Хиалуроновата киселина - какво трябва да знаем

69
Хиалуроновата киселина - какво трябва да знаем

Хиалуроновата киселина е вещество което се среща естествено кожата, очите и ставите. Основната функция е да улавя вода вътре в клетките на тъканите като поддържа очите влажни и    ставите   смазвани.  

Хиалуроновата киселина също има много медицински и търговски приложения. Предлага се в различни форми: 

 • хранителни добавки
 • кремове за лице
 • серуми
 • капки за очи

Нивата на хиалуроновата киселина намаляват с възрастта и това може да допринесе както за физическите признаци на стареене като появата на бръчки, така и за свързани с възрастта състояния включително остеоартрит.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ползи

Някои хора използват хиалуронова киселина за насърчаване здравето на кожата и борба с признаците на стареене. Може да помогне и на заздравяването на рани. Някои лекари също използват хиалуронова киселина за облекчаване на болките в ставите при артрит

Кожата съдържа около половината от хиалуроновата киселина в тялото. Хиалуроновата киселина    се свързва с водните молекули което помага за поддържане на кожата хидратирана и еластична. Нивата на хиалуронова киселина в кожата значително намаляват с възрастта което може да доведе до дехидратирана кожа и бръчки. Приемането на хиалуронова киселина или използването на козметични продукти които я съдържат може да подобри хидратацията на кожата и да намали признаците на стареене.

Колко е ефективен приемът на хиалуронова киселина

Изследователите са проучили дали хиалуроновата киселина е ефективна за редица употреби: 

Против стареене

Ефектите против стареене на продуктите с хиалуронова киселина могат да варират при всеки различен случай в зависимост от други фактори които влияят върху кожата: 

 • генетика
 • хранене
 • тютюнопушене и консумация на алкохол
 • замърсяване
 • излагане на слънце

В проучване от 2017 г. изследователи изследват ефектите срещу стареенето на добавките с хиалуронова киселина при 60 възрастни японци. Изследователите на случаен принцип разпределят участниците в проучването към група на употреба на хиалуронова киселина или към плацебо група. Участниците които са приемали добавките с хиалуронова киселина са имали намаляване на бръчките и подобряване на състоянието на    кожата    в сравнение с тези в плацебо групата. Проучването обаче включва само малка извадка. Също така е получило финансиране от компания която произвежда добавки с хиалуронова киселина което може да е повлияло на резултатите.

Друго малко проучване установява, че хиалуроновата киселина може да подобри еластичността на кожата и да намали грапавостта на кожата само за 2-8 седмици. В немско проучване от 2016 г. изследователите сравняват ефектите против стареене на четири различни крема за лице съдържащи хиалуронова киселина. Наблюдавали повишено стягане на кожата и 10-20% намаляване на дълбочината на бръчките при всичките 20 участници. Много козметични марки твърдят, че техните продукти с хиалуронова киселина могат да обърнат признаците на стареене. Въпреки това повечето продукти без рецепта съдържат молекули на хиалуроновата киселина които са твърде големи, за да преминат през външния слой на кожните клетки според преглед от 2015 г. 

Заздравяване на рани

Хиалуроновата киселина не само насърчава хидратацията на кожата, но също така играе решаваща роля в заздравяването на рани. Според проучване от 2016 г. хиалуроновата киселина ускорява заздравяването на рани като контролира   възпалението    и пренасочва кръвоснабдяването и притока на кръв към увредената тъкан и области на увредена кожа. В проучване от същата година изследователите наблюдават, че хиалуроновата киселина помага на язви на диабетно стъпало да заздравеят по - бързо в сравнение със стандартните материали за превръзка на рани.

В проучване върху животни от 2019 г. изследователите прилагат биоразградим гел съдържащ хиалуронова киселина и полоксамер (синтетичен полимер получен от етиленов оксид и пропиленоксид) върху кожни рани. Гелът насърчава заздравяването на рани като предотвратява бактериални инфекции и овлажнява раната. 

Облекчаване на болки в ставите

Синовиалната течност смазва и омекотява ставите. Тази течност съдържа хиалуронова киселина. С течение на времето хиалуроновата киселина в синовиалната течност се разпада което допринася за болки в ставите и скованост според Фондацията за артрит. Поради тази причина някои хора са използвали хиалуронови инжекции за лечение на остеоартрит. Въпреки това специалисти от Американския колеж по ревматология и фондацията за артрит съветват хората да не приемат това лечение, тъй като няма достатъчно доказателства, които да покажат, че е безопасно и ефективно за употреба. 

Странични ефекти

Като цяло добавките с хиалуронова киселина, продуктите за локално приложение и инжекциите изглежда са безопасни когато хората следват инструкциите как да ги използват. 

Въпреки това хиалуроновата киселина може да предизвика нежелани странични ефекти и алергични реакции при някои хора. Винаги трябва да се прави тест - алергичен пластир преди да започне да използва нов продукт за кожа. 

Хората които получават инжекции съдържащи хиалуронова киселина могат да получат следните странични ефекти които трябва да изчезнат в рамките на една седмица:

 • болка
 • зачервяване
 • сърбеж
 • подуване
 • натъртване

Тези странични ефекти са най - вероятно да се появят в резултат на процеса на   инжектиране, а не на самия разтвор на хиалуронова киселина

Рискове

Трябва да се говори с лекар за всякакви взаимодействия които хиалуроновата киселина може да има със съществуващите лекарства. Тъй като тялото естествено произвежда хиалуронова киселина това вещество рядко причинява тежки странични ефекти или   алергичниреакции. 

Въпреки това хората които имат анамнеза за тежки алергични реакции като анафилаксия трябва да бъдат предпазливи когато използват хиалуронова киселина. 

Ефектите по време на бременност и по време на кърмене остават неизвестни така, че жените трябва да избягват приема на добавки с хиалуронова киселина през тези периоди

Въпреки, че хиалуроновата киселина присъства в много козметични и медицински продукти нейните ефекти могат да варират при всеки индивидуално. Обсъдете с лекар дали приемът на хиалуронова киселина е подходящ за Вас. 

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се