Хранене и рак - има ли връзка

859
Хранене и рак - има ли връзка

Много фактори могат да допринесат за развитието на хронични заболявания включително някои видове рак. Връзката между диетата и риска от рак е сложна. Въпреки това някои режими на хранене и избор на храни имат връзка с повишен риск от рак.

Как диетата може да повлияе на риска от рак?

Изследователите прогнозират, че ракът ще се превърне във водещата причина за смърт във всяка страна по света до края на този век което прави профилактиката на рака основен приоритет в областта на здравеопазването. Въпреки, че много фактори могат да повлияят на риска от развитие на рак изследванията показват, че факторите на околната среда включително изборът на начина на хранене също могат да повлияят на риска от рак.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В началото на 60-те години учените са открили, че честотата на рака варира в различните страни и специфичните диетични модели имат корелация с определени видове рак. Също така са установили, че вероятността за рак при хора от страни с нисък риск от рак, които мигрират в страни с по-висок риск от рак се повоишава. Това предполага, че диетата и начинът на живот силно са повлияли на развитието на рака. Затова изследователите стесняват диапазона на специфичните храни и хранителни режими, които могат да увеличат риска от някои видове рак.

Храни и диети свързани с риск от рак

Изследванията на диетата и риска от рак продължават и изследователите все още имат много да научат за това как и защо изборът на храна влияе върху риска от рак.

Червено и преработено месо. Учените са установили силна връзка между приема на преработено месо и някои видове рак. През 2015 г. Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от Световната здравна организация (СЗО) класифицира обработеното месо като канцерогенно, а непреработеното червено месо като "вероятно" канцерогенно. Увеличаването на приема на преработено месо до около 60 грама (g) на ден и червено месо до 150 g на ден повишава риска от колоректален рак с около 20%. Диетите с високо съдържание на преработено и червено месо се асоцират с повишен риск от други видове рак включително рак на стомаха и рак на гърдата.

Съединения създадени по време на процесите на готвене и опушване при висока температура могат да причинят клетъчно увреждане което може да инициира развитието на ракови клетки. Хемовото желязо в преработени меса също може да има токсичен ефект върху клетките.

Ултра обработени храни. Ултра обработените храни често съдържат съставки които са резултат от промишлената преработка като протеинови изолати, хидрогенирани масла, високофруктозен царевичен сироп, подобрители на вкуса, изкуствени подсладители и сгъстители. Примери за ултра обралотени храни и напитки включват ултра обработени сладки и пикантни закуски, сода и енергийни напитки, зърнени закуски, определени месни продукти, замразени пици, бонбони и др. Според здравни експерти диетите с високо съдържание на такива храни включително западните диети значително увеличават риска от някои видове рак.

Изследване на почти 105 000 души установява, че увеличаването на диетичния дял на ултра обработените храни с 10% се свързва с 12% повишен риск от рак и 11% повишен риск за развитие на рак на гърдата.

Този вид храни са богати на наситени мазнини, добавена захар и сол, но с ниско съдържание на защитни хранителни вещества, като фибри, витамини и минерали. Също съдържат потенциално канцерогенни съединения образувани по време на обработката като хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди.

Замърсяване с химикали от опаковки на храни също могат да допринесат за повишения риск от рак свързан с консумацията на ултра обработена храна.

В допълнение към рака приемът на ултра обработената храна има връзка с много други хронични заболявания включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания и повишен риск от смъртност. Важно е да се опитате да ограничите максимално потреблението на такива продукти, за да намалите риска от развитие на тези заболявания.

Диети с високо съдържание на сол. Диета с високо съдържание на добавена сол може да увеличи риска от някои видове рак особено рак на стомаха. Учените предполагат, че високият прием на сол може да увеличи риска от инфекция причинена от бактерии Helicobacter pylori. Инфекциите с H. pylori значително увеличават рискът от рак на стомаха.

реклама

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА HELICOBACTER PYLORI С ОТСТЪПКА ТУК!

Също така консумирането на храни с високо съдържание на сол може да доведе до производството на N-нитрозо съединения (NOCs). IARC класифицира много от тях като "вероятно" канцерогенни за хората.

Горещи напитки. Пиенето на горещи напитки може да увеличи риска от рак. IARC класифицира напитките с температура над 65 ° C като вероятно канцерогенни. Проучване от 2015 г. на 39 участника установява, че пиенето на топли напитки има асоциации със значително повишен риск от рак на хранопровода особено в популациите от Южна Америка и Азия. Също така се установява, че хората които обикновено пият много топли или горещи напитки са почти два пъти по-склонни да развият рак на хранопровода отколкото тези, които обикновено консумират топли с нормална температура или студени напитки. Повтарящи се наранявания свързани с температурата на клетки на хранопровода може да доведе до развитието на предракови и ракови лезии.

Други възможни хранителни рискови фактори. IARC идентифицира няколко други хранителни фактора, които могат да доведат до прогресия на рака. Диетите с високо гликемично натоварване влияят неблагоприятно на кръвната захар и могат да доведат до хронично повишени нива на инсулин и инсулинова резистентност. Това може да повлияе неблагоприятно на нивата на хормоните и да доведе до повишен риск от развитие на рак на ендометриума (маточната лигавица). Диетите с високо гликемично натоварване обикновено са богати на добавени захари и рафинирани въглехидрати като бял хляб и бял ориз.

Афлатоксинът е съединение произведено от гъбички, които растат в храни като ядки, зърнени храни и сушени плодове съхранявани в горещи, влажни условия. IARC счита, че афлатоксинът е канцерогенен. Дългосрочната експозиция на афлатоксини има връзки с повишен риск от рак на жлъчния мехур и рак на черния дроб. Учените смятат, че излагането на афлатоксин е важен рисков фактор за рак на черния дроб в страните с ниски доходи особено при хора, които имат активна хепатитна инфекция засягаща черния дроб.

Намаляване на риска от хронични заболявания чрез диета

Преди да се вземе под внимание кои храни и хранителни режими могат да предпазят от развитие на рак от решаващо значение е да се разбере, че тютюнопушене или прекомерното пиене на алкохол имат значителни рискови фактори за рак и така могат да противодействат на потенциалните защитни ефекти на диетата. Избягването на тютюнопушенето, намаляването на приема на алкохол, управлението на телесното тегло и активността са от решаващо значение за намаляване на риска от рак.__

Консумирането на разнообразна диета осигуряваща оптимални количества плодове, зеленчуци и други богати на фибри растителни храни, витамини, минерали и благотворни растителни съединения е от съществено значение за цялостното здраве и намаляване на риска от рак. Те съдържат съединения които помагат да се предпазят от клетъчни увреждания.

Въпреки, че учените продължават да научават още много за влиянието на диетата върху развитието на рака, значителното намаляване или избягване на специфичните храни, които могат да увеличат вероятността за някои видове рак и адаптирането към диетичните модели подобряват цялостното здраве и могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се