Какво представлява ангината (тонзилит, тонзилофарингит)? Научете повече за видовете, симптомите и лечението!

28036
Какво представлява ангината (тонзилит, тонзилофарингит)? Научете повече за видовете, симптомите и лечението!

Ангината е заболяване от което боледуват както деца, така и възрастни. Тя е сред най-честите инфекции на горните дихателни пътища. Ангината може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом на друга по-сериозна инфекция. Обикновено се касае за възпаление на тонзилите (сливиците) и лигавицата на фаринкса, което преминава след лечение. Ангината се нарича още остър тонзилит или остър тонзилофарингит. Във възпалението може да бъдат въвлечени още мекото небце и увулата.

Кои са най-честите причинители на ангината?

Заболяването се причинява от вируси и бактерии. Гнойната ангина е задължително с бактериална етиология - стрептококи, пневмококи, стафилококи. Вирусната ангина (херпангина) се причинява от вируси - коксаки вируси. Макар и по-рядко, ангината може да бъде част от друго инфекциозно заболяване като инфекциозна мононуклеоза, скарлатина, морбили и др.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви видове биват ангините?

  • Катарална ангина. При този тип ангина тонзилите са уголемени, оточни и зачервени. Околните структури също са зачервени.
  • Фоликуларна ангина. Тонзилите отново са уголемени и зачервени, но по тяхната повърхност се наблюдават допълнително точковидни белезникави гнойни налепи. Те са съставени от бактерии, фибрин, клетки.
  • Лакунарна ангина (Гнойна ангина). Уголемените и червени тонзили за покрити с големи гнойни налепи. Може да се образуват джобове, изпълнени с белезникави налепи.
  • Херпангина. Тя се причинява от коксаки вируси. Тонзилите за зачервени. По тях се наблюдават малки мехурчета и точковидни кръвоизливи.
  • Улцеро-мембранозна ангина. При нея се образуват язви и некрози, покрити с белезникави налепи.

Какви са симптомите на заболяването?

При по-леките форми общото състояние е запазено. При останалите се появява отпадналост, повишена температура, главоболие, болки в ставите и мускулите, загуба на апетит. Симптомите от страна на дихателната система са силни болки в гърлото, затруднено преглъщане, суха и дразнеща кашлица.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението на ангината?

реклама

Диагнозата се поставя от специалист - пулмолог, оториноларинголог или педиатър. Прегледът насочва към заболяването. От лабораторните изследвания се наблюдават повишени левкоцити, ускорено СУЕ и увеличен С-реактивен протеин.

Лечението на вирусните ангини включва топли чайове, температуропонижаващи средства, имуностимулиращи медикаменти, локални противовъзпалителни и облекчаващи таблетки. Гнойните ангини се лекуват с антибиотици.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се