Кои са 9-те вида бактериална инфекция на кожата

249
Кои са 9-те вида бактериална инфекция на кожата

Бактериалните кожни инфекции са доста чести. Те могат да бъдат леко дискомфортни до много сериозни. Повечето бактериални инфекции се причиняват от Staphylococcus aureus (стафилокок) или Streptococcus pyogenes (същите бактерии отговорни за стрептокок в гърлото).

Бактериалните инфекции могат да изглеждат по различен начин в зависимост от това къде се намират, вида на бактериите и възрастта. Повечето видове могат да бъдат лекувани от личния лекар.

Въпреки това може да се наложи да посетите дерматолог или ревматолог за по - сложни инфекции. В най - сериозните случаи бактериалната инфекция може да се разпространи в кръвта. Това е известно като септицемия и може да бъде животозастрашаващо.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кратко описание на деветте най - често срещани бактериални инфекции и как се идентифицират.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Бактериална инфекция Целулит

Целулитът засяга двата най - дълбоки слоя на кожата - дермата и подкожната тъкан. Често се появява като подута, зачервена област върху кожата и се чувства нежна и гореща при допир.

Целулитът обикновено се появява когато кожата е нарушена като например близо до язви, натъртвания, изгаряния или скорошни хирургични рани. Въпреки, че много видове бактерии могат да причинят целулит Staphylococcus и Streptococcus са най - честите виновници.

Ако целулитът се разпространи в лимфните възли и кръвообращението това може да бъде смъртоносно. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако подозирате, че имате тази инфекция.

Еризипел (Червен вятър)

Червеният вятър заразява горните два слоя на кожата. Известен като "огъня на Свети Антоний" поради силното, парене което се получава при него.

Симптомите включват силно зачервяване, подуване и рязко очертана граница между нормалната и заразената кожа. По външен вид е подобен на целулита. Въпреки това целулитът се появява в долните слоеве на кожата.

Стрептококови бактерии причиняват червен вятър. Незначителни неща като микоза или екзема могат да доведат до червен вятър като причинят разкъсване на кожата. Може да възникне и когато бактериите се разпространят в носните проходи след инфекция на  носа или гърлото.

Бактериален фоликулит

Бактериалният фоликулит е относително често срещана инфекция на космените фоликули. Обикновено се причинява от гъбички, врастнала коса или запушвания от овлажнители или други продукти нанесени върху кожата. Бръсненето или скубането на косми също може да увеличи риска.

Симптомите на бактериален фоликулит включват малки, червени подутини или бели пъпки, пълни с гной. Тази инфекция има тенденция да се появява по - често при хора с акне отколкото при тези с по - чиста кожа.

Бактериалният фоликулит обикновено се лекува сам, но по - тежките случаи може да изискват антибиотици. Ако не се лекува фоликулитът може да причини    трайна загуба на коса.

Фоликулит и други кожни инфекции

"Фоликулитът на горещата вана" причинява пълни с гной подутини и сърбящ червен обрив. Тези симптоми се появяват няколко часа до няколко дни след излагане на бактериите които ги причиняват.

Понякога се нарича „фоликулит на Pseudomonas“ или „фоликулит на джакузито“, защото се заразява чрез замърсени джакузи и горещи вани (особено дървени). Можете също да се заразите чрез водни пързалки, физиотерапевтични басейни или гъби луфа.

"Фоликулитът на горещата вана" обикновено се появява на гърдите или слабините където водата и бактериите са били задържани за определен период от време. Причинява се от бактериите Pseudomonas aeruginosa които могат да оцелеят дори в хлорирана вода. Това го прави по - трудни за убиване.

Не е изненадващо, че децата са по - податливи на фоликулит в гореща вана тъй като кожата им е по - тънка и са склонни да остават във водата по - дълго от възрастните.

"Фоликулитът на горещата вана" също е по - често срещан при хора с акне или дерматит. Това е така, защото тези условия могат да позволят на бактериите да попаднат в кожата.

Цирей (Фурункул)

Фурункулът по - известен като цирей е болезнена инфекция около космения фоликул. Започва като червена бучка която може да е нежна и бързо се изпълва с гной когато стане по-голяма. Ако не се лекува, фурункулът може да се развие в абсцес.

