Как може да подпомогнем функцията на щитовидната жлеза?

37005
Как може да подпомогнем функцията на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза, която секретира хормоните тироксин и трийодтиронин. Има влияние върху метаболизма, сърдечно-съдовата, нервната и репродуктивната система. Различни патологични процеси могат да доведат до заболявания на жлезата и до разстройства на нейните функции. Повишената функция се нарича хипертиреоидизъм и се характеризира с повишена продукция на хормони. Понякога жлезата не успява да отговори на нуждите на организма и не секретира нужните за тялото количества хормони. Това състояние се нарича хипотиреоидизъм . Съществуват няколко лесни начина, с които може да подпомогнем функцията на щитовидната жлеза и да подобрим общото си състояние. Тези методи включват няколко лесни стъпки насочени към промяна на ежедневните навици.

Първата и една от най-важните стъпки е хранителният режим. За хора, които страдат от намалена функция на щитовидната жлеза, е препоръчително да се хранят здравословно и да включат в менюто си определени храни. Нужни съставки са витамини от групата В и желязо. Те се съдържат в яйцата, месото, зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестите храни и семената, както и в рибата. Тъй като при хора с понижена функция на щитовидната жлеза е забавен метаболизма, полезната и богата на вещества храна би подобрила обменните процеси и ще възстанови физическото състояние. Храните, които не се препоръчват на хора с щитовидни проблеми са продукти с глутен, соеви продукти, както и зеленчуци като зеле, карфиол и броколи. Соевите продукти съдържат вещества, наречени флавони или още фитоестрогени, които в организма действат като естествени естрогени и се смята, че потискат функцията на жлезата. В зеленчуците като зеле, броколи, карфиол, спанак се съдържат гоитрогени, които пречат на усвояването на йод от жлезата, а той е необходим за нормалния синтез на щитовидни хормони. Добре е да бъде намалено кафето, защото то може да доведе до по-висока продукция на кортизол, а той от своя страна има негативен и потискащ ефект върху нормалната функция на жлезата. Също така кафето пречи на усвояването на лекарствата за лечение на хипотиреоидизъм . Ако имате известна непоносимост към глутен, трябва да избягвате храни, които го съдържат, защото антителата срещу него може да атакуват и щитовидната жлеза поради антигенно сходство.

реклама

Разбира се, промяната в начина на живот и навиците не отменят нужното медикаментозно лечение за всяко едно заболяване. Всяка една стъпка с цел подобряване на състоянието на организма би повлияла положително на настоящото лечение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Също така, за да се подобрява общото състояние на организма и да се подпомага жлезата, могат да се приемат добавки с цинк, селен, мед и магнезий.

Друга важна стъпка за хората, страдащи от хипотиреоидизъм е спортът. Той повишава чувствителността на тъканите към щитовидните хормони и стимулира жлезата да произвежда повече от тях. Също така спортът може да ви предпази от покачване на килограми, което е типичен симптом при хипотиреоидизма заради забавения метаболизъм . Препоръчителни са активности като бягане, разходки, колоездене, плуване и т.н.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се