Хипопаратиреоидизъм - физически преглед, лабораторни тестове и образна диагностика

212
Хипопаратиреоидизъм - физически преглед, лабораторни тестове и образна диагностика

Хипопаратиреоидизъм възниква когато една или повече от четирите паращитовидни жлези са недостатъчно активни. Всяка от тези жлези е с размерите на оризово зърно. Намират се до щитовидната жлеза.

Ако тези жлези станат недостатъчно активни те не могат да произвеждат достатъчно паратироиден хормон, за да балансират калция и фосфора в тялото. Целта на лечението е облекчаване на симптомите на състоянието и нормализиране нивата на калция и фосфора. Но преди да се препоръча каквото и да е лечение трябва да се постави правилна диагноза.

Диагностика

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Няма самопрегледи или методи за домашно тестване които да помогнат за определянето на хипопаратиреоидизма. Въпреки това познаването на признаците и симптомите на състоянието и съобщаването им на Вашия лекар може да увеличи вероятността за навременна и подходяща диагноза. Диагностицира се по различни методи.

При хипопаратироидизъм ниското производство на паратироидни хормони води до хипокалцемия, състояние при което калцият в кръвта намалява и хиперфосфатемия при която серумният фосфор се повишава.

Ниските нива на паратироидния хормон нарушават баланса между калций и фосфор, а ниските нива на калцийдопринасят за симптомите на хипопаратиреоидизъм.

Калцият е необходим, за да снабди тялото с енергията необходима за нормалното мускулно съкращаване и функционирането на нервната система. Симптомите на хипопаратиреоидизъм са свързани с дисфункция на мускулите и нервите и се дължат на хипокалцемия. Основните симптоми на хипопаратиреоидизъм са:

 • Изтръпване или парене (усещане на игли) на устните, ръцете, пръстите на ръцете и краката
 • Тетания (тежки мускулни спазми)
 • Суха и/или изтъняла коса
 • Суха кожа
 • Чупливи нокти
 • Катаракта (замъгляване на лещата на окото)
 • Главоболие
 • Потрепвания и крампи на мускулите на лицето, ръцете, ръцете, краката и стъпалата
 • Гъбични инфекции на ноктите, кожата и устата
 • Ниски нива на магнезий (магнезият играе роля в регулирането на паратироидния хормон)
 • Мозъчна мъгла

Тежките признаци или усложнения на състоянието включват:

 • Нарушена бъбречна функция
 • Припадъци които са резултат от отлагания на калций в мозъка
 • Сърдечни аритмии които могат да доведат до припадък
 • Интелектуална недостатъчност
 • Дрезгав глас дължащ се на ларингоспазми (мускулни спазми на ларинкса)
 • Хрипове и диспнея (затруднено дишане) поради бронхоспазми (спазми на бронхиалните тръби)

Симптомите на хипопаратиреоидизъм могат да наподобяват симптоми на други състояния. Винаги посещавайте навреме лекар за правилна диагноза.

Физически преглед

Лекарят ще попита за Вашата медицинска история и симптомите които сте забелязали и кога са започнали. Също ще направи физически преглед.

Ще иска да знае какви симптоми изпитвате включително мозъчна мъгла, изтощение и лесно уморяване.

Също така ще попита за всякакви симптоми на тревожност или депресия както и дали сте имали имали припадъци, неволни мускулни потрепвания, новопоявили се припадъци които са свързани с церебрална хипокалцемия.

Церебралната хипокалцемия се отнася до калциеви отлагания в мозъка които могат да причинят неврологични (относно мозъка и нервната система) или психологически (относно психическото и емоционалното състояние) симптоми.

Симптомите могат също да включват проблеми с паметта, делириум (объркване), халюцинации и депресия. Тези симптоми ще изчезнат след възстановяване на нивата на калций.

Също така съобщавайте за всякакви затруднения в дишането тъй като хипопаратиреоидизмът е свързан със сърдечни симптоми и състояния включително остра кардиомиопатия (сърдечният мускул е отслабен) и застойна сърдечна недостатъчност (сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв). Това е така защото ниските нива на калций и ниският паратироиден хормон намаляват способността на сърцето да се свива и циркулира кръвта.