За разлика от фоликулита който също включва инфекция на космения фоликул фурункулът е инфекция на цялата пилосебацейна единица. Пилосебацейна единици са изградени от ствол на косъма, фоликул, мастна жлеза и арекционен пили мускул (сноп от малки мускулни влакна прикрепени към космения фоликул). Те са разположени по цялото тяло (с изключение на дланите, стъпалата и долната устна).

Фурункулите обикновено се срещат по лицето, шията, подмишниците, задните части и бедрата. Прилагането на топли компреси може да помогне за изтичане на гнойна фурункула. Но в тежки случаи може да се наложи лекар да го пробие със стерилен инструмент, за да може да се отцеди.

Карбункули (конгломерат от няколко фурункула)

Карбункулът е група от няколко фурункула плътно събрани един в друг. Може да бъде голям до 10см в диаметър и обикновено има един или повече отвора където гной може да изтича върху кожата. Инфекцията може също да причини треска, обща слабост и изтощение.

Карбункулите обикновено се развиват на гърба, бедрата или задната част на врата. Инфекцията има тенденция да бъде по - дълбока и по - тежка от тези причинени от фурункули. Най - честата причина за карбункул е стафилококова бактерия.

Рискът от белези е по - висок при инфекция с карбункул и може да отнеме повече време, за да се развие и да се подобри от фурункулите. Поради тази причина карбункулите често изискват медицинска помощ. Освен това те са заразни и могат да се разпространят в други части на тялото и други хора.

Импетиго

Импетиго е бактериална инфекция на горния слой на епидермалната кожа. Силно заразен и по - често се наблюдава при деца отколкото при възрастни. Причинен от Streptococcus и Staphylococcus импетиговият обрив е покрит с коричка с цвят на мед.

Раните от тази бактериална   инфекция   обикновено се появяват около носа и устата. Но може да се разпространи в други части на тялото чрез контакт кожа до кожа, дрехи и кърпи. Импетиго обикновено се лекува с локални антибиотици.

Еритразма

Еритразмата е повърхностна кожна инфекция причинена от бактерията Corynebacterium minutissimum. В началото симптомите включват добре дефинирани розови петна по кожата покрити с фини люспи и бръчки. Обривът става червен, след това кафяв и люспест.

Еритразма се развива в области където кожата се трие в кожа като   подмишниците, слабините или между пръстите на краката. Поради местоположението и външния си вид, често се бърка с гъбични инфекции като атлетично стъпало и сърбеж. При еритразма обикновено няма симптоми. Но може да има лек сърбеж или парене особено, ако инфекцията е в областта на слабините.

Еритразмата обикновено се развива в топъл и влажен климат. Други рискови фактори включват:

  • Лоша хигиена
  • Изпотяване
  • Затлъстяване
  • Диабет
  • Напреднала възраст
  • Лоша имунна функция

МRSA кожни инфекции

Метицилин-резистентният Staphylococcus aureus (MRSA) е сериозна бактериална инфекция която е резистентна на стандартно антибиотично лечение. Често причинява лека подобна на мехур раничка по кожата.

Понякога MRSA води до сериозни инфекции. В тези случаи той може да се разпространи чрез кръвния поток и да зарази други органи като белите дробове или пикочните пътища.

Симптомите на инфекция с MRSA зависят от частта от тялото която е заразена и могат да включват зачервяване, подуване, болка, гной или треска. Някои инфекции с MRSA изглеждат като други бактериални кожни инфекции и дори могат да бъдат объркани с ухапване от паяк.

Обикновено са необходими лабораторни тестове за точно диагностициране на MRSA. Ако не се лекува MRSA може лесно да се разпространи от човек на човек и може да се зарази в болницата след операция.

Бактериалните инфекции на кожата са често срещани и могат да бъдат трудни за разграничаване. Въпреки, че повечето не са опасни те се нуждаят от лечение, а някои могат да доведат до сериозни и дори животозастрашаващи усложнения.

Ако забележите нещо, което смятате, че може да е кожна инфекция върху себе си или любим човек не забравяйте да посетите лекар, за да получите правилната диагноза и лечение.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се