Кои са четирите механизма за поражения върху организма от COVID-19

1839
Кои са четирите механизма за поражения върху организма от COVID-19

Лекарите от фронтовата линия на огнището на COVID-19 в Ню Йорк публикуват изчерпателен преглед на широко разпространеното въздействие на болестта върху органите и системите извън белите дробове. Също така предоставят насоки за контрол над тези разнородни ефекти. Всички данни и статистики се основават на публично достъпни данни към момента на публикуване.

Докато експертите първоначално смятаха, че заболяването е предимно респираторна инфекция лекарите лекуващи критично болни пациенти бързо са осъзнали, че неговите ефекти са с далеч по-широко влияние.

"Бях на първа линия от самото начало", казва д-р Аакрити Гупта, един от първите специалисти по кардиология разположени в отделенията за интензивно лечение на COVID-19 в Медицинския център на Колумбийския университет в Ървинг. "Забелязах, че кръвта на пациентите се съсирва много, имат високи стойности на кръвна захар дори и да нямат диабет, а мнозина получават увреждания на сърцето и бъбреците.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В началото на март 2020 г. имаше малко клинични насоки за лекарите лекуващи ефектите на COVID-19 извън белите дробове, така че д-р Гупта комбинира констатациите получени от ранните проучвания с това което тя и други лекари са проучили на място.

д-р Гупта и нейните колеги в Колумбия си сътрудничат с лекари от Съединените щати, за да създадат първите изчерпателни клинични насоки за нереспираторните симптоми на заболяването. Те обобщават как болестта се проявява в определени органи, вероятните причини и възможностите за управление.

Мултисистемна болест

Едно от първите неща, които лекарите лекуващи пациенти на респираторни машини забелязват е, че кръвта им се съсирва необичайно лесно. Това обаче не е било достатъчно, за да обясни широко разпространеното въздействие върху органите около тялото.

"Лекарите трябва да мислят за COVID-19 като за мултисистемно заболяване. Има много новини за съсирването, но също така е важно да се разбере, че значителна част от тези пациенти изпитват увреждане на бъбреците, сърцето и мозъка и лекарите трябва да лекуват тези състояния заедно с респираторното заболяване", казва д-р Гупта. Сред проявите на болестта описани от авторите са:

 • повишено съсирване на кръвта или тромбоза
 • сърдечно-съдови усложнения
 • увреждане на бъбреците
 • стомашно-чревни симптоми
 • увреждане на черния дроб
 • хипергликемия (високи нива на кръвната захар) и кетоза (метаболитно състояние, при което тялото произвежда енергия от мазнини вместо от глюкоза произвеждайки кетони)
 • ефекти върху централната нервна система
 • ефекти върху очите
 • дерматологични (кожни) усложнения

Те отделят четири механизма, които биха могли да обяснят тези широко разпространени ефекти:

 • директно увреждане на клетките което самият вирус причинява
 • увреждане на ендотелните клетки, които облицоват кръвоносните съдове, а това води до образуване на кръвни съсиреци и възпаление
 • нарушена регулация на имунния отговор
 • нарушение на хормоните които регулират кръвното налягане и баланса на течностите, известно като ренин-ангиотензин-алдостеронова система (РААС)

Директно увреждане на тъканите

За да получат достъп до клетката гостоприемник част от протеина Спайк (който коронавирусът използва, за да се прикрепи към клетките и придава на коронавируса характерния подобен на корона вид) трябва да се свържe с рецептор на повърхността на клетката. Преди това обаче протеазата (ензим разграждащ протеините) в клетъчната мембрана трябва да открие шипа.

Рецепторът се нарича ангиотензин конвертиращ ензим 2 (АСЕ2), а обичайният ензим, който подготвя шипа се нарича TMPRSS2. Следователно тъканите носещи много ACE2 и TMPRSS2 на клетъчните си повърхности могат да бъдат особено уязвими към инфекция и нараняване на SARS-CoV-2 и да допринесе за увреждане на тъканите в определени органи.

В допълнение към клетките покриващи дихателните пътища на белите дробове авторите споменават за тъканите включващи клетки в носа, червата, панкреаса и бъбреците.

Увреждане на кръвоносните съдове

Лекарите отбелязват, че ACE2 рецепторите се намират в ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове снабдяващи органите. Увреждането на ендотелните клетки предизвиква възпаление и образуването на кръвни съсиреци известно като тромбоза. "Само през първите няколко седмици от пандемията видяхме много тромботични усложнения, повече от това, което бихме очаквали от опита с други вирусни заболявания. Те могат да имат дълбоки последици за пациента", казва д-р Картик Сегал, специалист по хематология и онкология в Beth Israel Deaconess Медицински център в Бостън, Масачузетс.

Съсиреците нарушават кръвоснабдяването на тъканите. Когато се освободят те могат да се настанят другаде в кръвоносната система причинявайки допълнителни запушвания, възпаления и увреждане на тъканите. Клиницистите в Колумбия, включително няколко от съавторите на проучването провеждат клинично изпитване, за да намерят оптималната доза и времето на антикоагулантната терапия за критично болни пациенти с COVID-19.

Свръхактивна имунна система

Когато патогенът активира имунните клетки те освобождават сигнални молекули наречени цитокин. Те набират повече имунни клетки за справяне с инфекцията. Това може да причини имунна свръхреакция или "синдром на освобождаване на цитокини" с потенциално фатални резултати.

Повишените маркери на възпалението като С-реактивен протеин в кръвта на хора с COVID-19 са свързани с по-тежки заболявания и смъртност. Клинично проучване установява, че стероидът дексаметазон, който потиска цялостния имунен отговор намалява смъртността при пациенти на вентилатори или допълнителен кислород с една трета. Текат клинични изпитвания на лекарства насочени към специфични компоненти на имунния отговор като цитокин интерлевкин-6.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Физиологично нарушение

Четвъртият и последен механизъм, който според авторите може да допринесе за увреждане на тъканите при COVID-19 е нарушаването на РААС. Тази система регулира ключови физиологични процеси в тялото, включително баланс на течности и електролити, кръвно налягане, пропускливост на кръвоносните съдове и растеж на тъканите. Свързаният с мембраната протеин ACE2 силно влияе на тази система, тъй като неговата роля е да разгражда регулаторните хормони ангиотензин 1 и 2 като ги отстранява от кръвообращението.

За клиницистите по целия свят които се грижат за пациенти с COVID-19разработването на цялостно разбиране за общите и специфични за органите патофизиологични и клинични прояви на това мултисистемно заболяване е наложително.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се