Кофеин и сън - колко дълго кофеинът ни държи будни

442
Кофеин и сън - колко дълго кофеинът ни държи будни

Знаем, че кофеинът може да ни държи будни и има определени моменти в които трябва да го избегнем. Точно преди лягане например.

Понякога се нуждаем от това кофеиново зареждане, за да преживеем остатъка от натоварения си изтощителен ден. И по това време чувстваме, че се нуждаем от него точно толкова колкото и от съня който не сме получили достатъчно.

В диапазона между късна сутрин и ранна вечер питали ли сте се колко късно е твърде късно да пиете онова следобедно кафе от което толкова отчаяно се нуждаете без това да повлияе на съня?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как действа кофеинът?

Веднъж консумиран кофеинът се абсорбира много бързо и се разпределя в тялото включително в мозъка. Именно тук кофеинът предизвиква най - класическия си ефект, помага да сте нащрек и будни.

Кофеинът постига това като блокира рецепторите за сън в мозъка наречени аденозинови рецептори. Той е в състояние да го направи тъй като с молекулярните си структури кофеинът изглежда много подобен на една от естествено срещащите се молекули в тялото която обикновено се свързва с тези рецептори наречена аденозин.

Аденозинът има много функции включително помага за регулиране на цикъла сън/събуждане. Свързвайки се с аденозиновите рецептори в мозъка аденозинът активира рецепторите. От своя страна това задейства реакции които забавят нервната активност и увеличават чувството на сънливост.

Нивата на аденозин в мозъка се колебаят. Те сасравнително ниски когато сте напълно будни, но бавно се увеличават през деня. След няколко часа след като сте будни нивата на аденозин се повишават до точка в която започва процеса на заспиване. Цикълът се повтаря на следващия ден.

Но както се спомена аденозинът не е единствената молекула която може да се свърже с тези насърчаващи съня рецептори в мозъка. Именно кофеинът, но освен това когато кофеинът се свързва с тези рецептори не ги активира като аденозин. Вместо това кофеинът ги блокира предотвратява свързването на аденозин и активира ефектите за насърчаване на съня като междувременно ни държи будни и нащрек. За щастие за добрата хигиена на съня кофеинът не остава в тялото задълго.

реклама

Колко дълго трае действието на кофеина?

За да се оцени колко дълго веществата се задържат в тялото, в случая кофиенът учените използват термин наречен полуживот. Това е времето необходимо за намаляване на изходното количество на веществото наполовина. Полуживотът на кофеина е между четири и шест часа.

Това означава, че до шест часа след изпиване на кофеинова напитка половината от кофеина който сте консумирали все още присъства в тялото и Ви държи нащрек. И ако е време за лягане не Ви позволява да заспите.

Колко късно е твърде късно за пиене на кофеин съдържащи напитки?

Какво означава това за някой който се опитва да пие малко кофеин без това да повлияе на съня му? За съжаление това е въпрос с доста неясен отговор. Повечето експерти препоръчват да си наложите прекъсването на приема на кофеин в 14 или 15 часа.

Въпреки, че има много изследвания които показват, че кофеинът нарушава съня едно проучване е изследвало как времето на прием на кофеин влияе на съня. Резултатите от проучването показват, че приемането на кофеин дори шест часа преди лягане може да повлияе на съня дори, ако всъщност не усещате влиянието му.

Въпреки това е важно също да се отбележи, че на 12-те участници в проучването е дадена максималната дневна доза кофеин която е 400 mg. Това може да не е реалистично представяне на следобедната консумация на кафе на възрастен, но може да е напълно точно представяне на следобедната консумация на кофеин на студент в колежа.

Все пак това проучване като цяло подкрепя придържането към спиране на прием на кофеин съдържащи напитки до 14:00 до 15:00 часа. Особено за тези които си лягат вечер около 21:00.

В крайна сметка обаче няма универсално правило за това колко късно е твърде късно когато става въпрос за консумация на кофеин. Продължителността на времето през което любимата Ви кофеинова напитка може да остане в тялото варира в зависимост от:

  • Съдържанието на кофеин
  • Колко кофеин вече сте имали от предишна консумация
  • Колко ефективно е тялото при метаболизирането на кофеина (което варира от човек на човек)

И докато любимата Ви напитка може да не съдържа 400 mg кофеин както при участниците в проучването може да се изненадате колко много кофеин има в някои често срещани напитки.

https://www.houstonmethodist.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се