Коя е най – добрата възраст за стартиране на профилактичните изследвания? Кои са най - важните скринингови тестове между 21 и 29 години?

2308
Коя е най – добрата възраст за стартиране на профилактичните изследвания? Кои са най - важните скринингови тестове между 21 и 29 години?

Превантивната медицина е най - добрият начин за намаляване на заболяемостта и смъртността от редица заболявания. През последните години голяма част от здравните системи наблягат предимно на нея. Повечето млади хора, във възрастта между 21 и 29 години са далеч от мисълта за каквито и да е било профилактични изследвания и прегледи, поради простата причина, че не се чувстват застрашени. Този факт е резултат колкото на самоувереността на младите хора, толкова и на недостатъчната информираност относно разпространението и развитието на заболяванията.

Безспорен факт е, че голяма част от социално значимите заболявания - диабет, хипертония, остри сърдечно-съдови инциденти, някои видове рак, "младеят”. Поради тази причина е изключително важно своевременното взимане на необходимите мерки за предотвратяването на техните последствия, а това може да се постигне чрез прилагането на определени скринингови тестове. Ето и кои са най - важните тестове, които трябва да стартират във възрастта 21 - 29 години:

Диабет

реклама

Двата основни типа диабет са Тип 1 (инсулинозависим захарен диабет), чието начало обикновено е под 18 годишна възраст и Тип 2, който в повечето случаи дебютира в по - напреднала възраст, но и при него са възможни изключения. За съжаление, досега не са известни изследвания за скрининг на диабет тип 1, но пък съществуват такива за инсулинонезависимия диабет (тип 2). Това са изследването на венозна кръв за нивото на глюкоза, което е препоръчително да стане на гладно (8 - 12 часов период без прием на храна) и оралния глюкозотолерансен тест - измерване нивото на кръвната глюкоза на гладно, след което прием на 75 грама глюкоза, разтворена във вода и след 2 часа повторно измерване нивото на кръвната захар. Нарастващата честота на диабет тип 2 и нарушения глюкозен толеранс във все по - ранна възраст изисква своевременно провеждане на изброените по - горе тестове.

Сърдечно-съдови заболявания

Хипертонията, дислипидемията (нарушено съотношение между добрия холестерол (HDL), лошия холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, и острите сърдечно-съдови инциденти - инфаркти и инсулти се срещат във все по - ранна възраст. Има регистрирани инфаркти дори и при 17 годишни момчета. Това налага ранното започване на измерване на кръвното налягане (стойности над 140/90 се смятат за повишено кръвно налягане), както и изследване на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта, веднъж годишно. При хора с повишен риск - наднормено тегло, роднини от 1-ва линия, страдащи от дислипидемии и сърдечно-съдови заболявания, изискват още по - ранно започване на проследяването, дори и от 18 годишна възраст.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са един от предразполагащите фактори за развитие на сърдечно-съдови инциденти, диабет и онкологични заболявания. За определяне на процента мастна тъкан в тялото е въведен така наречения боди мас индекс, който представлява съотношение между теглото в килограми и ръста в метри, на втора степен. За надноремено тегло говорим при боди мас индекс над 25 %, а за затлъстяване - над 30%. При своевременно регистриране на наднорменото тегло е възможно рано да се вземат необходимите мерки - промени в начина на живот и храненето, чрез които да се предотврати развитието на редица заболявания.

Рак на гърдата

Честотата на рака на гърдата е най - висока във възрастта между 40 и 50 години. Най - ниска е заболяемостта сред групата жени между 20 и 30 годишна възраст. Въпреки това за дамите, които не са в повишен риск от възникване на това заболяване, се препоръчва преглед на гърдите от медицински специалист веднъж на 3 години, а самоизследването би трябвало да се извършва редовно от всяка жена и при откриване на някаква промяна в гърдите (бучка, промяна в цвета на кожата, изтичане на секрет) е необходимо веднага да уведомите вашия лекар.

Дамите, които са с повишен риск от възникване на това заболяване, а именно тези с роднини от 1ва линия, страдащи от рак на гърдата, носителки на мутации в гените BRCA1 и BRCA2, претърпели облъчване на гръдния кош в ранна възраст (10 - 30 години), случаи на рак на яйчниците и на гърдата в семейството, е редно да съобщят на своя лекар, за да може той да прецени на какъв период трябва да се проследяват и дали е необходимо да им се провеждат някакви допълнителни изследвания.

Рак на маточната шийка

реклама

Ракът на маточната шийка е едно заболяване, което се развива бавно, обикновено в продължение на години и при своевременно поставяне на диагнозата може да се предприеме успешно лечение. За щастие има ефикасен скрининг, който включва цитонамазка и ПАП тест. Според повечето препоръки при младите жени от 21 до 29 годишна възраст е необходимо да се провежда ПАП тест на всеки 3 години, а гинекологичните прегледи трябва да бъдат ежегодни.

Все по - актуални стават и ДНК тестовете за човешкия папилома вирус (HPV) и по-точно онкогенните щамове на този вирус (тип 16 и 18). Те са препоръчителни във възрастта след 25 години, тъй като преди това инфекциите с HPV са чести, но се смята че в повечето случаи имунната система е в състояние сама да се справи с тях и не е необходимо провеждане на медикаментозно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

Свързани услуги

Липиден профил, за 9.60 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Липиден профил, за 9.60 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

104 закупени
-48%
18,40 лв.
9,60 лв.
Пакет от изследвания за диабет за 20,80 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Пакет от изследвания за диабет за 20,80 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

50 закупени
-36%
32,50 лв.
20,80 лв.
Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Пакет: Инсулинова резистентност от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Гоце Делчев

900 закупени
-32%
81,90 лв.
56,00 лв.
реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се