Наднорменото тегло и затлъстяването многократно увеличават риска от развитие на редица заболявания! Вижте кои са те!

2820
Наднорменото тегло и затлъстяването многократно увеличават риска от развитие на редица заболявания! Вижте кои са те!

Наднорменото тегло и затлъстяването са един много сериозен проблем както в световен мащаб, така и в България. Според статистиките всеки десети човек в света е със затлъстяване и честотата му непрекъснато нараства като прогресивно се увеличава и броят на засегнатите деца. Затлъстяването се поставя на пето място сред причините за смъртност при съвременното население.

Дали един човек е с наднормено тегло или затлъстяване се определя според индекса на телесна маса (body mass index, BMI). Този медико - биологичен показател се изчислява като съотношение между теглото в килограми и ръста в метри, повдигнат на втора степен. Индекс на телесна маса над 25 % се счита за наднормено тегло, а над 30% - за затлъстяване.
Редица проучвания са доказали причинноследствената връзка между наднорменото тегло, затлъстяването и редица заболявания. Ето и някои от тях:

Сърдечно-съдови заболявания

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Затлъстяването е сред водещите причини за увеличени заболяемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, а именно инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане. Има много и различни механизми, които водят до увеличаване на кардиоваскуларния риск при наднормено тегло, някои от които все още не са напълно изяснени. Известно е, че мастната тъкан действа като ендокринен орган, който отделя хормоноподобни вещества - възпалителни фактори (интерлевкини, туморнекротизиращ фактор), растежни фактори и други. Последните оказват неблагоприятен ефект върху структурата на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това самите свободни мастни киселини, натрупващи се около сърдечните клетки са липотоксични, тоест имат пряко увреждащо действие върху тях. Сърцето при пациенти със висок индекс на телесна маса е с увеличени размери и намалена помпена функция. Това в съчетание с високото кръвно налягане увеличава значително кардиоваскуларния риск при затлъстели хора.

Диабет

Голяма част от пациентите, страдащи от диабет тип 2 са със затлъстяване. Неслучайно първата стъпка, която се предприема при хора с предиабет, така наречния нарушен глюкозен толеранс е промяна в начина на живот и намаляване на телесното тегло. Както вече беше споменато мастната тъкан образува и отделя различни вещества в кръвта. Едни от тези вещества са цитокините и адипокините, които понижават чувствителността на клетките към инсулина и по този механизъм водят до повишени нива на кръвната захар. Освен това свободните мастни киселини имат пряко тоскично дейсвтвие върху клетките на панкреаса, които прозивеждат инсулина - лангерхансовите острови.

Онкологични заболявания

Редица проучвания са доказали значително повишен риск за развитие на онкологични заболявания при хора със затлъстяване. Това може да се дължи на различни механизми. Един от тях е хроничните възпалителни процеси в организма на затлъстелите, които са резултат от фактори на възпалението, отделящи се от мастната тъкан. Освен това в нея се образуват и адипокини, които могат да имат увреждащ ефект върху ДНК на клетките. Съчетано със секретирането на големи количества естрогени от мастната тъкан, всичко това е сериозна предпоставка за развитие на онкологични заболявания. Доказано е, че затлъстяването увеличава риска от развитие на рак на матката, яйчниците, гърдата, хранопровода, стомаха, дебелото черво и ректума, жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб, бъбрека, щитовидната жлеза и някои злокачествени кръвни заболявания като например мултипления миелом.

Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур

Високия индекс на телесна маса е независим рисков фактор за развитие на чернодробни заболявания като стеатоза и неалкохолен стеатозен хепатит. Това се дължи на токсичността на свободните мастни киселини върху чернодробните клетки, инсулиновата резистентност и някои хепатотоксични вещества, отделящи се от самата мастна тъкан. Поради това пациентите със затлъстяване е необходимо периодично да изследват чернодробните си показатели за ранно откриване на уврежданията.

Поради повишеното ниво на холестерол и свободни мастни киселини в кръвта често се образуват камъни в жлъчния мехур, които водят до възпалителни процеси.

Гинекологични заболявания

Затлъстяването в детска възраст води до ранно настъпване на пубертета, нарушения в менструалния цикъл и увеличава риска от възникване на синдрома на поликистозните яйчници. Жените в репродуктивна възраст с висок индекс на телесна маса често страдат от проблеми с овулацията и трудно забременяване и не се поддават лесно на стандартнното лечение за инфертилитет. Освен това сигурността на контрцепцията с хормонални препрати е намалена при жени с наднормено тегло. Всичко това свидетелства за негативните ефекти на затлъстяването върху хормоналната и репродуктивна сиситеми на жената.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се