Кои са най-често срещаните заболявания през лятото?

5370
Кои са най-често срещаните заболявания през лятото?

Всеки един сезон се свързва със своите промени, които носят както позитивни емоции, така и имат влияние върху здравето на човека. Лятото е любим сезон на много хора, защото носи със себе си хубави емоции, топло време, море, забавление и т.н. Кои са най-често срещаните заболявания през летния сезон?

1. Стомашно-чревни инфекции. Високата температура и влагата създават добри условия за размножаването на микроорганизмите както в хранителните продукти, така и в околната среда. Контактите с много хора създават предпоставки за комуникация с болни и здрави заразоносители. Вирусните инфекции са много широко разпространени през летния сезон. Заболяването започва с отпадналост, висока температура, ставно-мускулни болки, гадене, повръщане, диария, коремна болка. Лечението е насочено към овладяване на симптомите на заболяването, корекция на дехидратация и спазването на подходяща диета за определен период от време.

2. Инфекции на дихателните пътища. Обикновено дихателните инфекции се свързват със зимата и с ниските температури. Тази асоциация е неправилна, защото през летният сезон се увеличава честотата на острите вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Често се срещат остри ринити, тонзилити, тонзилофарингити (ангина), ларингити. Заболяването се характеризира с водниста хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост, повишена температура. Лечението е комплексно и включва успокояване на болките в гърлото чрез локални таблетки, капки за нос, имуностимулатори, антибиотици и антивирусни медикаменти.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

3. Остър външен отит. Възпалението на външния слухов проход е често срещано през лятото заради морските бани. Освен това къпането в басейни, които не са с добра хигиена, създават предпоставки за инфекция на ушния проход. Заболяването се характеризира с болки с ухото. Обикновено започват остро. При оглед се вижда, че слуховият проход е оточен и това води до стесняване на канала. Може да има намаление на слуха. Лечението е с локални антибиотични кремове и унгвенти. При гъбична инфекция се прилагат антимикотични средства.

4. Остър среден отит. Той най-често е вторична инфекция, която възниква на фона на респираторно заболяване. Често усложнение е при деца, заради анатомична особеност на Евстахиевата тръба. Болките в ухото са силни и са обикновено нощем. Има повишена температура. Детето е неспокойно. Може да има изтичане на секрет от ухото, което поражда съмнения за руптура на тъпанчевата мембрана. Лечението е с перорални антибиотици.

5. Слънчево изгаряне. Излагането на слънце в опасните часове и пренебрегването на слънцезащитата водят до слънчево изгаряне. Кожата е силно зачервена, а при по-тежки форми може да има и мехури. Наблюдават се често и общи оплаквания заради продължителното излагане на силно слънце - отпадналост, липса на апетит, главоболие, гадене.

реклама

6. Слънчева алергия. Характеризира се с появата на обрив по откритите части на тялото - лице, шия, крайници, корем, гръб. Обривът представлява зачервени плаки и папули (плътни кожни обривни единици), които имат тенденция да се сливат. При по-тежко изразените форми може да има везикули (мехури), изпълнени с бистро съдържимо. При някои форми също се появяват общи симптоми като главоболие, отпадналост, температура. Лечението е с локални антиалергични медикаменти.

7. Ухапвания от насекоми. Често срещан проблем през лятото, който се появява както на открито, така и в закритите помещения. Обривите се повлияват лесно с антиалергични кремове.

8. Уро-генитални инфекции. Къпането в морето и басейните крие своите рискове. Оплакванията започват с болки и парене при уриниране, чести позиви, тежест в корема. При вулвовагинитите има промени в цвета на вагиналния секрет, още има парене и болка. Лечението е с локални и системни медикаменти (антибиотици, противогъбични средства, глобули с лактобацили за възстановяване на нормалната вагинална флора).


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се