Превенция и диагностициране на гинекологични ракови заболявания

2464
Превенция и диагностициране на гинекологични ракови заболявания

За гинекологичните ракови заболявания има погрешна представа, че са от онези невидими видове рак които не могат да се предотвратят или открият докато не стане твърде късно. И са налице само ограничени възможности за лечение. С навлизането на съвременните тестове, скрининг и генетично откриване обаче лекарите и учените са установили, че откриването е възможно и че много форми на гинекологичен рак могат дори да бъдат предотвратени.

Гинекологичният рак е всеки вид рак, който засяга репродуктивните органи на жената. Така всяка жена е потенциално изложена на риск от развитие на гинекологичен рак.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТУМОРЕН МАРКЕР С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Фактори за развитие на гинекологичен рак:

Фамилната обремененост. Най-силният рисков фактор за рак на яйчниците. Учените са изчислили, че един от пет случая на рак на яйчника се дължи на мутации, които се появяват в гените свързани с чувствителност към рак на яйчниците, които се предават в поколенията. Ракът на ендометриума (маточната лигавица) също протича в някои семейства, най-често във връзка със синдрома на Линч. Синдромът на Линч е наследствен раков синдром известен с повишен риск от рак на ендометриума, яйчниците и дебелото черво.
Затлъстяване. С увеличаване на затлъстяването при проучване в Съединените щати лекарите наблюдават значително увеличение на рака на ендометриума. Затлъстяването причинява увеличаване на производството на естроген и хронично възпаление, което може да повлияе на лигавицата на матката (ендометриума), което води до по-голям риск от този рак.
Възраст. При по-голямата част от гинекологичните видове рак рискът на жената е най-висок над 60-годишна възраст.
Човешкия папиломен вирус (HPV): HPV е болест предавана по полов път, която има много силни връзки с гинекологичния рак. Почти всички случаи на рак на шийката на матката са причинени от HPV, а много щамове на заболяването могат също да причинят рак на влагалището и вулвата.

Предотвратяване на гинекологичен рак
Познаването на рисковете от гинекологичен рак е много важно, тъй като има препоръчителните тестове, скрининг и ваксини, които са на разположение за профилактика.

Цитонамазка (Pap test): PAP тестът е най-ценният инструмент за скрининг на рак на шийката на матката, особено когато се комбинира с HPV тест. PAP тестове и тестове за HPV могат да доведат до откриване на предракови промени в шийката на матката преди да се развие раково състояние.
За жени от 21 до 29 години се препоръчват PAP тестове на всеки три години.
За жени на 30 и повече години се препоръчват PAP тестове, комбинирани с HPV тест (известни като комбинирани тестове) на всеки пет години.
Скринингът може да спре за жени над 65 години, според индивидуалния случай, ако се считат за нисък риск.

Здравословна диета и начин на живот: Поради определяне на наднорменото тегло определено като важен рисков фактор за рак на ендометриума е важно поддържането на здравословна диета и начин на живот.

Генетично тестване: Има много показания за генетично консултиране и тестване и жените трябва да обсъдят семейната си история с лекаря си, за да разберат личната необходимост от това. По принцип жените със семейна анамнеза за рак на яйчниците или рак на гърдата в пременопауза (рак на гърдата преди 45-годишна възраст) както и жени с анамнеза за рак на ендометриума или дебелото черво преди 50-годишна възраст трябва да направят тест генетичен тест.

HPV ваксина:HPV ваксината предотвратява рак на маточната шийка. В проучване на Американската академия на педиатрите ваксинацията е намалила процента на HPV при момичетата тийнейджъри с 63 процента и с 34 процента при жените на възраст от 20 до 24 г. Намаляването на честотата на HPV от своя страна ще намали честотата на цервикалния рак с 80% според проучване проведено за Съединените щати. Ваксината срещу HPV се препоръчва за жени на възраст между 11 и 26 години.

Потенциални признаци и симптоми
Има много признаци на гинекологичен рак които жените могат да наблюдават. Необичайно кървене, болка в таза и подуване на корема. Обаче те често могат да бъдат симптоми на други по-доброкачествени състояния така че е важно да не се тревожите. Като почувствате такива симптоми трябва да споделите на своя лекар.

Рак на шийката на матката: Анормално кървене (всяко вагинално кървене, което не е свързано с менструалния цикъл), по-тежко и/или по-дълго менструално кървене от нормалното, кървене след менопауза, болка и кървене по време на полов акт.
Рак на ендометриума: Анормално кървене, кърмене след менопауза, трудно или болезнено уриниране, болка по време на полов акт, болка и/или маса в областта на таза
Рак на яйчниците: усещане за подуване или подуване в долната част на корема; загуба на апетит; газове, лошо храносмилане и гадене; често уриниране; анормално вагинално кървене
Вагинален рак: анормално кървене, затруднено уриниране, болка по време на полов акт, болки в таза, запек, маса, която можете да почувствате
Рак на вулвата: постоянен сърбеж; промяна в цвета на вулвата, кървене което не е свързано с менструацията, осезаем възел, удебеляване или възпаление

Осъзнаването на вашите рискови фактори, поддържането на здравословен начин на живот, провеждане на рутинни тестове и скрининг, търсенето на потенциални признаци и симптоми може да Ви помогне да предотвратите и откриете гинекологичен рак.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се