Хипертиреоидизъм при мъжете - причини, симптоми и диагностика

2626
Хипертиреоидизъм при мъжете - причини, симптоми и диагностика

Хипертиреоидизмът е състояние при което щитовидната жлеза произвежда повече хормони отколкото тялото изисква. Известно е още като "свръхактивна щитовидна жлеза". Може да навреди на здравето на сърцето, мускулите, качеството на спермата и да окаже други влияния върху организма, ако не се лекува ефективно.

Малката щитовидна жлеза с форма на пеперуда се намира в областта на шията. Хормоните произвеждани от щитовидната жлеза влияят на нивата на енергия и функционирането на повечето органи. Хормонът на щитовидната жлеза например играе роля в биенето на сърцето.

Обратното на хипертиреоидизма е по - често срещаният хипотиреоидизъм или "неактивна щитовидна жлеза", когато жлезата не произвежда достатъчно хормони, за да отговаря на нуждите на тялото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Жените са 2 до 10 пъти по - склонни от мъжете да развият свръхактивна щитовидна жлеза. Когато хипертиреоидизмът се появява и при мъжете обикновено се прилагат лекарства, за да се поддържа функцията на щитовидната жлеза под контрол. Мъжете и жените споделят много от основните симптоми на хипертиреоидизъм, но има някои симптоми които са уникални за мъжете.

Причини за хипертиреоидизъм при мъжете

Състояние известно като болест на Грейвс е най - честата причина за хипертиреоидизъм при мъжете въпреки, че жените са по - склонни да развият това автоимунно заболяване. Имунната система погрешно атакува здравата щитовидна жлеза което я кара да произвежда твърде много хормони. Обикновено се развива на възраст между 30 и 50 години въпреки, че може да се прояви на всяка възраст.

Други причини включват:

 • възли, които са анормални групи от клетки на щитовидната жлеза в рамките на жлезата
 • Болестта на Плъмър известна още като токсична нодуларна гуша която е по-честа при жени и над 60 години
 • тиреоидит, всяко от няколкото състояния които причиняват възпаление на щитовидната жлеза
 • твърде много прием на йод от лекарства или диета

Общи симптоми на хипертиреоидизъм

Има много признаци на хипертиреоидизъм. Някои като затруднения със съня може да не се забележат или да не се мислят за симптоми на сериозно основно здравословно състояние. Други като необичайно ускорен сърдечен ритъм (дори в покой) трябва бързо да привлекат вниманието.

Други често срещани симптоми на хипертиреоидизъм включват:

 • неочаквана загуба на тегло дори когато консумацията на храна и апетитът остават непроменени
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • сърцебиене
 • нервност
 • раздразнителност
 • умора
 • тремор (обикновено треперене на пръстите и ръцете)
 • изпотяване
 • повишена чувствителност към топлина и/или студ
 • по - чести изхождания
 • мускулна слабост
 • изтъняване на косата

реклама

Специфични за мъжете симптоми на хипертиреоидизъм

Въпреки, че мъжете и жените са склонни да споделят повечето от едни и същи общи симптоми на хипертиреоидизъм има няколко важни усложнения които засягат само мъжете.

По - специално свръхактивната щитовидна жлеза може да допринесе за еректилна дисфункция както и за нисък брой сперматозоиди. Преждевременното оплешивяване също може да е признак на хипертиреоидизъм при мъжете.

Твърде много хормон на щитовидната жлеза може също да причини по - ниски нива на тестостерон което може да доведе до няколко усложнения. Например мъжете също могат да бъдат по-забележимо засегнати от загуба на мускулна маса причинена от хипертиреоидизъм.

Остеопорозата предизвикана от свръхактивна щитовидна жлеза също може да изненада мъжете, тъй като това заболяване на изтъняване на костите най - често се свързва с жените.

Състояние известно като гинекомастия (уголемяване на гърдите при мъжете) също може да бъде резултат от хипертиреоидизъм.

