Образна диагностика и тестове за диагностициране на рак на белия дроб

4997
Образна диагностика и тестове за диагностициране на рак на белия дроб

Някои видове рак на белия дроб могат да бъдат открити чрез скрининг, но повечето случаи се открива тъй като причинява проблеми. Ако имате възможни признаци или симптоми на рак на белия дроб, посетете Вашия лекар.

Медицинска история и физически преглед

За лекаря важна информация е личната медицинската история, за да научи за симптомите и възможни рискови фактори. Също така ще Ви прегледа, за да потърси признаци на рак на белия дроб или други здравословни проблеми. Ако резултатите предполагат, че може да имате рак на белите дробове се назначават повече тестове. Те могат да включват образна диагностика и/или биопсия на белия дроб.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тестове за образна диагностика

При скрининговите тестове се използват рентгенови лъчи, магнитни полета, звукови вълни или радиоактивни вещества за създаване на снимки за изобразяване на вътрешността на тялото. Могат да се препоръчат по различни причини както преди, така и след диагнозата рак на белия дроб:

  • За разглеждане на подозрителни области които може да са рак
  • За информация докъде може да се е разпространил ракът
  • Да се определи дали дадено лечение работи
  • Да се ​​търсят възможни признаци на рецидиви на рак

Рентгенова снимка на гърдите. Рентгенографията на гръдния кош често е първият тест който лекарят ще назначи, за да търси анормални участъци в белите дробове. Ако се види нещо подозрително може да бъдат назначени допълнителни тестове.

Компютърна томография (КТ). Използват се рентгенови лъчи, за да се направят подробни изображения на напречното сечение на части от тялото. Вместо да прави една или две снимки като обикновен рентген, КТ скенерът прави много снимки от различни ъгли след което компютър ги комбинира, за да покаже сечение на частта на тялото, която се изследва.

КТ сканирането е по-вероятно да покаже белодробни тумори отколкото рутинни рентгенови снимки на гръдния кош. Показва размера, формата и положението на всеки белодробен тумор и може да помогне за намирането на увеличени лимфни възли които могат да съдържат рак който се е разпространил. Може да се използва и за търсене на образувания в надбъбречните жлези, черния дроб, мозъка и други органи които може да се дължат на разпространението на рака на белия дроб.

Биопсия с игла, ръководена от КТ: Ако подозираната зона на рак е дълбоко в тялото може да се използва КТ, за да се направи биопсия с игла в тази област и да се получи тъканна проба за проверка на рак.

Сканиране с магнитен резонанс (ЯМР). Подобно на КТ, ЯМР сканирането показва подробни изображения на меките тъкани в тялото. Но се използват радиовълни и силни магнити лъчи вместо рентгенови лъчи. Най-често се използва за търсене на възможно разпространение на рак на белия дроб към мозъка или гръбначния мозък.

Позитронно-емисионна томография (ПЕТ) сканиране. Проследяващ препарат аналог на глюкозата (флудеоксиглюкоза (FDG)) се инжектира в кръвта и се концентрира главно в раковите клетки.

ПЕТ/КТ сканиране: Често ПЕТ сканирането се комбинира с КТ сканиране с помощта на специална машина. Това позволява на лекаря да сравнява областите с по-висока радиоактивност при ПЕТ сканиране с по-подробна картина при КТ. Най-често използвания тип сканиране при пациенти с рак на белия дроб. ПЕТ/КТ сканирането може да бъде полезно:

  • Ако вашият лекар смята, че рака може да се е разпространил, но не знае къде. Показва разпространение на рак в черния дроб, костите, надбъбречните жлези или някои други органи. Не е толкова от полза за разглеждане на мозъка или гръбначния мозък.
  • При диагностициране на рак на белите дробове. Повечето лекари не препоръчват ПЕТ/КТ сканиране за рутинно проследяване на пациенти след лечение на рак на белия дроб.

Сканиране на костите. Малко количество нискоактивен радиоактивен материал се инжектира в кръвта и се събира главно в анормални области на костта. Може покаже дали ракът се е разпространил в костите. Но този тест не е необходим много често, тъй като ПЕТ сканирането обикновено показва това.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА СКЕНЕР С ОТСТЪПКА ТУК!

Тестове за диагностициране на рак на белия дроб

Симптомите и резултатите от определени тестове може да подсказват наличие на рак на белия дроб, но реалната диагноза се поставя като се изследват белодробни клетки в лаборатория. Изборът кой тест да се използва зависи от ситуацията.

Цитология на храчките. Проба от храчки се разглежда в лабораторията, за да се види дали има ракови клетки. Най-добре е вземане на проби сутрин рано 3 дни подред. Този тест е по-вероятно да помогне за намирането на ракови заболявания които започват в основните дихателни пътища на белия дроб като плоскоклетъчен рак на белия дроб. Може да не е толкова ефективен за намирането на други видове рак на белия дроб. Ако Вашият лекар подозира рак на белите дробове ще назначи допълнително изследване дори ако не се открият ракови клетки в храчката.

Торакоцентеза. Ако около белите дробове се е събрала течност (плеврален излив) лекарите могат да отстранят част от течността, за да установят дали тя е причинена от рак разпространен в лигавицата на белите дробове. Натрупването може да бъде причинено и от състояния като сърдечна недостатъчност или инфекция. Кожата се обезболява и куха игла се вкарва между ребрата, за да се източи течността. Проверява се в лаборатория за ракови клетки. Други тестове на течността също понякога са полезни за разграничаване на злокачествен (раков) плеврален излив от друг проблем.

