Кога третата сливица трябва да бъде отстранена?

4393
Кога третата сливица трябва да бъде отстранена?

Колко сливици има в човешкия организъм?

Тонзилите са част от периферните органи на имунната система или мукозо-асоциираната лимфоидна тъкан. В човешкия организъм има общо 6 тонзили: 2 небни, разположени от двете страни на мекото небце, 1 лингвална, заемаща задната трета на езика, 1 назофарингеална или така наречената "трета сливица” и 2 тубарни, локализирани до отворите на Евстахиевите тръби. Назофарингеалната тонзила е разположена в пространството за носната кухина или т.нар. епифаринкс. Сливиците имат значение за имунитета, тъй като са първите лимфоидни органи, с които се срещат микроорганизмите и вирусите.

Кога третата сливица увеличава размерите си?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Често назофаринегеланата тонзила хиперплазира в детска възраст - 3-7 год. и създава клинична симптоматика. Получават се т.нар аденоидни вегетации. Те са предпоставка за чести инфекции и възпаления. След 10 годишна възраст тя започва обратно развитие и атрофира.

реклама

Какви са симптомите?

Клиничната картина е свързана с разположението на тонзилите. Най-важните симптоми, които биха могли да бъдат причина за оперативно лечение са нарушено носно дишане и намаляване на слуха.
Нарушеното носно дишане се появява, защото хиперплазиралата тонзила се явява механична пречка на въздушната струя. Често дечицата започват да дишат шумно през устата, слюноотделянето се повишава, появява се хъркане и специфичния "аденоиден фациес” със стеснени ноздри.
Намаляването на слуха и честите средни отити са резултат от запушването на отвърстието на Евстахиевата тръба в назофаринкса. Слухът се нарушава по проводен тип и тъпанчето се вдлъбва поради намалена вентилация на средното ухо. Разрасналата трета сливица се явява механична пречка в дренажа на Евстахиевата тръба, което като последствие има чести инфекции на средното ухо съпроводени с болка и изтичащ секрет.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя от УНГ специалист чрез анамнеза и преглед. Лечението бива консервативно и оперативно. Когато оплакванията на детето не са сериозни, деконгестивни медикаменти и общоукрепващи мерки биха били полезни. Тежката клинична картина, включваща намален слух, носна обструкция и рецидивиращи средни отити, е индикация за оперативна намеса.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се