Симптоми свързани с мъжкото сексуално здраве

Хормоните на щитовидната жлеза засягат функцията на определени клетки в тестисите според проучване от 2018 г. в International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Например твърде много или твърде малко хормон на щитовидната жлеза може да попречи на здравата функция на клетките на Лайдиг (Leydig) които помагат за производството и секретирането на тестостерон.

Хипертиреоидизмът също засяга сперматозоидите което води до намалена плътност и подвижност на сперматозоидите. Може дори да повлияе на формата на самите сперматозоиди.

Връзката на заболяването на щитовидната жлеза с еректилна дисфункция все още не е добре разбрана въпреки, че както нарушения на щитовидната жлеза като неативна или свръхактивна щитовидна жлеза могат да повлияят на еректилната функция. Хипотиреоидизмът е по - често свързан с еректилна дисфункция и в__сичко това може да доведе до безплодие.__

Тестът за качеството на спермата може да помогне на мъжа да намери решение. Ниският брой сперматозоиди трябва да бъде последван от тест за нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Това са прости тестове които могат да определят лечение което ще балансира нивата на хормоните. Това от своя страна може да помогне и за подобряване на сексуалното здраве.

Диагностика на хипертиреоидизъм при мъжете

Жените може да са по-склонни да развият хипертиреоидизъм, но това не означава, че мъжете не трябва да бъдат тествани, тъй като рисковете им се увеличават. Трябва да има оценени забележими симптоми и да бъдете изследвани за хипертиреоидизъм, ако имате фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза или сте на възраст над 60 години. По същия начин може да сте изложени на по - висок риск, ако имате диабет тип 2. В този случай трябва да помислите за скрининг на заболяване на щитовидната жлеза.

Оценката на хипертиреоидизма започва с преглед на медицинска история и симптоми.Лекарят може да оцени дали имате тремор и промени в очите или кожата. Също така да провери дали имате свръхактивни рефлекси. Всичко това може да показва свръхактивна щитовидна жлеза.

В допълнение към физическия преглед скринингът за хипертиреоидизъм трябва да включва тест за тироид-стимулиращ хормон (TSH) и тироксин, основният хормон освобождаван от щитовидната жлеза.

Сканиране на щитовидната жлеза чрез тест за образна диагнистика също може да бъде полезен при диагностициране на хипертиреоидизъм.

Говорете с Вашия лекар за преглед тъй като заболяването на щитовидната жлеза не бива да се оставя като нелекуван здравословен проблем. Приблизително 60 процента от хората с някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза не знаят, че имат това състояние.

Лечение на хипертиреоидизъм при мъжете

Хипертиреоидизмът може да бъде по - труден за лечение от хипотиреоидизма който обикновено може да се управлява чрез приемане на синтетичен хормон на щитовидната жлеза. Възможностите за лечение на свръхактивна щитовидна жлеза включват:

 • Антитиреоидни лекарства които карат щитовидната жлеза да произвежда по-малко хормони
 • Операция за отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза което води до необходимост от приемане на синтетичен хормон
 • Терапия с радиойод която включва прием на радиоактивен йод-131 през устата. Йодът бавно унищожава някои от клетките произвеждащи хормон на щитовидната жлеза, с цел да доведе производството на хормони в нормален, здравословен диапазон. Това е широко използвана терапия която понякога може да изисква повече от едно лечение

Освен, че помага за разрешаване на симптомите свързани със сърдечната честота, теглото, енергията и други усложнения свързани със свръхактивна щитовидна жлеза лечението на хипертиреоидизъм може също да помогне за разрешаване на проблеми със сексуалната дисфункция.

Не подминавайте симптомите

Ако имате симптоми на хипертиреоидизъм не чакайте да мине време, за да бъдете тествани за това заболяване. Увреждането на здравето може да продължи без да го осъзнавате.

Ако сте диагностицирани с хипертиреоидизъм, но все още нямате забележими симптоми все пак следвайте съветите на лекаря относно лечението. Обсъдете всички рискове и ползи от различните възможности за лечение. Колкото по - рано започнете да се справяте с хипертиреоидизма, толкова по - малко дългосрочна вреда може да причини.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се