Какво трябва да знаете за Автоимунното заболяване

4167
Какво трябва да знаете за Автоимунното заболяване

Автоимунното заболяване се отключва когато имунната система не може да различи собствените си клетки. Започва да атакува и унищожава здрави клетки в собствения организъм "по грешка”. Според няколко теории имунната система е хиперактивна и атакува тялото след инфекция или нараняване. Има повече от 80 вида автоимунни заболявания, които засягат различни части на тялото.

Най-честите Автоимунни заболявания са:

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Ревматоиден артрит: форма на артрит, която атакува ставите
  • Псориазис: състояние белязано от плътни и люспести петна по кожата
  • Псориатичен артрит: артрит засягащ някои хора с псориазис
  • Лупус: заболяване, което уврежда различни части на тялото като ставите, кожата и органите
  • Заболявания на щитовидната жлеза: включително болестта на Грейвс или Базедова болест, при които тялото произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) и тиреоидит на Хашимото, състояние при което не произвежда достатъчно хормони (хипотиреоидизъм)

Симптомите на автоимунно заболяване могат да бъдат тежки при някои хора и леки при други. Свързани са с множество фактори, които включват генетика, околна среда и лично здраве. Има различни степени на автоимунно заболяване. Въпреки това много от автоимуните заболявания протичат с подобни симптоми.

Общите симптоми на автоимунно заболяване включват:
• Умора
• Болки в ставите и подуване
• Проблеми с кожата
• Болки в корема или проблеми с храносмилането
• Повтаряща се треска
Подути жлези

Обикновено няма тест за диагностициране. Трябва да имате определени симптоми, комбинирани с конкретни кръвни показатели, маркери, а в някои случаи дори и тъканна биопсия. Факторът не е само един. Диагнозата също може да бъде трудна, тъй като тези симптоми е вероятно да идват от други често срещани състояния. Ако сте били здрави и изведнъж почувствате умора или скованост на ставите не го омаловажавайте. Когато забележите тези симптоми споделете с Вашия лекар. Когато се запознае по-детайлно със симптомите той ще проведе тестове, за да идентифицира или изключи автоимунно заболяване.

Рискови фактори за Автоимунно заболяване

Определени рискови фактори увеличават вероятността за развитие на автоимунни нарушения:
Генетика: Някои заболявания като лупус и множествена склероза (МС) са склонни да протичат по наследство в семейства, където има роднина с автоимунно заболяване.
Тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването повишава риска от развитие на ревматоиден артрит или псориатичен артрит. Това може да се дължи на това, че по-високото тегло поставя повече стрес върху ставите или защото мастната тъкан има вещества, които предизвикват възпалението.
Пушене: Изследванията свързват тютюнопушенето с редица автоимунни заболявания, включително лупус, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм и МС.
Някои лекарства: Някои лекарства за кръвно налягане или антибиотици могат да предизвикат лупус, което често е по-доброкачествената форма на лупус. Специфични лекарства, използвани за понижаване на холестерола, наречени статини могат да предизвикат индуцирана от статините миопатия. Тове е рядко автоимунно заболяване, което причинява мускулна слабост. Преди да започнете или спрете каквито и да е лекарства, не забравяйте да обсъдите с Вашия лекар.

Автоимунното заболяване и Вашето здраве

Наличието на лупус, ревматоиден артрит или псориатичен артрит повишава риска от сърдечни заболявания. Предприемането на стъпки за намаляване на сърдечните заболявания винаги е добра идея, още повече, ако имате едно от тези състояния. Говорете с Вашия лекар какво можете да направите, за да поддържате сърцето си здраво и силно. Например поддържането на кръвното налягане и нивата на холестерола в рамките на здравословните граници, здравословно хранене и редовно спортуване. Тези мерки също могат да помогнат за намаляване на симптомите на автоимунното заболяване.

В забързания ни живот е трудно да се фокусираме и поддържаме здравословен начин на живот, но намирането на баланс е от ключово значение за автоимунното заболяване. Важно е да се научите да слушате тялото си.

Най.-доброто, което можете да направите за себе си е да се придържате към здравословен начин на живот и да сте информирани!

https://www.hopkinsmedicine.org/


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се