Кашлица при пушачи - какво трябва да знаем

3007
Кашлица при пушачи - какво трябва да знаем

Кашлицата на пушача е продължителна кашлица която е резултат от увреждане на дихателните пътища причинено от токсини в цигарения дим. С течение на времето кашлицата на пушача може да доведе до пресипналост и болка в гърдите. Също да бъде сред признаците и симптомите на рак на белия дроб.

Проучване на млади военни новобранци установява, че:

 • 40% от 525 участника които редовно пушат са имали хронична кашлица с отделяне на храчки
 • 12% от 408 участници непушачи са имали хронична кашлица

Тъй като кашлицата на пушач е по-често срещана при продължително пушене процентът вероятно е много по-висок при по-възрастните популации или тези с по-голяма история на тютюнопушене.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Симптоми на кашлица при пушач

Както при всеки вид кашлица при пушачите по същество е силно изтласкване на въздуха, за да се изчисти дразнител от дихателните пътища (бронхите и бронхиолите). Има обаче някои характеристики които могат да определят кашлицата на пушача като специфична:

 • Упорита и продължаваща повече от две или три седмици
 • Причинява хриптене или клокочене
 • Влажна и продуктивна кашлица с храчки или секрети. Имайте предвид обаче, че кашлицата може да е суха в ранните етапи на кашлицата на пушача или при хора които не са пушили дълго
 • Влошава се при събуждане с тенденция към намаляване през целия ден

Усложнения

Има няколко усложнения свързани със самата кашлица на пушача. Въпреки това повтарящата се силна кашлица може да натовари гръдните мускули и дори да доведе до спукване на ребрата.

Жените с продължителна кашлица на пушач могат да изпускат урина поради натиск върху пикочния мехур от кашлица.

Причини

Дихателните пътища са покрити с реснички които улавят токсините във вдишания въздух, за да не достигнат белите дробове.

Някои химикали в тютюневия дим като формалдехид парализират тези деликатни структури и ги правят неспособни да улавят токсини. В резултат на това токсините могат да навлязат в белите дробове където се утаяват и стимулират възпалението.

Тъй като не са изложени на дим по време на сън ресничките могат да започнат да се възстановяват (макар и за кратко и в ограничена степен).

Влиянието на тютюнопушенето върху дихателните пътища означава, че токсините и химикалите в цигарите се задържат в тялото. Това им дава време да причинят увреждане на чувствителната белодробна тъкан включително увреждането на ДНК което може да доведе до рак на белия дроб.

Диагностика

Кашлицата на пушача може да бъде идентифицирана въз основа на симптоми и анамнеза за тютюнопушене. Въпреки това е практически невъзможно да се разграничи кашлицата на пушач от кашлицата на рак на белия дроб само с тази информация.

реклама

Някои признаци и симптоми могат да накарат Вашия лекар да разгледа възможността за рак на белия дроб и да назначи тестове които могат да помогнат за поставянето (или изключването) на тази диагноза. Въпреки това понякога кашлицата е единственият симптом на заболяването.

Кашлица с кръв е най - силният предиктор за рак на белия дроб въпреки, че само една пета от хората с това заболяване имат този симптом. Дори наличие на малко кръв е причина за незабавна оценка. Изкашляването на една чаена лъжичка или две кръв се счита за спешен медицински случай, тъй като може да се вдиша в белите дробове. Други симптоми, които могат да показват рак на белия дроб:

 • Дрезгавост която продължава повече от няколко дни или не е придружена от други типични симптоми на настинка
 • Хрипове
 • Затруднено дишане което често се проявява като затруднено дишане с активност
 • Необяснима загуба на тегло
 • Болка при дишане която може да предполага увреждане на лигавицата на белите дробове (плеврата)
 • Болка в горната част на тялото по - специално в белите дробове, раменете, между лопатките или гърба

Ако пушите/сте пушили и имате хронична кашлица, важно е да се консултирате с вашия лекар. След това насочете вниманието им към всякакви промени в кашлицата. Напр става по - честа, дискомфортна или започва да звучи различно.

Проучване от 2016 г. установява, че хората, които пушат са по-малко склонни от непушачите да потърсят медицинска помощ за това което изследователите описват като тревожни симптоми на рак на белия дроб.

