Кои са основните лабораторни изследвания за черния дроб

14406
Кои са основните лабораторни изследвания за черния дроб

Поредица от специални кръвни тестове често могат да определят дали черният дроб е възпален, увреден и дали функционира правилно. Тези тестове могат също така да направят разлика между остри и хронични чернодробни нарушения, между хепатит (инфекция или възпаление на черния дроб) и холестаза (нарушаване на образуването или препятствие в потока на жлъчката).

Най-често извършваните кръвни изследвания включват:

Функционални тестове

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тест за серумен билирубин. Този тест измерва нивата на билирубин в кръвта. Билирубинът се произвежда от черния дроб и се екскретира в жлъчката. Повишените нива на билирубин могат да показват препятствие на жлъчния поток или проблем в обработката на жлъчката от черния дроб.

Тест за серумен албумин. Тест, който се използва за измерване на нивото на албумин (протеин в кръвта) и може да бъде полезен при диагностицирането на чернодробно заболяване. Ниските нива на албумин могат да показват, че черният дроб не функционира правилно.

Тест за протромбиново време (PT). Този тест измерва колко време е необходимо за съсирването на кръвта. Съсирването на кръвта се нуждае от витамин К и протеин, който се произвежда от черния дроб. Продължителното съсирване може да показва чернодробно заболяване или други недостатъци на специфични фактори на съсирването.

реклама

Чернодробни ензими

Тест за алкална фосфатаза в серум. Използва се за измерване на нивото на алкална фосфатаза (ензим) в кръвта. Алкалната фосфатаза се намира в много тъкани с най-високи концентрации в черния дроб, жлъчните пътища и костите. Този тест може оцени функционирането на черния дроб и да се открият чернодробни лезии, които могат да причинят жлъчна обструкция като тумори или абсцеси.

Тест за аланин трансаминаза (ALT). Измерва нивото на аланин аминотрансфераза. Това е ензим открит най-вече в черния дроб, който се отделя в кръвта след остро увреждане на чернодробните клетки. Този тест може да се извърши за оценка на чернодробната функция и/или за оценка на лечението на остро чернодробно заболяване като хепатит.

Тест за аспартатна трансаминаза (AST). Измерва се нивото на аспартат трансаминаза. Ензим, който се намира в черния дроб, бъбреците, панкреаса, сърцето, скелетните мускули и червените кръвни клетки, който се отделя в кръвта след чернодробни или сърдечни проблеми. Освобождава се в кръвта след остро увреждане на чернодробните клетки.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

Тест за гама-глутамил транспептидаза. Измерва нивото на гама-глутамил транспептидаза Ензим, който се произвежда в черния дроб, панкреаса и жлъчните пътища. Този тест често се извършва за оценка на чернодробната функция, за предоставяне на информация за чернодробни заболявания и за откриване на прием на алкохол.

Тест за млечна дехидрогеназа. Тестът може да открие увреждане на тъканите и да помогне при диагностицирането на чернодробно заболяване. Лактодехидрогеназата е вид протеин (наричан още изоензим) и участва в метаболитния процес на организма. Това обаче е много неспецифичен чернодробен тест. Рядко се използва за оценка на чернодробно заболяване.

5'-нуклеотидазен тест. Измерва нивата на 5'-нуклеотидаза (ензим специфичен за черния дроб). Нивото на 5'-нуклеотидаза е повишено при чернодробни заболявания особено тези свързани с холестаза. Това е нарушаване на образуването или препятствие в потока на жлъчката.

Допълнителни диагностични тестове

Алфа-фетопротеинов тест. Алфа-фетопротеинът (специфичен кръвен протеин) се произвежда от фетална тъкан и от тумори. Този тест може да се направи, за да се предскаже рискът от първичен рак на черния дроб (хепатоцелуларен карцином). Прави се и за проследяване на ефективността на терапията при някои видове рак като хепатоми (вид рак на черния дроб).

Тест за митохондриални антитела. Наличието на тези антитела може да показва първична билиарна цироза, хроничен активен хепатит и някои други автоимунни нарушения.

Серумен алфа-1 антитрипсинов тест (A1AT). Измерва нивата на алфа-1 антитрипсин в кръвта. Този тест се извършва, за да помогне за идентифициране на рядка форма на емфизем при възрастни и рядка форма на чернодробно заболяване (цироза) при деца и възрастни.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се