Какво се случва в организма когато има недостиг на щитовидни хормони?

38250
Какво се случва в организма когато има недостиг на щитовидни хормони?

Щитовидната жлеза представлява жлеза с вътрешна секреция, която е разположена в предната част на шията, над щитовидния хрущял. Хормоните, които тя произвежда - тироксин (Т4) и тиронин (Т3) имат важно значение за всички жизнени процеси и обмяната на веществата в нашия организъм.

Понякога обаче може да настъпи недостиг на щитовидни хормони, който може да се дължи на редица разнообразни причини. Йодният дефицит може да бъде една от причините, особено в определени райони, наречени ендемични. Друга причина, една от най - честите е автоимунният тиреоидит (тиреоидит на Хашимото). Недостиг на хормони може да настъпи и след оперативно или радиойод лечение на щитовидната жлеза, при което се разрушава голяма част от нейния паренхим. Приема на определени медикаменти (някои антиаритмици, като амиодарона, антипсихотици, като лития) също мгат да доведат до недостиг на тиреоидни хормони.

Това състояние се нарича хипотиреоидизъм и повлиява върху почти всички органи и системи.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Сърдечно - съдова система

Намаленото ниво на щитовидни хормони води до намалена сърдечна честота, намален ударен и мунетен обем на сърцето. Последното може да увеличи своите размери и в по - тежки случаи да се стигне до сърдечна недостатъчност. При около половината от засгенатите се появява артериална хипертония или се влошава предшестваща такава, освен това трудно се повлиява от медикаменти. Серумните концентарции на общия и на LDL холестерола се увеличават, което повишава риска от сърдечно - съдови и мозъчни инциденти.

Нервна система

Най - рано се проявяват нервнопсихичните промени, които са резултат от намалената кислородна консумация и понижения метаболизъм. Първоначално намаляват способността за концентрация и запаметяване, появяват се оплаквания от нарушения в съня, главоболие. С напредване на състоянието пациентите стават раздразнителни и дори агресивни. Засегнатите са със забавена мисъл и движения и с безизразен изглед на лицето.

Гастроинтестинална система

При недостиг на щитовидни хормони, гладката мускулатура във всички системи се отпуска. Такава мускулатура се намира и по целия стомашно - чревен тракт и благодарение на нея се осигурява придвижването и смилането на храната. Когато тази мускулатура е отпусната, е затруднено изпразването на стомаха, което води до поява на гадене и повръщане, а забавения чревен мотилитет предизвиква хроничен запек. Понякога мотилитетът е толкова забавен че може да се стигне до чревна непроходимост.

Кожа и лигавици

Едни от най - честите и характерни промени при хипотиреоидизма са тези по кожата и видимите лигавици. Те се дължат на натрупването на вещества наречени глюкозаминогликани в дермата, което води до задържане на течности и оток. Друга характерна промяна е намалената секреция на потните, мастните жлези и слюнчените жлези. В резултат на всичко това, кожата става бледа, оточна, студена, лицето има масковиден израз. Косата и ноктите стават по чупливи, намалява окосмяването на тялото, а външните краища на веждите отпадат.

Полова система

Хипотиреоидизмът води до понижение на мъжките и женските полови хормони. Това води до промяна в менструлания цикъл на жената и кръвоизливи извън него, така наречените метрорагии. Тонусът на маточната мускулатура е намален, а при бременност, растежа и развитието на плода са сериозно забавени. Поради повишените нива на хормона пролактин, при мъжете се появява импотентност. Всички тези промени при двата пола водят до намален фертилитет.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

TSH и FT4 за 10.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

TSH и FT4 за 10.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

209 закупени
-66%
31,00 лв.
10,50 лв.
TSH, FT4, FT3 за 17.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

TSH, FT4, FT3 за 17.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

464 закупени
-58%
42,00 лв.
17,50 лв.
Хормонален дисбаланс? TSH и FT4 от СМДЛ МиЛаб, за 18 лв.

Хормонален дисбаланс? TSH и FT4 от СМДЛ МиЛаб, за 18 лв.

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик

129 закупени
-25%
24,00 лв.
18,00 лв.
Изследване на хормона TSH, за 8.20 лв., от МДЛ Липогард
-54%
17,70 лв.
8,20 лв.
FT3, FT4 и TSH, за 30 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

FT3, FT4 и TSH, за 30 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик

108 закупени
-17%
36,00 лв.
30,00 лв.
FT3, FT4, TSH, TAT и MAT за 49.60 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

FT3, FT4, TSH, TAT и MAT за 49.60 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик

276 закупени
-25%
66,00 лв.
49,60 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се