Лечение

Най - доброто лечение за кашлица на пушач е да се откажете напълно от пушенето. Докато работите за постигането на тази цел можете да използвате стратегии за начин на живот и ако е необходимо лекарства, за да подобрите кашлицата си.

Отказ от тютюнопушенето

Има много начини да се откажете от тютюнопушенето. Ако се мъчите да се откажете поговорете с Вашия лекар относно възможностите за поддръжка като помощни средства за спиране на тютюнопушенето. Те включват никотинова заместителна терапия и лекарства.

Някои пушачи които се отказват се тревожат, че кашлицата се увеличава веднага след това. Известна като кашлица за спиране на тютюнопушенето това всъщност е нормално след като на ресничките се дават повече възможности отколкото някога са имали докато сте пушили. Нарастващата им способност да отстраняват чужди материали от гърлото, трахеята и дихателните пътища означава по - голяма кашлица за отстраняването им. Това влошаване на кашлицата на пушача след отказване е временно. Повечето могат да очакват с нетърпение това да започне да намалява в рамките на три месеца след отхвърлянето на навика.

Облекчаване на кашлицата

Следните стратегии могат да помогнат за успокояване на кашлицата и да улеснят справянето с нея:

 • Останете добре хидратирани: Пиенето на осем чаени чаши вода на ден може да помогне за разреждане на секретите в дихателните пътища
 • Гаргара: Топлата солена вода е най -добрата
 • Ползвайте капки или таблетки за кашлица: Да успокоите гърлото си
 • Пийте чай: В проучване е установено, че само половин чаена лъжичка мед е по-ефективна за намаляване на симптомите на кашлица отколкото много препарати за кашлица без рецепта
 • Вдишайте мента или евкалипт: Един от начините да направите това е да поставите пресни листа от всяка билка в купа и да ги залеете с вряла вода. Сложете кърпа над главата си, за да задържа изпаренията и се наведете над купата достатъчно близо, за да ги вдишате
 • Повдигнете главата си по време на сън: Това ще предотврати натрупването на слуз в гърлото
 • Упражнения: Физическата активност може да Ви позволи да дишате по - дълбоко и бързо което спомага за разхлабването на храчките
 • Здравословна диета: Макар и недоказано някои изследователи смятат, че включването на много плодове и кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол може да помогне на организма да детоксикира някои от химикалите във вдишвания тютюнев дим което може да помогне за подобряване на хроничните респираторни симптоми и намаляване на риск от рак за белите дробове

Говорете с Вашия лекар преди да използвате някакви средства за потискане на кашлицата. Тези лекарства обикновено са запазени за краткосрочна употреба, ако кашлицата Ви причинява значителен дискомфорт или засяга съня.

Кашлицата има функция освен да изчисти всичко което цигарите или пурите са въвели в дихателните пътища също така да премахва други вещества в околната среда които могат да бъдат вдишани като домакински мухъл, отработени газове от печка на дърва или камина или излагане на химикали на работното място.

Поради тази причина се препоръчва облекчаване, а не напълно потискане на кашличния рефлекс.

Могат ли белите дробове да се изчистят след отказване от тютюнопушенето?

Белите дробове се самовъзстановяват и при прекратяването на тютюнопушенето веднага започва процеса. В допълнение към намалената кашлица при пушачите белодробната функция може драстично да се подобри само за няколко месеца. След една година рискът от инфаркт и инсулт намалява наполовина и този риск продължава да намалява всяка година след това.

Важно е обаче да се знае, че дори и да се спре пушенето рискът от рак на белия дроб може да продължи и да остане по - висок от този на непушач за цял живот. Това важи особено при бившите тежки пушачи.

Ако сте пушач и имате продължителна кашлица дори ако смятате, че това е просто нормалня кашлица говорете с Вашия лекар. Продължителната кашлица е един от най - честите симптоми на рак на белия дроб.

Въпреки това някои хора които пушат се съветват ежегодно да правят сканиране на белите дробове с компютърна томография (КТ) независимо дали имат хронична кашлица или не. Това е най - добрият начин за откриване на рак на белия дроб в най -ранния възможен стадий когато е най - лечим. Проверката се препоръчва за тези които:

 • Са на възраст между 50 и 80 години
 • Имат 20 години или повече история на пушене
 • В момента пушат или са се отказали през последните 15 години

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се