Кои са 7-те най-радиоактивни неща във вашия дом?

10748
Кои са 7-те най-радиоактивни неща във вашия дом?

Според Комисията за ядрено регулиране, около половината от радиацията, с която се сблъскваме всяка година, идва от фоновата радиация или от повсеместното излъчване, което достига до всички на земята. Не е нужно да се приближавате до ядрена централа или да си направите рентгенова снимка, за да получите доза радиация - тези емисии могат да дойдат от незабележими битови предмети като ядки, гранитни плотове и детектори за дим. О, и също от собственото ви тяло.

1. Бразилски орехи

Бразилските орехи (особено тези, отглеждани в Бразилия) растат на дървета с дълбоки корени, които достигат до почва с високо съдържание на естествен радий, източник на радиация. Корените поглъщат радия, който след това си проправя път до ядките. В резултат на това нивата на радия в бразилските орехи могат да бъдат 1000 пъти по-високи от тези на другите храни. За щастие, СИП регулира нивата на радиация на храни, като тези, така че можете да бъдете спокойни за своята закуска.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Банани

Вероятно вече знаете, че бананите съдържат калий. Бананите обаче са и едни от най-радиоактивните храни, защото съдържат изотопа калий-40. Благодарение на този изотоп любимите жълти плодове на всеки отделят малко количество радиация. Подобно на бразилските ядки, радиоактивният калий се поема от почвата и се абсорбира от плода.

Бананите са толкова популярен източник на радиация, че има дори неофициална единица за измерване на радиацията, наречена BED, или еквивалентна бананова доза, която се използва за илюстриране на нивата на радиация в храните.

Проверете нивата на кръвните си показатели с отстъпка от тук.

3. Вашето тяло

Срещата с толкова много видове радиация в ежедневието ни, прави и нас самите малко радиоактивни. Тъй като често се среща в редица храни, калий-40 е основният източник на радиация и в телата ни. Телата ни обаче приемат и радиация от въздуха, който дишаме, и водата, която пием. Естественото количество радиоактивен въглерод-14, присъстващо в тялото ни, е това, което позволява на археолозите да определят възрастовите граници на открити древни скелети.

4. Датчици за дим

Някои домашни детектори за дим използват малки количества радиоактивен изотоп, америций-241, за да ви предупреди, когато има дим във въздуха. Материалът е обвит от керамика и фолио, така че не създава никаква вреда, освен ако не се опитате да го поправите. (Дори и тогава, стига да не погълнете прах от него, би трябвало да сте добре.)

5. Гранитни плотове

В гранитът естествено се съдържат уран и торий, защото тези елементи се намират в магмата, която се втвърдява при образуването му. Но истинският проблем е радонът. Естественият уран се разпада в радон, който е газ. И точно както не трябва да вдишвате прахообразното съдържание на димните детектори, радиоактивните газове от гранита могат да се вдишат и да причинят здравословни проблеми. Що се отнася до кухненските плотове, гранитът е сравнително безопасен избор, защото не е твърде порест, което означава, че повечето радон си остава вътре.

6. Кухненските съдове на баба ви

Елементи като уран, торий и все по-присъстващия калий-40 са били обичайни елементи съдържащи се в покритието на някои керамични съдове и керамика до 60-те години. Хомер Лафлин - Китайска компания, която прави ярко оцветените комплекти Fiestaware, използва уран оксид за своите червени съдове и природен уран за белите керамични съдове, преди цялата линия да бъде спряна през 1972 г.

Проверете нивата на кръвните си показатели с отстъпка от тук.

7. Цигари

реклама

Излъчването на радиация от цигарите не идва от химическите добавки, за които пушачите знаят, а всъщност идва от самия тютюн. В процес, подобен на начина, по който бананите и бразилските орехи стават радиоактивни, тютюневите растения могат да абсорбират радиоактивни елементи като радий, олово-210 и полоний-210 от някои торове, използвани при отглеждането му.

Трябва ли да се тревожим за всички тези радиации във всекидневието ни?

Не много. Нищо не можете да направите за фоновото излъчван. Според Комисията за ядрено регулиране е нормално да я има в такива продукти. Докато не започнете да ядете детектори за дим, тези малки източници на радиация няма да ви наранят, но винаги е добра идея да спрете пушенето.

Източник: http://mentalfloss.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се