно за 3-4 месеца. Подлагането на физическа терапия и изпълнението на домашни упражнения са много важни след операция за смяна на тазобедрена става. Трябва да се изпълняват както е предписал лекарят, за да постигнат възможно най-добрия резултат след тяхната операция.

Кога да се свържете с лекар

Проблемите с тазобедрената става могат да окажат голямо влияние върху мобилността и качеството на живот. Трябва да се потърси медицинска помощ при постоянна болка в тазобедрената става или затруднено движение на тазобедрената става. Лекарят често препоръчва нехирургично лечение преди да предложи подмяна на тазобедрената става. Тези които са имали подмяна на тазобедрената става трябва да се свържат с със своя хирург, ако получат:

 • влошаване на болка в тазобедрената става
 • подуване на краката
 • болка или изнеженост на прасеца
 • треска над 38 ° C
 • втрисане
 • дренаж от разреза
 • зачервяване около разреза

След операцията винаги трябва да се свържете с кабинета на своя хирург, ако има някакви притеснения.

Пълното възстановяване след заместване на тазобедрената става отнема време и повечето хора ще се нуждаят от физическа терапия, за да възстановят нормалните си способности за ходене, мобилност и сила.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се