реклама

Когато се видят признаци на нисък калций може да се направи тест за нервно - мускулна свръхвъзбудимост като част от физическия преглед. Това включва проверка за признаци на синдром на Хвостек (Chvostek) и синдром на Трусо (Trousseau).

Синдромът на Хвостек (Chvostek) се проверява чрез потупване на лицевия нерв в предната част на ухото. Ако има неврологичен отговор лицевите мускули от същата страна ще потрепват и ще предизвикат контракции от горната устна до носа и след това до цялата половина на лицето. Доколко се простира контракцията ще зависи от тежестта на хипопаратиреоидизма.

Синдромът на Трусо (Trousseau) е появата на мускулен спазъм в ръката след предизвикване на натиск който намалява притока на кръв към ръката. Получава се чрез поставяне на маншет за кръвно налягане около ръката и надуване на маншета до по - високо от систоличното налягане и задържане на позицията за три минути. Това ще блокира брахиалната артерия водещо до свръхвъзбудимост на мускулите от хипокалцемия. Ще има и болезнено огъване на китките и ставите на пръстите.

Лаборатории и тестове

Ако лекарят подозира, че хипопаратиреоидизмът и свързаните с него състояния причиняват симптомите ще назначи кръвна картина, за да провери:

 • Нивата на калций
 • Нивата на паратироидния хормон
 • Нивата на фосфор
 • Нивата на магнезий

Урината може също да бъде изследвана, за да се определи дали тялото изхвърля твърде много калций.

Образна диагностика

Лекарят може да назначи образна диагноситка, ако подозира, че симптомите на хипопаратиреоидизъм са тежки и нивата на калций са опасно ниски.

Рентгенологията може да разкрие повишена костна плътност или удебеляване на костите особено на гръбначния стълб.

Рентген на таза може да разкрие увреждане на гръбначния стълб и близките стави и меките тъкани наречени спондилоартропатични промени. Те са признак на дълготраен хиперпаратиреоидизъм. Ако се направи дентална образна диагностика може да разкрие аномалии на зъбния емайл и корените.

Сканирането с компютърна томография (КT) на мозъка може да покаже двустранни калцификации на базалните ганглии. Много рядко състояние при което калцият се надгражда върху мозъка в базалните ганглии, частта от мозъка отговорна за движението. Други части на мозъка също могат да бъдат засегнати от натрупването на калций.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза е процес на разграничаване на две или повече състояния които имат сходни симптоми.

Много различни състояния причиняват подобни симптоми на хипопаратиреоидизъм. Диференциалната диагноза на хипопаратиреоидизъм включва:

 • Инфилтративни състояния като болестта на Уилсън, рядко наследствено заболяване което причинява натрупване на мед в черния дроб, мозъка и други жизненоважни органи
 • Автоимунни заболявания като автоимунен полиендокринен синдром тип 1, наследствено автоимунно състояние което засяга много от органите на тялото
 • Генетични нарушения като синдром на DiGeorge, състояние, при което човек се ражда без паращитовидни жлези
 • Витаминни дефицити включително хипомагнезиемия (нисък магнезий), дефицит на витамин D или наследствена чувствителност към витамин D
 • Псевдохипопаратиреоидизъм, наследствено заболяване характеризиращо се с неадекватен отговор към паратироидния хормон
 • Псевдо - псевдохипопаратиреоидизъм, наследствено състояние, което причинява нисък ръст, кръгло лице и къси кости на ръцете

За да постави правилна диагноза Вашият лекар обикновени ще назначи допълнителните изследвания кръвни изследвания, за да изключи някоя от горните възможни причини. Това често се прави когато предварителните методи за изследване не могат да потвърдят конкретна диагноза.

Хипопаратиреоидизъм е състояние през целия живот, но е лечимо и управляемо. Има и стъпки които можете да предприемете, за да улесните живота с това състояние.

Прием на калциеви добавки и получаване на калций от Вашата диета, пиене на много вода, за да улесни тялото да усвоява витамини и минерали.

Редовно посещение при стоматолог, за да се справите с всякакви стоматологични проблеми свързани с хипокалцемия.

Важно е редовно да проверявате освен нивата на калция и паратироидния хормон. Уверете се, че посещавате всички последващи срещи и спазвате графика за кръвни изследвания който Вашият лекар е определил.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се