Ако е диагностициран злокачествен плеврален излив и причинява проблеми с дишането може да се повтори торацентеза, за да се отстрани повече течност което може да помогне на човек да диша по-добре.

Биопсия. Използва се куха игла за получаване на малка проба от подозрителна област. Предимство на иглените биопсии е, че не се нуждаят от хирургичен разрез. Недостатъкът е, че отстраняват само малко количество тъкан и в някои случаи количеството може да не е достатъчно както за поставяне на диагноза така и за извършване на повече тестове върху раковите клетки. А те могат да помогнат на лекарите в избора на противоракови лекарства.

Фина иглена аспирация (FNA) биопсия. Използва се спринцовка с много тънка куха игла, за да се изтеглят (аспирират) клетки и малки фрагменти от тъкан. Може да се направи FNA биопсия за проверка на рак в лимфните възли между белите дробове.

Основна биопсия. По-голяма игла се използва за отстраняване на едно или повече малки ядра тъкан. Пробите от основните биопсии често се предпочитат.

Трансторакална иглена биопсия. Ако подозираният тумор е във външната част на белите дробове иглата за биопсия може да бъде поставена през кожата на гръдната стена. Областта в която трябва да се постави иглата първо се подлага на локална анестезия. След това лекарят насочва иглата докато гледа белите дробове с флуороскопия или с КТ.

Бронхоскопия. Иглата преминава през стената на бронхите. Може да помогне на лекаря да открие някои тумори или запушвания в по-големите дихателни пътища на белите дробове, като често може да бъде взета биопсия по време на процедурата.

Тестове за откриване на рак на белия дроб разпространен в гърдите

Ако е открит рак на белия дроб е важно да се знае дали се е разпространил в лимфните възли в пространството между белите дробове (медиастинума) или други близки части в тялото. Това може да повлияе на възможностите за лечение. Няколко вида тестове могат да бъдат използвани за търсене на това разпространение на рака:

Ендобронхиален ултразвук. Използва се, за да се видят лимфните възли и други структури в областта между белите дробове, ако е необходимо да се правят биопсии в тези области.

Ендоскопски ултразвук на хранопровода. Може да покаже близките лимфни възли, които могат да съдържат ракови клетки на белия дроб. Биопсии на анормалните лимфни възли могат да се вземат едновременно с процедурата.

Медиастиноскопия и медиастинотомия. Тези процедури могат да се направят, за да се погледне по-директно и да се вземат проби от структурите в медиастинума (пространството между белите дробове). Основната разлика между двете е в местоположението и размера на разреза.

Торакоскопия. Може да се направи, за да се установи дали ракът се е разпространил в пространствата между белите дробове и гръдната стена и за вземане на проби от тумори по външните части на белите дробове, както и на близките лимфни възли и течност. За оценка на това дали тумор расте в близките тъкани или органи. Тази процедура не се прави често само за диагностициране на рак на белите дробове, освен ако други тестове като игла биопсии не са в състояние да получат достатъчно проби за диагнозата. Торакоскопията може да се използва и като част от лечението за отстраняване на част от белия дроб при някои стадии на рака.

Функционални белодробни изследвания. Често се правят след диагностициране на рак на белия дроб, за да се види колко добре функционират белите дробове. Особено важно е, ако операцията може да бъде опция за лечение на рака. Хирургията за отстраняване на рак на белия дроб може да означава премахване на част от белия дроб, така че е важно да се знае колко добре работят белите дробове предварително. Хора с лоша белодробна функция (увреждане на белите дробове от тютюнопушенето) не разполагат с достатъчно невредим бял дроб, за да издържат отстраняването дори на част от белия дроб. Тези тестове могат да дадат представа на хирурга дали хирургията е добър вариант и каква част може безопасно да бъде отстранена.

Лабораторни тестове за биопсия и други проби. Пробите взети по време на биопсии или други тестове се изпращат в лаборатория по патология. Патологът - лекар който използва лабораторни тестове за диагностициране на заболявания като рак разглежда пробите и може да направи други специални тестове, за да помогне за по-доброто идентифициране на рака. Ракът от други органи също може да се разпространи в белите дробове. Много е важно да разберете откъде е започнал ракът, тъй като лечението е различно в зависимост от вида на рака.

Молекулярни тестове за генни промени. В някои случаи особено за недребноклетъчен рак на белия дроб лекарите могат да търсят специфични промени в гена в раковите клетки които могат да означават, че определени целеви лекарства могат да помогнат за лечението на рака. Могат да бъдат направени върху тъкан взета по време на биопсия или операция за рак на белия дроб. Ако биопсичната проба е твърде малка и не могат да се направят всички молекулярни тестове тестът може да бъде направен и върху кръв взета от вена. Тази кръв съдържа ДНК от мъртви туморни клетки открити в кръвообращението на хора с напреднал рак на белия дроб.

Кръвни изследвания (ПКК). Не се използват за диагностициране на рак на белите дробове, но те могат да помогнат да се разбере цялостното здравословно състояние. Могат да бъдат използвани за да се определи дали човек е достатъчно здрав, за да направи операция. Този тест може да се повтаря редовно по време на лечението, тъй като много лекарства за рак могат да повлияят на кръвообразуващите клетки на костния мозък.

Биохимичните показатели могат да открият нарушения в някои органи като черен дроб или бъбреци. Например, ако ракът се е разпространил в костите, това може да причини по-високи от нормалните нива на калций и алкална фосфатаза.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПКК С ОТСТЪПКА ТУК!

https://www.cancer.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се