5 мита за детоксикацията на черния дроб

900
5 мита за детоксикацията на черния дроб

Черният дроб представлява основна система за филтриране на човешкото тяло превръщайки токсините в отпадъчни продукти, прочиства кръвта и метаболизира хранителни вещества и лекарства, осигурява на тялото някои от най-важните протеини. Като фундаментална част от цялостната регулация на организма от първостепенно значение е да поддържате черния дроб здрав и да ограничите прекаляването.

Тинсей Уорета, доктор по медицина, хепатолог към университета Джон Хопкинс развяснява приетите митове за здравето на черния дроб и детоксикацията.

Мит 1:Прeчистването на черния дроб е важно за ежедневното поддържане на здравето и е особено полезно след като сте прекалили.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

През последните години на пазара са се появили много продукти с цел детоксикация и прочистване на черния дроб независимо дали е след уикенд от прекаляване с храна или алкохол, за поддържане на ежедневната чернодробна функция или за възстановяване на вече увреден черен дроб.

Въпреки, че с пречистванията на черния дроб се твърди, че са лек за ежедневното здраве на черния дроб и проблемите хепатолозите на Джон Хопкинс не препоръчват добавките. "За съжаление тези продукти не са регулирани от Агенцията за контрол на храните и лекарствата и не са достатъчно и адекватно тествани в клинични изпитвания", обяснява д-р Уорета.

Докато някои често срещани съставки в пречистването на черния дроб имат положителни резултати - белият трън намалява възпалението на черния дроб, а екстрактът от куркума предпазва от увреждане на черния дроб няма достатъчно данни от клинични изпитвания при хора които да препоръчват рутинно използване на тези естествени съставки за превенция.

Що се отнася до прекаляването с алкохол или храна, по-малко винаги е най-добре когато става въпрос за здравето на черния дроб, а пречистванията не са доказали, че освобождават тялото от нанесените щети от излишната консумация.

Мит 2: Пречистването на черния дроб е безопасен и здравословен начин за отслабване.

Много продукти за детоксикация на черния дроб се продават и като средство за загуба на тегло. Няма обаче клинични данни в подкрепа на ефикасността на тези прочиствания. Всъщност някои хранителни добавки действително могат да причинят вреда на черния дроб и поради това трябва да се използват с повишено внимание.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама

Мит 3: Не можете да се предпазите от чернодробни заболявания.

"Противно на този мит има много превантивни стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от чернодробни заболявания", казва д-р Уорета и препоръчва следните мерки:

 • Не пийте алкохол в излишък. Рутинно мъжете не трябва да консумират повече от три напитки на ден, а жените не трябва да консумират повече от две напитки на ден, за да предотвратят развитието на алкохолно чернодробно заболяване
 • Избягвайте наддаването на тегло. Поддържайте индекса на телесната си маса в нормални граници като се храните здравословно и тренирате редовно, за да намалите риска от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест
 • Пазете се от рисково поведение. За да избегнете риска от придобиване на вирусен хепатит не участвайте в поведение като незаконна употреба на наркотици или незащитени секс с множество партньори
 • Проследете имате ли рискови фактори. Ако имате следните рискови фактори за чернодробно заболяване като Прекомерна употреба на алкохол и Фамилна анамнеза за чернодробно заболяване важно е да отидете на скрининг, тъй като хроничното чернодробно заболяване може да мълчи години наред и да остане неразпознато

Ако имате следните рискови фактори за хепатит С важно е да говорите с Вашия лекар относно скрининга, тъй като близо 50% от пациентите не знаят, че са заразени:

 • Кръвопреливане преди 1992 г.
 • Настояща или бивша употреба на наркотици
 • Пациенти на хемодиализа
 • Пациенти с ХИВ
 • Здравни работници засегнати от игли със заразена с хепатит С кръв
 • История на татуировки в нерегламентирано студио

Мит 4: Прочистването на черния дроб може да коригира съществуващото увреждане на черния дроб.

"Чернодробното пречистване не е доказано, че лекува съществуващи чернодробни увреждания, но има много други форми на лечение за засегнатите", казва д-р Уорета. Няколко вида чернодробни заболявания са:

 • Хепатит А и В. Трябва да се ваксинирате срещу хепатит А и В, ако не сте имунизирани или имате някакво друго основно чернодробно заболяване. Предлагат се и високоефективни перорални лекарства за пациенти с хронична хепатит В инфекция
 • Алкохолно чернодробно заболяване. Цялата консумация на алкохол трябва да спре, за да се даде на черния дроб най-добрия шанс за възстановяване. Черният дроб има невероятна способност да се регенерира и лекува след спиране на активното увреждане
 • Хепатит С. Понастоящем съществуват високоефективни, добре поносими перорални лекарства за лечение на хепатит С
 • Неалкохолна мастна чернодробна болест. Най-ефективното лечение на неалкохолна мастна чернодробна болест е загубата на тегло, което доказано намалява количеството мазнини в черния дроб и възпалението причинено от мазнините

Мит 5: Затлъстяването не увеличава риска от чернодробни заболявания.

Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на безалкохолна мастна чернодробна болест. Както е споменато в мит 4 мазнините в черния дроб могат да причинят възпаление което може да доведе до развитие на фиброза и цироза.

В крайна сметка най-доброто нещо което можете да направите, за да поддържате черния дроб здрав е да го поддържате добре. Избягвайте честото прекомерно приемане на храна и алкохол, поддържайте здравословна диета и режим на упражнения и се подлагайте на скрининг, ако имате рискови фактори за чернодробно заболяване. Ако имате увреждане на черния дроб обсъдете с Вашия лекар, за да изготвите най-здравословния и безопасен план според Вашите лични нужди.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се